Çocuklar hedef belirlemeye ne zaman başlamalı?

Psk. Dnş. Gizem Kolçak, ebeveynlere çocuklarının hangi döneminde nasıl hedef belirlemeleri gerektiğini anlattı.

Gizem Kolçak, ''Çocuk ve ergenlerin hedef koyabilme becerisinin gelişmesinde anne ve babanın gösterdiği tutumların çok önemli olduğunu'' söyledi.

Ne istediğini bilen çocukların gelecekte ayakları yere daha sağlam basacaktır. Hedefler, anne karnından başlayarak yaşlılıkla son bulur. Bu uzun süreci “0-2 yaş”, “okul öncesi”, “okul dönemi” veergenlik dönemiolarak ayırabiliriz. Çocuk ne kadar erken yaşta hedef koyabilirse bu onun için o kadar faydalıdır.

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ

Bu süreçte ebeveynler, çocukları için çeşitli hedefler belirler. Emzirmeyi bırakma, çatal-kaşık kullanımı veya tuvalet eğitimi bu hedeflerin içerisinde yer alabilir. Bu dönemde çoğunlukla unutulan konulardan biri de çocuğun kendi hedeflerininde olabileceğidir.Yaş seviyesine aykırı olmayacak şekilde basit ve uygulanışı zor olmayan hedefler belirlenmelidir. Çizgileri taşırmadan boyayabilme, oyuncağın amacı neyse ona göre kullanımı, yeni bir şarkı öğrenmesi gibi hedefler çocukları cesaretlendirir.

OKUL DÖNEMİ

Çocuğun kendi kararlarını kendisinin verebileceği sosyal bir ortamdır. Bu dönemde akademik başarı daha çok baskındır. Sınavlardan alınan yüksek notlar, yeni hedeflerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu dönemde yüksek beklentiler içerisinde olan anne ve babalar, çocuklarının hedeflerinin uzun süreli olmamasına neden olur. 

ERGENLİK DÖNEMİ

Kimlik karışıklığı, farklı duygu durumları ve sınav süreçleri ile beraber işlerin iyice zorlaştığı bu dönemde, anne ve babalar daha dikkatli davranmalıdır. Sınav zamanının gelmesiyle birlikte ebeveynler artık somut olarak hedef duymak isterler. Fakat ebeveynlerin bu dönemde öncelikli olarak yapması gereken ilk şey, çocuklarının düşüncelerini desteklemektir. Ebeveynler, çocuklarının hedeflerini dinlerken sabırlı olması ve değiştirilmesine izin vermesi oldukça önemlidir.

ANNE VE BABALAR NE YAPMALI?

Tüm bu süreç içerisindeki en zor bölüm doğru hedefi seçmektir. Günlük yaşantımızda da ergenlerin en çok sıkıntı çektiği konulardan biri de bu konudur. Çoğu gencin ya hedefi yoktur ya da sabit bir hedefi yoktur. Böyle durumlarda ebeveynlerin özen göstermesi gereken şeyler şöyledir:

Ebeveynler, çocuklarını ne olursa olsun arkasında olduklarını ve onlara güvendiğini hissettirmelidir. Çocuk hata yapsa bile devreye ebeveynin girip onu tekrar denemesi için yüreklendirmesi gerekir.

 

BİR YORUM YAPIN 0