Akraba evlilikleri Gaucher hastalığını tetikliyor!

Prof. Dr. Leyla Tümer, çocuklarda görülen karın şişliği, kansızlık, ten rengi ve kemik ağrısı gibi belirtilerin Gaucher hastalığının habercisi olabileceğini söyledi.

Bitkinlik, yemek yemek istememe, kansızlık, karında şişkinlik ve dalak büyüklüğü rahatsızlıklarıyla hastaneye giden bireylerin akraba evliliği sonucu olması halinde Gaucher hastalığının olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Leyla Tümer şöyle söyledi:

''Böyle bireylerin ailesinde, benzer şikayetlerle karşılaşan kişiler de kesinlikle incelenmeli. Hastalığın tip 1 (erişkin) ve tip 3 (çocukluk) kapsamında 2 haftada bir damar yoluyla enzim tedavisi sağlanmalı. Uygun bir şekilde tedavi edilmeyen tip 1 ve tip 3 hastalarında ciddi karaciğer ve dalak büyüklüğü, kemik iliği tutulumu ve bununla beraber kansızlık, trombositin de ciddi düşüklük ve kanama bozuklukları olur ve yaşam kalitesi bozulur.'' dedi.

GAUCHER HASTALIĞI ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ENGELLEMEZ

Prof. Dr. Leyla Tümer, gerekli tedavilerin düzenli bir şekilde uygulanması halinde Gaucher hastalığının çocuk sahibi olmaya ve sağlıklı bir doğuma engel olmadığını söyledi.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0