Küçük çocuklar deve kuşu misali

Yüzünüzü kapattığınızda çocuğunuzun sizi gördüğünü sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Araştırmalar, 2-4 yaş arası çocukların siz onu göremeyince o da sizi göremediğini sanıyor.

Hemen hemen her çocuğun bildiği ve oynamaktan büyük keyif aldığı oyunlardan birisi de saklambaçtır. Çocuklar genelde yalnızca yüzlerini kapatır ve bu şekilde görünmediklerini sanarlar. Psikologlar ise bu durumu çocuklardaki 'benmerkezcilik' olarak görür.

Fakat yapılan araştırmalar bu düşüncenin doğru olmadığını gösterdi. Araştırmada 2-4 yaş civarındaki çocuklar, kendi gözlerini kendi elleri ile kapatan bir yetişkinle yan yana getirildi. Daha sonra çocuğa sırasıyla yetişkini görebiliyor musun diye soruldu.

Çocuklar ise göremediklerini söyledi. Buna bağlı olarak da çocuklar insanların gözlerinin görülmesi engellendiğinde, o kişinin görülemeyeceği zannediyor.

Araştırmacılara göre, bu durum çift yönlülük düşüncesinden kaynaklanıyor. Yani iki kişi göz teması kurmadığında birinin diğerini görmesi imkansızdır. Çocukların iletişim için karşılıklı görmek istemeleri de, onların benmerkezci olmadığının da ispatı.

BİR YORUM YAPIN 0