İçe kapanık çocuk Asperger sendromlu olabilir

Asperger sendromu genetik yollarla geçen bir rahatsızlık olup aslında bir otizm türüdür. Aspergerli çocuklar içine kapanık ve sosyal iletişimi zayıf bireylerdir.

Genellikle erkek çocuklarda daha sık görülen Asperger sendromu genetik yollarla geçen bir rahatsızlık olup aslında bir otizm türüdür. Otizmli çocuklardan farklı olarak erken yaşta konuşmayı öğrenirler. Bilişsel olarak zekâları normal düzeydedir.

Bu rahatsızlık çoğu zaman içine kapanıklıkla karıştırılsa da aslıda farklı bir hastalığı temsil eder. Aspergerli çocukların empati yetenekleri yoktur bu sebeple yüz ifadelerinden duygularınızı anlayamazlar.Otizmden konuşma özelliği ile ayrılan aspergerli bireyler sosyalleşme konusunda sıkıntı yaşarlar.

Asperger sendromlu çocukların en belirgin özellikleri çok içine kapanık olmalarıdır.  Ancak her içe kapanık çocuğa asperger sendromu demek yanlış olur. Asperger Sendromu içe kapanıklığın yanı sıra farklı belirtiler de göstermektedir. 

Bunları şu şekilde sırlayabiliriz:

-Tekrarlayıcı davranışlar davranışlarda bulunurlar.

-Tek düze bir konuşma şekilleri vardır. Argo kelimeler kullanmazlar. Ve ses tonlarını değiştirmezler.

-Belli bir konuya ya da nesneye abartılı ilgi duyarlar

-Çevreye uyum sağlama konusunda sıkıntı çekerler.

 -Duruma uygun olmayan mimikler kullanırlar

-Tek düze motor konuşmaları vardır.

- Sakarlık, asperger sendromu olanlarda belirli bir özellik olarak dikkat çeker

-Bisiklet sürmek gibi becerileri zor öğrenirler.

-Akranları ve kardeşleriyle ileşim kurmakta zorluk çekerler.

-Mizahi sözleri ve mecazi anlamaları anlamazlar.

-Bazı aspergerlerLİ çocuklarda dil gerilemesi görülür. Yani yeni kelimeler öğrenemezler. 

Bunların dışında asperger sendromlu çocuklar bazı konulara aşırı derecede ilgilidirler.Mesela otomobil, uzay, ağaç çeşitleri gibi konularda her ayrıntıyı bilebilirler. Hatta arabalara meraklı aspergerli çocuklar arabaları motor sesinden bile tanıyabilirler.

Asperger Sendromu tedavisi mümkün mü?

Asperger sendromu için belirli bir tedavi yönetimi yoktur. Ancak terapilerler hayatlarını nasıl yönetebileceklerini öğrenebilirler. Asperger sendromlu çocukların aileleri de aynı şekilde eğitilmelidir. Bu çocuklar kendi yeteneklerine göre bir meslek dalına yönlendirilebilirler. 

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 0