Bilinçli çocuk yetiştirmenin 10 altın kuralı

Çocuk yetiştirmek uzun yıllar süren son derece zor bir yolculuktur. İşte size bu yolculukta rehber olabilecek 10 altın öneri...

- Fazla mükemmeliyetçi ya da tutarsız olmayın. Demokratik bir aile olmaya çalışın.

-Çocuğunuzda görmek istediğiniz davranışları sizde uygulayın. Ona rol model olun. Örneğin kitap okumasını istiyorsanız siz de kitap okuyun.

-Çocuğa sınırlarını öğretin nerede durması gerektiğini anlattın. Ona istediği her şeyi yapabileceğini söylemeyin.

- Çocuklarınızı birbiri ile kıyaslamayın. Çocukları yaşıtları ya da kardeşleri ile kıyaslamayın, herkesin kendine göre bir yeteneği olduğunu unutmayın. Onun güçlü yönlerini kuvvetlendirin.

- Çocuklara karşı her zaman tutarlı olun. Annenin ak dediğine baba kara demesin. Anne baba arasında çocuğa karşı her zaman görüş birliği olsun.

-Çocuğunuza hiçbir zaman “seni seviyoruz çünkü sen çok akıllısın ya da seni seviyoruz çünkü sen çok çalışkansın” tarzı koşullu sevgi cümleleri kurmayın. Ona değerli olduğunu ve koşulsuz olarak sevildiğini hissettirin.

- Çocuğunuza her zaman ona güvendiğinizi hissettirin. Kendisine güvenilmediğini hisseden çocuk gelecek yaşantısında sorunlarla karşılaşır.

- Çocuklarınızı dinleyin ve onları anlamaya çalışın. Kendisi ile ilgili konularda ya da ev ile alakalı bir sorun olduğunda onlarında fikirlerini alın.

-Çocuklar her istediklerine sahip olabileceklerini düşündükleri zaman doyumsuz olurlar. Her zaman her şeye sahip olamayacağını ona öğretin.

-Başkalarının yanında onun başarılı olmadığı bir konuyu anlatmayın. Ona cesaret vererek her işin üstesinde gelebileceğini söyleyin. 

Çocuk yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuk yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?

BİR YORUM YAPIN 0