Anne sütünü hangi organ oluşturuyor? İşte şaşırtan sonuç...

Anne sütünün gelişiminde rol oynayan en etkili organ ile beraber süt üretimini gerçekleştiren hormonların bu yolculuğunu adım adım sizler için derledik. Anneye ve bebeğe mucizevi faydalar sunan anne sütü ile ilgili bilinmeyen bilgiler duyanları şaşırtıyor! İşte anne sütünün oluşumu ve anne sütünü destekleyen hormonlar...

Anne sütünün bebek ve annenin kendi sağlığı için inanılmaz bir nimet olduğunu bilmeyen yoktur. Yeni doğan bebeklerde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin, mineral, kalsiyum ve protein değerlerini bir arada bulundurarak mucizevi özellik taşıyan anne sütü, ilk altı ay boyunca bebeğin beslenmesini sağlayan en önemli kaynaktır. Özellikle de 'kolostrum' olarak bilinen 'ilk ağız sütü', bebeğin çeşitli enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu bakımından son derece önemli ve asla ziyan edilmemesi gereken bir kaynaktır. Bir nevi bebeğin ilk aşısı yerine geçen anne sütü, ilerleyen zamanlarda astım, alerji ve şeker gibi rahatsızlıklara karşı da kalkan vazifesi görür.

Doğum sonrasında annenin göğsünden gelen sütün nasıl olup da bebeğin beslenmesini sağlayıp gelişmesine yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?

ANNE SÜTÜ NASIL OLUŞUR? MEMEDEN SÜT NASIL GELİR?

Süt üretimi anne adayının vücudundaki bazı refleks ve hormonlar aracılığıyla harekete geçerek beynin alt bölgesindeki ön hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu sayesinde anne sütü dediğimiz şey üretilmeye başlıyor. Doğum gerçekleştikten sonra anne sütüyle ilgili olan yenilikler ise ilk defa göğüslerde beliriyor. Kadının göğüs kısmındaki farklılıkları dışardan bakabileceğimiz bir gözle görmek mümkün değildir. Göğsün içindeki yağ dokularının altında kanallar ağı vardır. Hamilelikte salgılanan hormonlar sonucunda ise bu kanallar daha da artar ve boyu büyür. Kanal içinde kanal olan bu yapı tıpkı bir üzüm salkımına benzer.

Üzüm salkımına benzettiğimiz şey alveoller olarak tanımlanırken bu yapı; süt oluşumu için en önemli kısımdır. Süt üretiminde küçük kaslardan oluşan ağ daha küçük kanallara giderek süt üretimi için bezleri iyice sıkmaya başlar. Doğumla beraber iki ila dört gün içinde, anne sütü oluşumu daha da artar. Göğüsteki aşırı süt üretimi göğüslerde kan damarlarının şişmesine ve annenin da baskı ile acı çekmesine neden olur. Bu durumu önlemek için bile devamlı bebeğinizi emzirebilirsiniz.

ANNE SÜTÜ OLUŞUMUNDA EN ÖNEMLİ ORGAN

Süt üretimindeki en etkin organ beyindir. Beyninden altındaki hipofizden salgılanan prolaktin hormonu, sütün üremesine yardımcıdır. Bunların haricinde ise oksitosin adındaki hormon süt kanallarındaki akışı sağlayan en önemli şeylerden biridir.

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI

-Kemik erimesi, göğüs ve yumurtalık kanserine karşı anneyi korur.

-Virüs ve bakterilere karşı bebek için savaşır, çeşitli hastalıkların oluşumunu önler.

-Anne sütü alan bebeklerde kabızlık ve karın ağrısı gibi rahatsızlıklar diğerlerine göre daha seyrek görülür.

-Bebeğinizin gelişimine yardımcı olan en ideal besinlerdendir.

-İlk altı ayda bebek için en etkili beslenme kaynağıdır.

-Sindirimi oldukça kolay bir besindir.

Bebeklerde ilk hangi organ gelişir? Hafta hafta bebek gelişimi

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde ilk hangi organ gelişir? Hafta hafta bebek gelişimi
Geçmeyen öksürüğün nedenleri nelerdir? Geçmeyen öksürüğe doğal ilaçlar

İLİŞKİLİ HABER

Geçmeyen öksürüğün nedenleri nelerdir? Geçmeyen öksürüğe doğal ilaçlar

BİR YORUM YAPIN 2

Hamdi 1 yıl önce

Bu mucizevi süt bu aşamalardan hiç şaşırmadan nasıl geçiyor neden geçiyor. Sanatı gösterip sanatkari saklamak olur mu. Bir harf bile katipsiz olmazsa bu mucize kendi kendine meydana gelir mi

ben de haklıyım 5 yıl önce

Ve bu durum da Allah (cc) ın varlığına en güçlü delillerden biridir.

Toplam 28 beğeni