Çocukluk ve bebeklik döneminde mahremiyet eğitimi

Bebeklik döneminde olsa dahi kendi özel alanlarına saygı göstermek ve o bölgelere hassas davranmak mahremiyet açısından oldukça önemli bir konudur. Peki bebeklik dönemindeyken mahremiyet nasıl aşılanır? Bebeklik ve çocukluk dönemi mahremiyet nasıl korunur? Çocuklara mahremiyet nasıl öğretilir? İşte yanıtı...

Bebeğin kendini ve uzuvlarını keşfetmeye başladığı ilk iki yılda ebeveynler, oynadıkları oyunlarla ya da el ve ayak gibi organlarına dokunarak sevme şekilleriyle kendi bedenlerini onlara fark ettirirler. Pek çok annenin bilinçli ya da bilinçsiz sergilediği bu tutumlarda her şey normal ilerlerken ebeveynin, çocuğunun mahremiyetini yetişkinden ayrı tutması ile asıl sıkıntı başlıyor. 'Bebeklik dönemi', pedagoji bakımından 0-2 yaş arasını kapsadığından dolayı bebekler, kendi ihtiyaçlarını ebeveynleri olmadan gerçekleştiremez. Buna bağlı olarak da altını ve üstünü değiştirmede 'savunmasız' olan bebekler, aktif rol alan ise ebeveynlerdir.

mahremiyetin önemi

mahremiyetin önemi

MAHREMİYETTE KIZ-ERKEK AYRIMI OLMAMALIDIR!

Bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte görülen aidiyet duygusu, yani kendi vücuduna sahip olma bilinci göz önünde bulundurularak mahremiyetine saygı duyulmalıdır. Örneğin bebeğinizin altını değiştirecekseniz bunu herkesin gözü önünde yapmamalısınız. Evde salonun ortasında ya da kalabalık bir oda içerisinde bebeğinizin altını açmak onun özel alanına saygısızlık olarak nitelendirilmelidir.

Kimsenin bulunmadığı yerde bebeğinizin altını değiştirmek bile aslında onda özel bölgelerini herkesin önünde açmaması gerektiğinin sinyalini verir. Bebeklik döneminde dahi olsa bu bilinçle yetiştirilen çocuk, ilerleyen zamanda ayrı bir öğüt vereye çokta gerek kalmaz, çünkü özel alan mahremiyeti ona bebeklik döneminde aşılanmıştır bile. Bu hem kız bebeklerde hem de erkek bebekler için geçerli bir durumdur.

emzirmede mahremiyet

emzirmede mahremiyet

EMZİRMEDE MAHREMİYETİN ÖNEMİ NEDİR?

Günümüzdeki annelere baktığımızda bazıları gerek emzirme örtüleriyle o bölgeyi kapatarak mahremiyet alanlarını korumak adına ekstra özen gösteriyorken, bazıları bunun çok doğal bir durum olduğunu düşünerek ulu orta yerde bebeğini emzirebiliyor. Burada anne ile çocuk arasında ayıp olduğundan değil mahremiyete saygı gösterme bakımından emzirmenin tenhada yapılması daha uygundur. Evde abla ya da abi olsa bile bebeğin herkesin önünde emzirilmemesi gerekir.

Çocuklarda saç uzatmak gelişimi engeller mi? Saç zayıflığı için en etkili kür tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklarda saç uzatmak gelişimi engeller mi? Saç zayıflığı için en etkili kür tarifi

BİR YORUM YAPIN 0