Yenidoğan sünneti nedir? Yenidoğan sünneti hakkında merak edilenler

Erkek çocuğa sahip olan anne ve babaların kafasını karıştıran konu da sünnet işleminin ne zaman yaptırılması gerektiğidir. Kimileri erkenden hallolması için bebeklik döneminde yapılmasını uygun görürken kimisi daha ileri yaşlara erteleyebiliyor. Peki, dine göre sünnet edilmenin belli bir zamanı var mı? Uzmanlar, hangi yaş aralığında sünneti doğru buluyor? Yenidoğan sünnetinin avantajı var mı? Yenidoğan sünneti bakımı ve merak edilenler haberimizde..

Yaz aylarının yaklaşmasını fırsat bilerek çocuğunu erken dönemde sünnet ettirmek ya da artık zamanı geldiği için bir an önce aradan çıkarmak isteyen ailelerin kafalarını en çok karıştıran konu, sünnetin bebeklikte mi yoksa çocukluk döneminde mi yapılması gerektiğidir. Dinimize göre herhangi bir yaş sınırı olmayan sünnet işlemi için ailelerin göz önünde bulundurması gereken tek bir temel nokta var ki; o da sünneti ergenlik dönemine bırakmamak...

SÜNNET KINASI NEDİR, NASIL YAKILIR? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN​

sünnet ne zaman yaptırılmalı

sünnet ne zaman yaptırılmalı

Ergenlik dönemine giren kimse artık dini vazifelerini yerine getirmekle mükellef olacağı için ilahi buyruklara göre amel etmelidir. Dolayısıyla ergenlik dönemine gelmeden önce erkek çocuklar sünnet ettirilmelidir. Psikolojik açıdan bakacak olursak uzmanlar, sünnetin ilk üç sene içerisinde, eğer olunmazsa da 7 yaşından sonra sünnet edilmesini uygun görüyor. Nedeni ise ilk üç yaşta çocuğun kendisinin tamamen farkında olmamasıdır. 7 yaşından sonraya bırakılması da kendi organından bir parça gittiğini anlayabilecek yaşta olup travma yaşaması ihtimalinden dolayıdır. İlkokul çağına gelmiş bir çocuğa durum izah edildiği için eksiklik değil gereklilik olduğunu daha iyi anlamasındandır.

SÜNNET İÇİN EN DOĞRU ZAMAN BEBEKLİKTE Mİ, ÇOCUKLUKTA MI?

sünnet için en doğru zaman ne zaman?

sünnet için en doğru zaman ne zaman?

Günümüzdeki anne ve babaların sünnet işlemini çocukluk döneminden ziyade Yenidoğan döneminde daha sık tercih ettiğini görüyoruz. Yapılan araştırmalara göre bebeklik döneminde gerçekleştirilen sünnetin artısı, sünnet olmayan bebeklere göre idrar yolu enfeksiyonunun riskinin daha az olduğudur.

sünnet düğünleri

sünnet düğünleri

Bilinmesi gereken bir diğer önemli noktada, yenidoğan dönemi haricindeki tüm sünnetlerde genel anestezi (uyutularak yapılan) uygulanmasıdır. Diğer sünnetlerde ise lokal anestezi (belli bir bölüm uyuşturma) ile gerçekleştirilir. Bebeklik döneminde halledilmesi istenen sünnetin, doğumu takip eden süreçte bebek eve taburcu edilmeden ya da ilk ayda yapılması tavsiye edilebilir.

NOT: Peygamber Efendimiz (SAV)'in torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i doğumlarının 7. gününde sünnet ettirdiği bilinmektedir.

YENİDOĞAN DÖNEMİNDE SÜNNET BAKIMI NASIL OLMALI?

yenidoğan sünneti

yenidoğan sünneti

Sünnet edilen bebeğin ertesi gün kontrole götürülüp orada pansuman yapılması gerekir. Devamındaki 3-4 gün içerisinde bebeğin altı sık sık kontrol edilmelidir. Bu esnada herhangi bir ilaç kullanımı ya da pansuman şart değildir, gerekmez de. Sünnet edilen bebeğe 2 gün sonra banyo yaptırılabilir. Sünnet işlemi gerçekleştirilirken uygulanan dikişlerin kendiliğinden erimesi yaklaşık 10 günü bulur.

SÜNNET SONRASI HANGİ SORUNLAR GÖRÜLEBİLİR?

yenidoğan sünnetinde bilinmesi gerekenler

yenidoğan sünnetinde bilinmesi gerekenler

Anne ve babaların sünnet ettirdikleri bebeklerinde en sık karşılaştıkları manzara kanamadır. Özellikle de sünnet sonrası oluşan ödem yani şişkinlik kendini gösterir ancak endişelenecek bir şey yoktur bir zaman sonra kendiliğinden iner. Penis'in enfeksiyon kapmaması için sünnet edilen bebeğin 10 gün boyunca denizden ya da havuzdan uzak kalması gerekir.

sünnet

sünnet

BİR YORUM YAPIN 0