Kolostrum (Ağız sütü) nedir ve bebeğe faydaları neler? Kolostrumun anne sütünden farkı

Bebek sağlığında hayati bir önem taşıyan ağız sütü yani kolostrum sütü, her yeni doğan bebeğin mutlaka faydalanması gereken en önemli besin kaynağıdır. Anne sütü ile karıştırılabilecek niteliklere sahip olup bebeği çeşitli hastalıklara karşı koruyan kolostrum sütü hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için ele aldık. Kolostrum sütünün bebeğe faydaları neler? Ağız sütü (kolostrum) ile anne sütünün farkları...

Doğum yapan annelerin göğüslerinden gelen ilk ağız sütü, kuyu sarımsı renkte olup bebek için hayati önem taşır. Hamilelik döneminde üretim aşamasına gelen kolostrum doğum ile beraber oluşumunu tamamlar. Ağız sütü olarak bilinen kolostruma sadece anne adaylarında değil keçi ve sığır gibi memeli hayvanlarda da rastlanır. Normal bir renkteki anne sütüne göre daha koyu bir sarı olan, kıvamlı ve yapışkan özellikteki kolostrum o kadar çok faydalı ki halk arasında bu süte 'sıvı altın' da denilebiliyor. Peki kolostrum sütünün bebek üzerindeki yararları neler? Kolostrum ne zaman gelmeye başlar? (Ağız sütü) Kolostrum hakkında merak edilenler...

kolostrum sütü ne zaman oluşur

kolostrum sütü ne zaman oluşur

KOLOSTRUM SÜTÜ NE ZAMAN GELİR VE NE ZAMAN SONRA BİTER?

Hamileliğinin 4. ya da 5. aylarına gelmiş anne adaylarının göğüslerinde üretimi başlayan kolostrum, bebekler için kesinlikle ziyan edilmemesi gereken en önemli besin kaynağıdır. Doğum sonrasındaki ilk haftada en zengin halini taşıyan kolostrumun gün geçtikçe rengi açılır ve en sonunda şeffaf bir renk alır.

Annenin göğsünden salgılanan kolostrum yaklaşık 10 günün sonunda yerini anne sütüne bırakır ve ağız sütü kaybolur.

kolostrum (ağız sütü) nedir

kolostrum (ağız sütü) nedir

KOLOSTRUMUN BEBEĞE YARARLARI NELER? KOLOSTRUMUN ÖNEMİ...

Bebeklerde sağlıklı beslenme için anne sütünün inanılmaz etkilerinin olduğunu ve ilk altı ayda anne sütü haricinde bir verilmemesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, doğumu takip eden ilk birkaç günde (ağız sütü) kolostumun faydalarına da değiniyor.

Kolostrum sütü, oldukça hassas mideli olan tüm bebeklerde alınması gereken en faydalı besindir. İlk zamanlarda fazla beslenmeye ihtiyaç duyulmayan bebeklerde kolostrum ihtiyaç duyduğu besini tek başına karşılamaktadır.

İçerisindeki antikor ve immünglobulin maddesi bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkilidir. Ayrıca içerisindeki diğer vitamin ve mineraller bebeğin zararlı virüs ve bakterilere karşı koruyarak kolay hastalanmalarını önler.

Bağırsaklardaki ilk dışkının çıkmasında da etkili olan kolostrum bebeğin sindiriminde önemli bir roldedir. Bebeğin ilerleyen zamanlarda alerjiye yakalanma riskini de azaltır.

kolostrum sütünün bebeğe faydaları neler?Anne sütünden farkları

kolostrum sütünün bebeğe faydaları neler?Anne sütünden farkları

KOLOSTRUMDA HANGİ MADDELER VAR? ANNE SÜTÜNDEN FARKLARI NELER?

Bağırsağın olgunlaşıp alerji ve hassasiyet oluşumunu önleyen büyüme etkenlerini barındıran kolostrum; Sodyum ve çinko bakımından bol olmakla birlikte D ve B12 vitaminlerini de fazlasıyla barındırmaktadır.

Yağ ve laktoz oranı olgun süte göre daha az olan kolostrumu anne sütünden ayıran en temel fark; protein, mineral, antikor ve lökosit fazla bulundurup yağ az bulundurmasıdır.

BİR YORUM YAPIN 0