Çocuklarda cinsiyet karmaşası yaşandığında ne yapılmalı? Cinsiyet uyuşmazlığı...

Toplum içerisindeki çocuklarda cinsiyet farklılığına yönelim ve cinsiyet tercihi mağdurunda istatistikler giderek arttığı için uzmanlar bu konu ile ilgili konferans düzenledi.

Korona önlemleri ve tedbirleri kapsamında düzenlenen konferansta birbirinden önemli konuklar katılım sağladı.

Bebeğin bedensel özelliklerine bakılarak cinsiyeti hakkında fikir sahibi olunduğuna değinen Analiz Uzmanı Taner Akkuş: "Bazı bebekler fizyolojik olarak hem kız hem erkek cinsiyetinin belirli özelliklerine sahip olabilir." dedi. Akkuş, ‘‘Söz konusu bu durum bir an önce fark edilerek doğru müdahale yapılmazsa, bu çocuklar sosyal hayatta cinsiyetsiz kalır.’’ vurgusu üzerinde durdu.

‘‘Bir çocuğun cinsel kimliğinin oluşmasında temel rol ailenindir.’’ diyen Analiz Uzmanı Taner Akkuş: "Anne ve babanın gösterdiği tutum, biyolojik ve hormonal etkenlerden daha önemlidir. Eğer ailenin çocuğa yüklediği cinsel rol ile gerçek birbirinden farklı ise, çocuk 2 yaşından sonra cinsel kimlik karmaşası yaşayacaktır. Halbuki çocuğun kimliği yerleşmeden tıbbi müdahale yapılırsa, ileride oluşabilecek psikolojik sorunlar ve ruhsal travmaların önüne geçilir." diyerek sözlerini tamamladı.

GİZLEMEYE ÇALIŞMAK ÇOCUĞUN DIŞLANMASINA NEDEN OLUR! 

Eğitim Yöneticisi Bera Zeyneb Türkmen, Cinsiyet kimlik karmaşasını gizleyenler için önemli uyarıda bulundu:
 
Türkmen, ‘‘Olayın üstünü örtmek, konuyu önemsiz hale getirmek çocuğun özellikle okul çağında arkadaşları tarafından şiddet, hakaret, tehdit içerikli tepkiler almasına ve dışlanmasına yol açar.’’ diyen Türkmen, "10-12 yaşındaki bir çocuğun hemcinslerinden farklı ve karşı cinse öykünen davranışlar sergilemesi asla isteyerek olamaz. Bu durumu tespit eden öğretmen, psikolojik danışman ya da okul yöneticileri; olayın bir hastalıktan ileri geliyor olduğu bilinciyle, aileye konu hakkında temel bilgileri aktararak, öncelikle anne ve babanın çocuğuna en doğru şekilde yaklaşmasına destek vermelidir." tavsiyesini verdi. 

4 YAŞINDAN ÖNCE BELLİ EDİYOR

Çocuk Pedagog ve Klinik Psikolog Sena Arslan, cinsiyet karmaşası yaşayan çocukların 4 yaşından önce karşı cins ile özdeşim kurup karşı cinse ait davranışlar sergilediğinin gözlemlendiği bilgisini verdi.

Arslan: "Örneğin, kız ya da erkek çocuğun küçük yaşlarda karşı cins kıyafetlerini tercih etme konusunda ısrarcı olması ya da karşı cins oyuncaklarına karşı eğilimlerinin bulunması, hareket ve konuşma biçimlerini karşı cinse benzetmeleri, özellikle bir oyun oynarken oyun arkadaşını sürekli karşı cinsten seçmeleri gibi durumlar bu davranışlar arasında sayılabilir." diyerek sözlerine devam etti.
 
Çocuklar, farklı duygu ve düşüncelerini konuşarak anlatamasalar bile, oyun ve arkadaş seçimleriyle birlikte ebeveynlerine bu davranışlarını açıkça ifade ettiklerini söyleyen Arslan, "Cinsiyet karmaşasına dair belirgin bir şekilde davranış sergileyen çocukların fark edilmesi durumunda, ebeveynler bu duruma aşırı tepki verip cezalandırma yolunu seçebilirler. Çocuk bu dönemde aşağılanmamalı, cezalandırılmamalı fakat bu davranışı görmezden de gelinmemelidir. Çünkü ebeveyni tarafından cezalandırılan çocuk olumsuz davranışlarını arttırabilirken; tutumları görmezden gelinen çocuk, davranışlarının onaylandığını düşünebilir."
dedi.

BİR YORUM YAPIN 0