Şiddete tanık olan çocukların psikolojisi! Şiddet çocukları nasıl etkiler?

Çocukluk döneminde şiddete maruz kalan ya da tanık olan kimselerin ilerleyen dönemlerinde bazı sıkıntılar yaşayacağı vurgulanmaktadır. Peki şiddete yakından tanık olan çocuklara nasıl yaklaşılmalı? Şiddetin çocuklar üzerindeki etkisi:

Ne yazık ki son zamanlarda TV haberlerinde daha sık gördüğümüz ya da çevremizdeki yakınlarımızda tanık olduğumuz şiddet olayları, hepimizi derinden sarsmaktadır. Aile içerisinde ya da kadına karşı gösterilen şiddette bu durumun etkisini yalnızca şiddeti görende değil, şiddet ortamında büyüyen çocukları da negatif bir şekilde etkilediğini görebilmekteyiz. Çocuklukta aile içerisinde şiddete maruz kalan ya da tanık olan çocukların ruhsal etkilerini ele alan bir çalışmada; eşler arasında şiddet meydana geldiğinde çocukların yarısının şiddete fiilen müdahale ettikleri, direkt şiddete maruz kalmasalar da çocukluk çağı travmaları olarak kaldığı görülmektedir. Bu konu ile ilgili yapılan bir diğer önemli bulgu ise şiddet ortamında yetişen kimselerin kendi çocuklarına da şiddet uyguladığı, şiddete maruz kalan veya şahit olan çocuklarda ruhsal ve bedensel hasarları tespit edildiği, kısa zamanda çocuklarda saldırganlık öncelikli olmak üzere somatik belirtilerin ortaya çıkmasıdır. Buna bağlı olarak da aile içi görülen şiddetten en çok çocukların etkilendiği ve şiddet gören annenin yetiştirdiği düşünülürse ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceği görülmektedir. 

ŞİDDETE TANIK OLAN ÇOCUKLARA NASIL YAKLAŞILMALI? ŞİDDET ÇOCUKLARI NASIL ETKİLER?

Tanık olduğunuz şiddet durumu bir ailenin kendi meselesi olsa dahi aileye karışmama veya başa çorap örme gibi düşüncelere kapılmaksızın direkt olarak polise telefon edilmesi gerekir. Şiddete tanık olan çocuğun hayatına umutla bakamayacağını ifade eden Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, çocukların psikolojisinin olumsuz yönde etkilendiğini belirterek şöyle bir açıklamada bulundu:

“Kadına şiddetin en masum tanığı çocuktur. Hele tanık olduğu şiddet, gözlerini dünyaya açtığı andan itibaren bağlandığı, onu doyurup, sevgisiyle büyüten ve onunla dünyayı tanıdığı annesi ise yaşamına kocaman bir eksiyle başlamış olur. Bu çocuk için dünya asla güvenli bir yer olmaz, geleceğe umutla bakamaz, en önemlisi de kendini değerli bir insan gibi hissedemez. Sağlıklı toplumlar ancak sağlıklı bireyler yetiştirerek oluşur. Bu noktada çocuklarımızın ruh sağlığı konusunda gerekli tüm önlemleri almak, kadınlarımızı ve aileleri desteklemek, gerekli durumlarda uygun müdahaleler için hemen harekete geçmek son derece önemlidir.”

ÇOCUĞA GÖSTERİLMESİ GEREKEN YAKLAŞIMLAR:

-Ona bolca zaman ayırıp vakit geçirmeye çalışın.

-Çocuğunuzu sarıp sarmalayın, öperek sevginizi gösterin.

-Fikirlerine ve söylediklerine önem verin ve bunu ona belli edin.

-Olumlu davranışlarınızla çocuğunuzu takdir edin. 

BİR YORUM YAPIN 0