D vitamini eksikliğinden kaynaklanan Raşitizm nedir? Bebek ve çocuklarda D vitamini eksikliği

D vitamini takviyesini en güzel karşılayabileceğimiz yöntem direkt olarak güneş ışınları olsa da özellikle de kış aylarında bebekler ve çocuklar D vitamini eksikliği yaşayabiliyor. D vitamini eksikliğinde ortaya çıkan Raşitizm hastalığı ise gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Peki bebeklerde ve çocuklarda D vitamini ihtiyacı nasıl karşılanmalı?

Yenidoğan döneminde bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi ve gelişimini tamamlayabilmesi için bir hayli önemli olan anne sütü, en az altı ay boyunca alınmalıdır. Fiziksel gelişimi bakımından önemli olan anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu birçok vitamini karşılamaya yeter iken D vitamini için oldukça yetersizdir. Bu nedenle doktor gerekli görmedikçe bebeğin takviye olarak aldığı tek vitamin D vitamini olmalıdır. Bebeğin doğumuyla beraber gün içerisinde aşılanması gereken 400 ünite D vitamini 1 yaşından sonra 600 üniteye kadar çıkarılır. 1 yaşından sonra da devam edilmesi gereken D vitamini takviyesi eğer yeterli miktarda alınmazsa ya da erken dönemde bırakılırsa Raşitizm denen durum ortaya çıkar. Vücuttaki fosfor ve kalsiyumun korunmasının zorlaşmasına neden olan D vitamini eksikliğinde büyük rol oynayan Raşitizm, kemik gelişiminin çok hızlı olduğu çocukluk dönemlerinde de sıklıkla rastlamaktadır.

Raşitizm hastalığının semptomları bebeklik ve çocukluk döneminde şu şekilde sıralanabilir:

Büyümede gerilik
Motor becerilerde gecikme
Omurga, pelvis ve bacaklarda ağrı
Diş sorunları
Kas güçsüzlüğü
Kafatasının gövdeye göre küçük kalması
İskelet bozuklukları.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN RAŞİTİZM NEDİR?

Bebeklerde genellikle iki yaşlarından sonra ortaya çıkan D vitamini eksikliği, kemiklerindeki şekil bozuklukları ve rahat hareket edememe belirtileri ortaya çıkar. Şayet, bebeklerdeki bu vitamin ihtiyacı karşılanmazsa 'Raşitizm' adı verilen kemik rahatsızlığı ortaya çıkar.

D vitamini eksikliğinin bir diğer önemli işaretlerinden biri de kafataslarının yumuşak olmalarıdır. Bebeklerin kafatasları dünyaya gelirken yumuşak ve esnektir. Fakat, annelerin vücutlarına aldıkları D vitaminleri kafataslarını biraz daha katılaştıracak ve sertleştirecektir. Bu vitamin yeterli miktarda alınmadığı zamanda bebeğin beyninde hasar oluşacaktır.

D VİTAMİNİ TAKVİYELERİNDE BUNLARA DİKKAT! ZEHİRLİYOR...

D vitaminin insan sağlığı açısından ne denli önemli olduğu vurgulanmasıyla kontrolsüz D vitamini kullanımı da ne yazık ki artmaktadır. Yağ dokusunda biriken bir vitamin türü olduğundan dolayı doktor kontrolü ile tüketilmesi gereken vitamin takviyesinde uygun doz alınmalıdır. 

BEBEKLERE VE ÇOCUKLARA D VİTAMİNİ NE ZAMAN KAZANDIRILMALI?

Sabah saatlerinde karışlanması önerilen D vitamini ayrıyetten diğer vakitlerde de alınabilir. En güzel ve doğal D vitamini kaynağı güneş olduğundan dolayı yaz tatilinde öğle vakti bir 10 dakika kadar güneş kremsiz güneşte durulmalıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir unsur D vitamininin iyice cilde geçmesi için güneşlendikten hemen sonra suya girmemek biraz beklemektir. 

BEBEKLERDE 'D VİTAMİNİ' EKSİKLİĞİ NASIL ÖNLENİR?

Eğer doktorunuz onay veriyorsa bebeğinizde D vitamini damlası kullanmakta fayda var. Ayrıca her gün en az 10-15 dakika kadar bir süreyle bebeğinizin kol ve bacaklarının güneş görmesi gerekir. Böylece bebeğinizdeki vitamin eksikliği kısa zamanda kaybolmuş olacaktır.

BİR YORUM YAPIN 0