Bebeklerde taklit dönemi! Çocuğun konuşma gelişimini hızlandıran egzersizler

Bebeklik ve çocukluk döneminde konuşma becerisinin gelişebilmesi için erken dönemde konuşmayı destekleyecek egzersizler önerilmektedir. Peki bebekler hangi aylarda ne akdar konuşabilir? Konuşma gecikmesi olabilmesi için...

Bilinçli bir anne baba olup çocuklarının gelişimlerini hızlandırmak isteyen kimselerin çocuk eğitimi ile alakalı birtakım temel bilgilere sahip olması gerekir. Bebeklik ve çocukluk döneminde temel becerilerin kazanılması ve gelişim dönemine uygun etkinliklerle bunun desteklenmesi önemlidir. Bebeklik döneminde her bebeğin kendine özel bir gelişimi vardır. Bu yüzden telaşa kapılmaya gerek yok ancak çoğunluğa bakıldığında 7 ile 10. aylarda 2 heceli, kısa ve yineleyen sözcükleri söylemeye başlamalıdır. Bebeklik döneminde a, b, m, d, y harfleri daha kolay söylendiği için 'anne' demek yerine 'baba' demek daha basittir. En zor çevrilen harfler ise t, r ve k harfleridir. 4 yaşına kadar tam çıkmayan bu seslerde taklit becerisi geliştirilebilir.

Bebekler ne zaman konuşur? Bebeklerin konuşması için ne yapılmalı? Aylara göre konuşma evreleriİLİŞKİLİ HABERBebekler ne zaman konuşur? Bebeklerin konuşması için ne yapılmalı? Aylara göre konuşma evreleri

3. aydan sonra sesleri tanıyıp agu gibi ilginç sesler çıkarabilirler.

4-8 ay arasında  ’’ma ma’’, ‘’ba ba’’ gibi tek heceli sözcükleri söyleyebilirler.

+8 ay sonrasında farklı ses tonlarını kullanırlar.

1-1.5 yaş civarı ‘’Baba’’ ve ‘’dede’’ gibi kolay söylenebilen kelimeleri söyleyebilirler.

2-2.5 yaşında çoğunlukla 50-100 sözcük kurabilirler. Bu evrede söylenen kelimelerin dışarıdan bir gözle anlaşılması gerekir.

3-4 yaş civarındaki çocuklar 3,4 veya 5 sözcüklük cümleler kurabilir.

5-6 yaş döneminde dil gelişiminin tamamlanması beklenir.

BEBEKLERDE KONUŞMA GECİKLİĞİ NE ZAMAN ANLAŞILIR?

1-2 yaş dönemindeki bir bebekte ağızdan çıkan cümlelerin az anlaşılır olabilmesi veya yaş dönemine uygun olmaması konuşma gecikmesi olarak tabir edilirken, 2 yaş döneminde elli sözcükten daha az kullanma ya da diğer sözcüklerle kombinasyon kurulamamasına gecikmiş konuşma olarak değerlendirilmektedir.

BEBEK GİBİ KONUŞMAK DOĞRU MU? BEBEKSİ KONUŞMALAR...

Bebeklerde beyin gelişimin devam ettiği ilk üç yılda anne ve babanın desteği çok önemlidir. Bu dönemde anne ve babalar, bebeklerinin konuşması için teşvik edici çalışmalar yaparak pratik yapmalıdır. Ancak bu pratikleri uygularken ailelerin bebek gibi konuşmaya çalışmaları dil gelişimi açısından hiç doğru değildir.

Sahte parfüm nasıl anlaşılır? Sahte parfümlerin zararları neler?

İLİŞKİLİ HABER

Sahte parfüm nasıl anlaşılır? Sahte parfümlerin zararları neler?
Ejder meyvesi nedir? Ejder meyvesinin faydaları nelerdir? Vücudun enerjisini yükseltiyor...

İLİŞKİLİ HABER

Ejder meyvesi nedir? Ejder meyvesinin faydaları nelerdir? Vücudun enerjisini yükseltiyor...

BİR YORUM YAPIN 0