Çocuklar bayramda ne kadar şeker tüketmelidir? Şekerin çocuklardaki etkisi...

Çocukların ileride sağlıklı bir hayat sürmesi için, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konulardan biri de beslenme şekilleridir. Bu alışkanlıklarla beraber kronik hastalıklardan korunması olası durumlar arasında yer alır. Uzmanlar bayram günü tüketilen tatlı ve şeker kullanımları için uyardı. Şeker yiyen çocuklarda kronik hastalıklar baş gösteriyor. Peki çocuklar bayramda ne kadar şeker tüketmeli?

Uzmanlar, bayramda ikram edilen şeker ve tatlılar için uyardı. Özelikle çocuklar üzerinde yetişkinlik hayatı için kronik hastalıklar oluşturabilecek bu tür gıdalardan uzak tutmak gerektiğinin altı çizildi. Yetişkinlere zarar veren bir şeyin çocuklara daha fazla zararının dokunduğunu açıklayan uzmanlar, bayramda uzatılan şekerlerin yanında insülin iğnesinin de ikram edildiğini belirtti. Çocukların ben duygusunun geliştiği dönemde kendi besin tercihlerini yapmaya başlarlar. Okul döneminde çocuğun besin alışkanlıkları aile kontrolünden çıkmaya başlamaktadır.  Bu dönemde genelde sağlıklı besinler yer almaz, rol model alınan arkadaşlarının tükettiği gıdalar çocuğa cazip gelmektedir. 

çocuklarda şeker kullanımı

çocuklarda şeker kullanımı

ÇOCUKLARDA ŞEKER NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Bireyin tatlıya duyarlılığı doğuştan gelir ve özellikle çocuk yaşlarda kontrolsüzce tüketimi çok daha fazla olur. Şekerin olası zararlarından korunmak için bebeği tatlıyla geç tanıştırmakta fayda olduğunu söyleyen uzmanlar, DSÖ'nün yayınladığı bildirinin altını çizdi. DSÖ, "Şekerden gelen enerji günlük alınan enerjinin yüzde 10’unu ve çocuklarda şeker tüketimi günlük 5 küp şekeri geçmemelidir. Yapılan bir araştırmada çocukların 4 yaşından 10 yaşına kadar olan süreçte toplamda 5500 adet küp şeker tükettiği görülmüştür." Bu durum bazında olması gereken değeri açıklaya uzmanlar, bir çocuğun (2-18 yaş) günlük şeker ihtiyacının 5 çay kaşığı olduğunu ve 2 yaşından küçüklerde ise şeker kullanımı önerilmediğini açıkladı.

çocuklarda şeker tüketimi

çocuklarda şeker tüketimi

ŞEKERİN VERDİĞİ ENERJİ: ŞEKER SARHOŞLUĞU

Uzmanlar, bağırsaklardaki dost bakterilerin eksikliğinde kontrolsüz bir şekilde büyüyen Candina mantarı oluştuğunu belirtti. Bu mantar, şekeri alkole dönüştürürken, çocuğun şeker yedikçe sarhoş olması ve ele avuca sığmayacak hale gelmesinin sebebini açıkladı. Çocuk yapısı gereği hep şeker yemek ister. Çocuğun çok şeker yemesine, şeker dolu gazlı içecekler, meyve suları içmesine izin verilmemesi gerektiği ifade edildi.

çocuklarda şeker tüketimi

çocuklarda şeker tüketimi

ÇOCUKLARDA ŞEKER KULLANIMI AZALTMANIN PÜF NOKTLARI

  • Şeker yerine kuru meyve, kuruyemiş yedirilmeli. Şeker gibi tatlı paket gıdalar eve dahi alınmaması gerekmektedir.
     
  • Meyveli yoğurtlarla yapılan dondurma, ya da sade yoğurt olarak tüketilen gıdalar, çocuğun şeker ihtiyacını karşılamak için ideal olacaktır.
     
  • Çocukların rol model aldığı kişilerde beslenmelerine dikkat etmelidir. Tüketilmemesi gerektiğini söylediği şeyi kendi de tüketmemelidir.
     
  • Şeker tüketimini azaltmanın bir yolu da protein ağırlıklı kahvaltı öğünleri olduğunu belirten uzmanlar, taze sıkılmış meyve suyunun gün boyu şeker ihtiyacını ortadan kaldırdığını belirtmiştir.
     
  • Beslenme eksiklikleri şeker isteğini arttırır, bu nedenle eksiklik görüldüğünde vitamin, mineral, omega-3 yağ asidi desteği mutlaka alınmalıdır.
     
  • Evde atıştırmalıklar hazırlanabilir; şeker ve unla hazırlanan tatlılar yerine, granola tarifler, kuru meyvelerden oluşan yulaf içerikli tatlılar hazırlanabilir.

BİR YORUM YAPIN 0