Çocuklara bayram harçlığı neden verilir? Bayramda çocuklara harçlık verilir mi?

Bayramların hayatımızda çok özel bir yeri vardır. Birliğin ve beraberliğin, paylaşmanın güzelliğinin tadına varılan bayramlarda çocuklara harçlık vermek için düşünen büyükler ve ebeveynler, bu durumun ne gibi durumlara yol açtığını ya da ne etkide bulunduğunu merak etmekte. Uzmanlar yanıtladı: Çocuklara bayram harçlığı neden verilir? Bayramda çocuklara harçlık verilir mi?

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte bayramlara dair değişmeyen tek şey bayram harçlıkları oldu. Bunca zaman bu geleneğin devam etmesiyle, bilinçlenen anneler çocukları için neyin doğru, neyin yanlış olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Psikologlar çocuklara "Bayramda harçlık verilir mi, verilirse de doğru bir tutum için nasıl bir yol izlenmeli?" sorularının yanıtlarını verdi. Paylaşmanın ve değerlerimize sahip çıkmanın, bayram lezzetinin çocuklara aktarılmasının doğru tutumuna göz atalım...

bayram harçlığı

bayram harçlığı

ÇOCUKLARA BAYRAM HARÇLIĞI NEDEN VERİLİR?

Çok eski bir kültür ve gelenek olarak kabul edilen bayram harçlıkları eski zamanlarda da paylaşmanın ve aslında kutlama şölenlerinin, mutluluğun temsili olarak saçılırdı. Özellikle çocuklara verilen harçlığın onları gelişimsel olarak etkilediğini belirten uzmanlar, paranın sadece araç olduğu konusunun altının çizilmesi gerektiğini de açıkladı. Birçok ebeveyn çocuklarının parayla tanışması konusunda endişe etmektedir. Parayı bulan çocuğun koşarak abur cubura yatırması, tüketici topluma ayak uydurması göze çarpmaktadır. Ne yazık ki günümüz medyası ve teknoloji adı altında olan her konu tüketime özendirmekte ve para harcamaya teşvik etmektedir. 

bayram harçlığı

bayram harçlığı

Çocuklara dini bayramlar nasıl anlatılmalı? Peygamberimiz döneminde bayramİLİŞKİLİ HABERÇocuklara dini bayramlar nasıl anlatılmalı? Peygamberimiz döneminde bayram

Pek çok çocuğun annesini ve babasını idol olarak benimsediği açıklanırken bir yandan da izleyerek öğrenirler. Bayramlarda verilen harçlık onları bayram için daha da sabırsız hale getirirken, paylaşarak mutlu olmaya dair, sokakta ya da sevdikleriyle paylaşabileceği şeyler verip tatmasını sağlayın. Bu konuda bayram ziyaretlerine de önem vererek çocuklarınızın ileride aynı şekilde kendi çocuklarına anlatabilecekleri bayram keyfi için teşvik edin.

çocuğa harçlık

çocuğa harçlık

BAYRAMLAR ÇOCUKLARA HARÇLIK VERİLİR Mİ?

Küçük yaşlarda başlayan para harcama alışkanlığı büyüdükçe de devam ettiğini belirten uzmanlar, bayramlarda çocuklara harçlık konusunda doğru bilgilendirilmenin yapılması gerektiğini ifade etti. Bu konuya dair üç yaşından itibaren başlanabileceğini açıklanan harçlık mevzusunda, çocuklara paylaşmanın öneminin anlatılması gerekmektedir. Parayı biriktirmenin faydaları ve hedef koyarak ulaşmasını sağlamaya çalışmakla yükümlüyüz. Para bir amaç değil araçtır mantığı yerleştirilmelidir.

çocuğa harçlık

çocuğa harçlık

Bir taraftan paranın çalışılarak kazanıldığı ve kazandığı o paradan, çocuklar çalışmadığı için harçlık vererek kendi paralarını paylaştıkları, paylaştıkça da mutlu olunduğu izah edilmelidir. Ayrıca çocuğa verilen para "sadece çocuğun" olduğu için, bir kumbara ya da cüzdana koyularak o çocuğa ait olduğu söylenmelidir. Bu davranışın çocuklarda sorumluluk duygusunu geliştirdiğini ifade eden uzmanlar, parasını harcama konusunda da özgürlüğü yaşaması ve sonrasında belki de pişmanlık duyması da hayat gelişimine katkı sağlayacaktır.

çocuğa harçlık

çocuğa harçlık

Çocuklara bayram harçlığı verirken bir sınırının olması gerektiğini belirten uzmanlar, çok yüksek meblağlarda olan paralar için, biriktirme duygusunun oluşması adına makul miktarlarda verilmesi gerektiğini belirtti. Saymayı bilmeyen çocuklar içinse, göstermelik verilebileceğini açıklaması yapıldı.

Bronzlaşmak için ne kullanılır? En iyi bronzlaştırıcı yağlar 2023

İLİŞKİLİ HABER

Bronzlaşmak için ne kullanılır? En iyi bronzlaştırıcı yağlar 2023
En güzel çocuk kombinleri nasıl yapılır? Kurban Bayramı'na özel çocuk kombin önerileri

İLİŞKİLİ HABER

En güzel çocuk kombinleri nasıl yapılır? Kurban Bayramı'na özel çocuk kombin önerileri
Esma-ül Hüsna'dan El-Muahhir (c.c) ne demek? El-Muahhir (c.c) faziletleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Esma-ül Hüsna'dan El-Muahhir (c.c) ne demek? El-Muahhir (c.c) faziletleri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0