Çocuklarda böbrek reflüsü nedir? Böbrek reflüsü neden olur? Böbrek reflüsünün tedavisi var mı?

Çocukların altını kaçırması ve uzun süre ıslak kalması böbreklerde sıkıntı oluşturduğunu belirten uzmanlar, durumun ciddi sonuçlara sebep olabileceğinin uyarısını verdi. Islak kalması sonucu çocuklarda böbrek reflüsünü oluşturabileceğini açıklayan Avrasya Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr.Hüseyin Kılınçaslan anlattı. Çocuklarda böbrek reflüsü nedir? Böbrek reflüsü neden olur? Böbrek reflüsünün tedavisi nedir?

Böbrek reflüsü, idrar kesesinde biriken idrarın böbreklere geri kaçması durumudur. Bu daha çok çocuklarda fark edilir bir ayrımla rastlanıldığı belirtildi. Çocuklarda daha çok görülen bu ürolojik sıkıntı vezikoüreteral reflü ya da bilinen ismiyle böbrek reflüsüne yol açar. Normal şartlarda böbreklerden mesaneye akması gereken idrar böbrek reflüsü olan kişilerde tersi yönde akış gösterir. Bu durum da enfeksiyona davetiye çıkarır. Bunun açıklamasını ve uyarısı yapan Avrasya Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr.Hüseyin Kılınçaslan, çocuklarda görülen böbrek reflüsünün açıkladı.

böbrek reflüsü

böbrek reflüsü

BÖBREK REFLÜSÜ NEDİR?

Kandaki atık maddeler, minareller ve su, böbreklerimiz tarafından süzülür ve üreter adı verilen ince borulara benzeyen oluşumla mesaneye gönderilir. İdrar mesane (idrar torbasında) birikir ve çıkış için bekler. Normal bireylerde boşaltım sisteminde üreter denilen boruyu andıran kanallarla mesanenin buluştuğu noktada bir kapakçık tarzında yapı bulunur. Bu idrarın geri kaçmasını engellemektedir. Bu sistemde bir sıkıntı olursa idrar geri gider. Böbreklere geri dönen idrar ciddi boyutlarda zarar verir. Bu sıkıntıya da böbrek reflüsü denir.

böbrek reflüsü

böbrek reflüsü

BÖBREK REFLÜSÜ NEDEN OLUR?

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr.Hüseyin Kılınçaslan çocuklarda görülen böbrek reflüsün sebebi olarak "Pek çok farklı faktör söz konusudur. İdrar kanalının mesaneye açıldığı noktada oluşan anatomik ve fizyolojik bir bozukluk ya da genetik faktörler bu durumda büyük rol oynar. İşeme sırasında dolu idrar kesesinden normalde böbreklere doğru idrar kaçağı olmaması gerekir. Vezikoüreteral reflüsü olan çocuklarda buradaki kapakçık mekanizması bozuktur. Dolayısı ile idrar böbreğe doğru geri kaçar. Bunun sonucunda ciddi idrar yolu enfeksiyonları oluşur. Bu durum vakit kaybetmeden önlem alınması gereken bir sağlık problemidir. Aksi takdirde böbreklerde kalıcı hasarlar bırakabilir." açıklamasında bulundu.

böbrek reflüsü muayene

böbrek reflüsü muayene

BÖBREK REFLÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kılınçaslan, böbrek reflüsü olan çocukların az tuvalete gittiğini belirterek, idrar yapmakta zorlandıklarını açıkladı. Bununla birlikte görülen diğer belirtileri ise şu şekilde sıraladı:

  • Sık sık az miktarda idrar yapma,
  • Kanlı ya da kokulu idrar,
  • Yüksek ateş,
  • İştahsızlık,
  • Bel ve karın bölgesinde ağrı,
  • Bebeklerde huzursuzluk,
  • Gece altını ıslatma,
  • Tansiyon yüksekliği,
  • Kabızlık,
  • İdrar tahlilinde protein görülebilir.

böbrek reflüsü

böbrek reflüsü

BÖBREK REFLÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI?

Kılınçaslan "Erken teşhis ve müdahalenin çok önemli olduğu böbrek reflüsü, ihmal edildiğinde çok büyük problemlere davetiye çıkarır. Bunların başında ise böbreğin hasarlanması gelir. Vezikoüreteral reflü varlığında enfeksiyonlu idrar böbrek hasarı yapabilir. Bu da böbreğin çalışmasını bozar. Böbrek reflüsünün yol açtığı bir diğer sağlık sorunu ise yüksek tansiyondur. Böbreklerin işlevlerini yerine getirememesi durumunda böbrekte atıklar birikmeye başlar. Bu durum kan basıncını arttıracağından yüksek tansiyona yol açar. Böbrek reflüsünün neden olduğu yaralar böbreklerinin filtreleme işlevini yerine getirmemesine neden olur. Dolayısıyla zamanla veya bir anda böbrek yetmezliği gelişebilir." ifadelerini kullandı.

böbrek reflüsü

böbrek reflüsü

Tedavi hakkında ise "Hastalığın tedavi aşamasında birçok faktör rol oynar. Bunların başında hastanın yaşı, reflünün seviyesi ve varsa yol açtığı diğer hastalıklar, hastanın işeme alışkanlıklarıdır. İlk aşamada idrar yolu enfeksiyonunun baskılanması ve böbreğe sıçramasının engellenmesi amacıyla antibiyotik verilir. Tedavide kullanılan bir diğer yöntem ise cerrahidir. Mesaneden böbreğe idrarın kaçışını engellemek; üretirin ve böbreğin genişlemesini engellemek amacıyla mesane ve üretir arasındaki kapakçıktaki sorunlar çözülür. Sonuç olarak idrarın sadece tek bir yönde böbrekten mesaneye doğru akışı sağlanmış olur. " şeklinde açıkladı.

BİR YORUM YAPIN 0