Tablet, bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri neler?

Hayatımızın hemen hemen her alanında etkisini gösteren teknolojik cihazlar özellikle çocuklar üzerinde pek çok olumsuz etki bırakabilmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte etki alanını daha da genişleten tablet, bilgisayar ve akıllı telefon gibi teknolojik cihazlar oluşturdukları olumsuz etki ile çocukların gündelik yaşamının büyük çoğunluğunu da etkilemektedir.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Özellikle günümüzde çocukların ellerinden düşürmedikleri tablet, bilgisayar ve akıllı telefon gibi teknolojik cihazların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri uzmanlar tarafından da sık sık hatırlatılmaktadır. Çağımızda her yaştan insanın en sık kullandığı araçlar halini alan bu teknolojik cihazlar olumlu etkilerinin yanında olumsuz pek çok etkiyi de içlerinde barındırmaktadır. Bu olumsuz etkilerin en çok görüldüğü yaş kesimi ise şüphesiz çocuklar olmaktadır. Her yaş grubundan insan üzerinde olumsuz etkisini gösteren bu cihazlar özellikle çocuklar üzerinde büyük bir etki alanına sahiptir. Peki Tablet, bilgisayar ve akıllı telefon kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

Çocuklarda elektronik cihaz kullanımı

Çocuklarda elektronik cihaz kullanımı

Kurumsal İletişim Uzmanı ve yazar kimliğiyle tanınan Said Ercan da paylaşımıyla bu konuya dikkat çekti.

Ercan "İnsanlar kendi robotlarını kendileri yetiştiriyor, öyle içim acıyor ki, 'banane' deyip geçemiyorum. Geçenlerde bir Restauranta gittik ailecek yusuf etrafta bir sürü abi, abla gördü, onlara seslendi hemen 'abi' 'abla' ama bütün çocuklarda tablet telefon elinde olduğu için Yusuf bera’ya dönüp bakmadılar bile, o an baba baktı Yusuf çaresizce anlamlandıramadı onların neden kendisine bakmadığını, sonra yanımızdaki cocuklu bir aile masadan kalktı küçük çocuk 'anne baba buradan kahve içmeye de gitsenize' dedi sonra anladım onlar kahve içerken o oynamaya devam edecek.

Küçük bir çocuk gördüm, elinde oyuncak değil, telefon,
Gözleri ekrana kilitlenmiş, gerçek dünyadan uzaklaşmış.
Bir parkta, ağaç gölgesinde, annesinin elini tutmuş,
Ama duyduğu sadece bildirim sesleri, doğanın şarkısını unutmuş.

Sokaklarda insanlar koşuşturuyor, hedefleri bir sonraki alışveriş,
Kalpleri değil cüzdanları dolu, duyguları satın alınan birer süs.
Büyülü bir vitrinin önünde durdum, etiketlere baktım,
İnsanlık satılık mı? Gerçek değerler nerede kaldı?

Bir kafenin köşesinde, genç bir kız gözlerini silerek ağlıyor,
Moda olan bir uygulamada beğeni alamamış, kendini yetersiz hissediyor.
Eski fotoğraflara bakarken, saf duyguları hatırlıyorum,
Dijital dünyanın karmaşasında, gerçek anıları özlüyorum.

Modern zamanların getirdiği bu soğuklukta,
Sıcak bir dokunuş, gerçek bir gülümseme arıyorum.
Kapitalist düzenin hükmü altında, duyguları satın alınmaya başlanmış,
Sevgiyi, dostluğu, aşkı; gerçekten yaşamayı unutmuş insanlar!"
notunu düştüğü paylaşımında çocukların teknolojik cihazlar ile ne kadar iç içe olduklarını ve bu durumun onları ne derece olumsuz etkilediklerine değindi.

TEKNOLOJİK CİHAZLARIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

  • Göz hastalıklarını ortaya çıkarıyor:

Çocuklarda göz hastalıkları

Çocuklarda göz hastalıkları

Uzmanlar tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda ortaya çıkan sonuçlara göre; bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi dijital cihazların uzun süre kullanılması miyop ve astigmat gibi görme bozukluklarına sebep olmaktadır. Yapılan birçok çalışmaya göre bu cihazların karşısında günde 4-6 saatten fazla geçirilen zaman dilimi göz problemlerini ortaya çıkarmaktadır.

  • Şişmanlığa sebep oluyor:

Çocuklarda obezite

Çocuklarda obezite

Yapılan bir araştırmaya göre; gün boyu kullanılan TV, akıllı telefon ve tablet gibi cihazların özellikle günümüzde tüm dünyada etkisini gösteren obezite ve buna bağlı olarak ortaya çıkan önemli birçok hastalığın tetiklenmesinde etkili bir rolü bulunmaktadır. 

  • Boyun düzleşmesi yapıyor:

Çocuklarda boyun düzleşmesi

Çocuklarda boyun düzleşmesi

Çocukların bilgisayar tablet ve akıllı telefon gibi cihazları uzun süre boyunca kullanmaları omurgada şekil bozuklukları, boyun düzleşmesi, skolyoz ve boyunda ağrılara sebep olmaktadır. Bu cihazları kullanırken başın öne doğru uzun süre eğik kalması sonucunda omurgaya binen yük artar ve bu durum boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi problemleri meydana getirir.

  • Karpal Tünel Sendromu yapıyor:

Çocuklarda Karpal Tünel Sendromu

Çocuklarda Karpal Tünel Sendromu

El bileğindeki sinirlerin geçtiği kanal içerisinde sıkışması durumuna verilen Karpal Tünel Sendromu'nun en yaygın sebebinin akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı olduğu ifade edilmektedir.

Bebek cinsiyet öğrenme partisi nasıl yapılır? Cinsiyet öğrenme partisi oyunları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Bebek cinsiyet öğrenme partisi nasıl yapılır? Cinsiyet öğrenme partisi oyunları nelerdir?
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0