Rinovirüs salgını başladı! Rinovirüs nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavi yöntemi

Havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkan virüslere bir yenisi daha eklendi. Bulaşıcılığı sebebiyle özellikle okula giden çocuklarda sıklıkla karşılaşılan rinovirüse karşı uzmanlar uyarılarda bulundu. Peki Rinovirüs nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavi yöntemi nedir?

Okulların açılması ve soğuk havaların etkisini yavaştan göstermesiyle deyim yerindeyse hastalık dönemine girmiş bulunmaktayız. Özellikle okul dönemindeki çocuklar arasında oldukça yaygın olan grip, nezle ve soğuk algınlığına sebep olan birçok virüs de etkisini göstermeye başladı. Bu virüslerden biri olan rinovirüs salgını da okulların açılmasıyla gündeme geldi. Yeni eğitim döneminde öğrenciler arasında sıklıkla görülmeye başlayan rinovirüs, anne babaları da bir hayli endişelendirdi. Çoğu hafif olan fakat bağışıklık sistemi zayıf, astımı veya diğer tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde özellikle de çocuklarda görülen bu virüs yıl boyunca etkisini gösterebilirken genellikle sonbaharın başlarında ve ilkbaharda artış gösterir.

Rinovirüs

Rinovirüs

Çocuklarda grip nasıl önlenir? Gribe ne iyi gelir? Çocuklarda grip belirtileriİLİŞKİLİ HABERÇocuklarda grip nasıl önlenir? Gribe ne iyi gelir? Çocuklarda grip belirtileri

RİNOVİRÜS NEDİR?

İnsanlarda görülen en yaygın viral enfeksiyonlardan biri olan soğuk algınlığının en büyük nedenlerinden biri olan rinovirüslerin, Picornaviridae familyasındaki Enterovirüs cinsine ait oldukları bilinmektedir. A, B ve C olmak üzere üç farklı türü bulunan bu virüs türlerinin yüzeylerindeki proteinlere (serotiplere) göre tanımlanmış yaklaşık 160 adet tipi bulunmaktadır. Genel olarak nezle virüsü olarak kabul edilirler fakat üst solunum yolunda görülen başka enfeksiyonlara da neden olabilmektedirler.

Rinovirüs nedir

Rinovirüs nedir

RİNOVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Solunum damlacıkları yoluyla yayılan rinovirüsler, enfekte olan bir kişinin öksürmesi veya hapşırması yoluyla bulaşmaktadır. Genellikle havada asılı duran damlacıkların solunması ile bulaşma gösteren rinovirüsler; hasta olan kişinin temas ettiği yüzeylere dokunulması, enfekte bir kişiyle el sıkışmak veya sarılmak gibi yakın kişisel temas yoluyla da bulaşma gösterebilir.

Rinovirüs nasıl bulaşır

Rinovirüs nasıl bulaşır

RİNOVİRÜS BELİRTİLERİ

Virüsün bedene giriş yapmasından ortalama iki gün sonra belirtileri göstermeye başlayan rinovirüsün genel ve yaygın olarak görülen belirtileri, grip veya nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla oldukça benzerdir. Eğer siz de çocuğunuzda aşağıdaki belirtileri gözlemlerseniz önlem almalısınız. İşte belirtiler:

Rinovirüs belirtileri

Rinovirüs belirtileri

  • Öksürük
  • Hapşırmak
  • Burun akması
  • Burun tıkanıklığı
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Vücut ağrıları
  • Ateş

Genel olarak hafif seyreden semptomlar gösteren rinovirüsün daha az görülen ciddi belirtileri ise astım alevlenmelerini, bronşiolit orta kulak enfeksiyonlarını, sinüzit, bronşit veya zatürreyi içerebilir.

Rinovirüs belirtileri nelerdir

Rinovirüs belirtileri nelerdir

Bebeklerde nefes darlığı nasıl anlaşılır? Nefes darlığı çeken bebeğe ne yapılır?İLİŞKİLİ HABERBebeklerde nefes darlığı nasıl anlaşılır? Nefes darlığı çeken bebeğe ne yapılır?

TEDAVİ YÖNTEMİ VE ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Rinovirüsleri tamamen önleyecek veya iyileştirecek herhangi bir özel aşı, ilaç veya tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Çocuğunuza bol bol sıvı tükettirerek, vitamin ihtiyaçlarını sağlayarak ve bol bol istirahat ettirerek hastalığı daha hızlı bir şekilde atlatmasını sağlayabilirsiniz. Fakat çocuğunuzun belirtileri normalden daha şiddetliyse mutlaka sağlık uzmanınıza başvurmanız gerekir.

Rinovirüs tedavisi

Rinovirüs tedavisi

  • Aynı zaman aşağıdaki yöntemleri kullanarak da çocuğunuzun rinovirüse yakalanma riskini azaltabilirsiniz. İşte o yöntemler:
  • Çocuğunuzun, üzerinde mikrop bulunan yüzeylere veya nesnelere dokunduktan sonra ellerini en az 20 saniye yıkamasını, sabun ve su yoksa alkol bazlı el antiseptiği kullanmasını sağlayın.
  • Hasta kişilerde temas etmesinden kaçının.
  • Yıkanmamış ellerle gözlerine, burnuna ve ağzına dokunmaması gerektiğini öğretin.
Sonbahar mevsiminde nasıl giyinilmeli? 2023 yağmurluk modelleri ve fiyatları

İLİŞKİLİ HABER

Sonbahar mevsiminde nasıl giyinilmeli? 2023 yağmurluk modelleri ve fiyatları
Sıcak su içmenin Çinliler’e göre önemi ve sağlığa faydaları

İLİŞKİLİ HABER

Sıcak su içmenin Çinliler’e göre önemi ve sağlığa faydaları
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0