Misophonia hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Kimlerde görülür?Neden ortaya çıkar?

Günümüzde görülme sıklığı artan hastalıklardan biri olan Misophonia hastalığı özellikle son zamanlarda en çok merak edilenler arasında yer almayı başladı. Pek çok kişinin hayatını çekilmez hale getiren bu hastalık sıklıkla kadınlar ve ergenlik dönemindeki çocuklarda görülüyor. Peki Misophonia hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Modern toplumlarda kendini gösteren misophonia hastalığı, Mizofoni şeklinde okunmaktadır. Latince anlamı "bazı seslerden nefret edilmesi" olan bu hastalık Bu hastalık genellikle kulak hassasiyeti fazla olan kişilerde görülebilmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk ya da depresyonun da eşlik ettiği bu hastalık seslere karşı aşırı duyarlı kişiler üzerinde etkisini gösterir. Beyindeki özel bir yapısal anormallikten kaynaklan misophonia hastalığı, hem psikolojik hem de fizyolojik semptomlar şeklinde meydana gelen seçici ses hassasiyeti ile bireylerin yaşamlarında zorluklara neden olur.

Misophonia hastalığı nedir

Misophonia hastalığı nedir

MİSOPHONİA HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tıp kaynaklarında seçici ses duyarlılığı sendromu olarak da geçen bu hastalık; tırnak kesme, koklama, sakız çiğneme, nefes alma, ıslık, öksürük, esneme, yürüme, ağız şapırdatma, horlama, yemek yeme, konuşma ve hatta diş fırçalama gibi günlük yaşam içerisinde sıklıkla karşılaşılan seslerden rahatsız olmak şeklinde kendini göstermektedir. Hastalığın genel belirtileri şu şekildedir:

Misophonia hastalığının belirtileri

Misophonia hastalığının belirtileri

  • Misophonia hastalığına yakalanan kişiler rahatsızlıkları tetikleyen sesle beraber kendilerini sosyal kramp içinde bulur. 
  • Rahatsız edici sesler karşısında kulaklarını kapatma 
  • Sinirli, endişeli tavırlar
  • Sesler devam ettikçe göğüs kafesinde hissedilen sıkışma durumu
  • Çevresel sesler nedeniyle strese girme
  • Çocuk ağlama sesine tahammül edememe
  • Ritmik ayak sallama hareketinden rahatsız olmak

MİSOPHONİA KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Dünya genelinde her 100 kişiden 20'sinde görülen mizofoninin genellikle kadınlarda ve 9-12 yaş aralığında ergenlik dönemindeki çocuklarda görüldüğü bildirilmektedir.

Misophonia hastalığı kimlerde görülür

Misophonia hastalığı kimlerde görülür

MİSOPHONİA HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Beynin hem psikolojik hem de fiziksel olarak anormal semptomlar geliştirmesiyle kendini gösteren misophonianın tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte altında yatan şu sebepler dolayısıyla ortaya çıkabilmektedir:

Misophonia hastalığı neden görülür

Misophonia hastalığı neden görülür

  • Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu: Endişeye neden olan düşüncelere obsesyon adı verilmektedir. Simetri kaygısı, kirlenme korkusu ve diğer kişiler tarafından yanlış anlaşılma korkusu bazı nesneleri biriktirme veya düzen gibi takıntıların misophonia görülme seviyesini artırabildiği bilinmektedir.
     
  • Tourette sendromu: Nöropsikiyatrik bir hastalık olan tourette sendromunda istemsizce tekrarlanan fiziksel davranışlar bulunmaktadır. Sıklıkla boğaz temizleme, kafa tikleri, kendi kendine konuşma ve göz kırpma gibi fiziksel hareketler de misophonia hastalığını tetikleyebilmektedir.
     
  • Anksiyete bozuklukları: Durum ve olaylar karşısında kontrolsüz şekilde endişelenen kişiler anksiyete bozukluğuna sahiptir. Asabi haller, kas gerginliği, yorgunluk, avuç terlemesi, ishal, konsantrasyon zorluğu gibi durumlar kişide aynı zamanda misophonia görülme sıklığının artmasına da neden olabilmektedir.

MİSOPHONİA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi edilmediği takdirde kişide psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkaran bu hastalık, seslere karşı aşırı hassas olan kişilerde kontrol edilmesi zor öfke hallerini ortaya çıkarabilmektedir. Özellikle şiddet eğilimi gösteren hastalarda genel olarak altta yatan nedenlere bakılarak bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. Henüz kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalık genel olarak psikoloji bilimin yakından ilgilendiği bir rahatsızlıktır. Her hasta kendi içinde kontrol altına alınarak bireyin durumuna göre tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Hastalığın tedavisinde genel olarak kullanılan yöntemlerden biri ise terapi eşliğinde uyarlanmış sesler ile ses terapisidir.

Misophonia hastalığı nasıl tedavi edilir

Misophonia hastalığı nasıl tedavi edilir

Saç derisi kaşıntısı nasıl geçer? Saç derisinde kaşıntı neden olur ve kaşıntıyı gideren yöntem

İLİŞKİLİ HABER

Saç derisi kaşıntısı nasıl geçer? Saç derisinde kaşıntı neden olur ve kaşıntıyı gideren yöntem
Kar spreyi camdan nasıl temizlenir? Kar spreyi camdan çıkar mı? Kar spreyi silinir mi

İLİŞKİLİ HABER

Kar spreyi camdan nasıl temizlenir? Kar spreyi camdan çıkar mı? Kar spreyi silinir mi
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0