Kış hastalıklarını çocuğunuzdan böyle uzak tutun!

Uz. Dr. Sami Akbuğa, çocuklarda sık görülen kış hastalıkları ve korunma yolları hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Soğuk havalarla birlikte artış gösteren hastalıklar, özellikle de kreş ve okul dönemindeki çocukları etkiliyor. Kış aylarında çocukların hasta olmaması için ise ebeveynlere birtakım önlemler almak düşüyor. 

GRİP VE ZATÜRRE GİBİ HASTALIKLAR BU DÖNEMDE ORTAYA ÇIKIYOR

Havaların soğumasıyla birlikte tercih edilen kapalı mekanlarda çocuklar, solunum yolu enfeksiyonuna daha sık rastlar. Bağışıklık sisteminin tam olarak güçlenmemesi ve hijyen kurallarına yeteri kadar dikkat edilmemesi, solunum yolu enfeksiyonunu tetikler. Bu dönemde çocuklarda en çok görülen hastalıklar; soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı, bronşiolit, zatürre ve grip olarak sıralanabilir. 

C VİTAMİNİ VE SIVI ALIMI SAĞLANMALI

Okul çağındaki çocuklar yılda 6-7 kez soğuk algınlığı geçirebilmektedir. Bu hastalıkların bir başkasına bulaşması ise hasta çocuğun öksürmesi veya hapşırmasıyla meydana gelir. Genelde 7-10 gün arasında iyileşme görülür. 

ORTA KULAK İLTİHABINA DİKKAT!

Çocukluk döneminde en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Birçok çocuk 2-3 yaşına kadar bu hastalığı geçirir. Bu hastalık genelde solunum yolu enfeksiyonu sonrasında görülür. Belirtileri ise kulak ağrısı, ateş, huzursuzluk, iştahsızlık ve kusma olarak sıralanabilir.

ÇOCUKLARDA KAS AĞRISI VE HALSİZLİĞE DİKKAT!

Hastalanan çocukta ateş, titreme, terleme, öksürük,  göğüs ve sırt ağrısı, hızlı nefes alıp verme, göğüste hırıltı, nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler, kas ağrısı, bebekte emmeyi reddetme gibi belirtiler görülebilmektedir. Bilhassa altı aydan küçük çocuklarda zatürre görülürse bir an önce hastaneye yatırılmalı.

GRİP İLE SOĞUK ALGINLIĞI KARIŞTIRILIYOR

Grip, soğuk algınlığının aksine daha hızlı başlar. Yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Altı aydan büyük çocuklara grip aşısı uygulanabilir.

PEKİ ÇOCUKLARI HASTALIKLARDAN NASIL KORUMALIYIZ?

Havalar soğuk diye sürekli kapalı alanlar tercih edilmesi yanlıştır. Havaların soğuk olması çocuğunuzu dışarı çıkarmaya engel değil. Havaya uygun sıkıca giydirerek dışarı çıkarabilirsiniz.

Kalabalık alanların havalandırılmasına dikkat edilmeli

Hijyen kuralları çocuklara öğretilmeli

Beslenmenin düzenli ve aşılarının tam olmasına dikkat edilmeli

Sigara içilen ortamdan uzak durulmalı

BİR YORUM YAPIN 0