Çocukları bağımlılıktan nasıl kurtarabiliriz?

Psikiyatri Uzmanı Burak Toprak, çocuklardaki bağımlılıklarla ilgili merak edilenleri yasemin.com İçerik ve Yayın Yönetmeni İlkay Yaprak'ın sunduğu Yaşam Atölyesi'nde anlattı.

Çocukları bağımlılığa iten nedenler neler?

Okul çevresinde satılan maddeler, onların küçük yaşlarda alışkanlığa dönüşmesine neden olabiliyor. Çocuğun madde bağımlısı olmaması için yapılması gereken öncelikli şey etkili bir eğitimden geçer. Burada karşımıza genellikle ailesel faktörler çıkar. Çocukluk döneminde, ailenin tavrı ve çocuğun 'olgunlaşması' madde kullanımının engellenmesinde önemli rol oynar. 

Çocuklarda bağımlılık nasıl anlaşılır?

Çocuklarda son zamanlarda davranış değişikliği görülüyorsa, odasına kapanıyorsa arkadaş ortamında değişiklikler varsa, eve gözleri kızarık bir şekilde geliyorsa aileler madde bağımlılığından şüphelenmeli.

Böyle bir şeyden şüphelenildiğinde suçlamak yerine açık bir şekilde konuşmak gerekir. Tecrübesiz ailelerin, çocuklarını bu durumdan kurtarmak için, profesyonel yardım almak yerine yakın çevresine danışması son derece yanlıştır.

Aile içerisinde, birlik olarak çözülmesi gereken bu problemlerin, çevre tarafından bilinmesi çocukların maddeye daha fazla itilmesine neden olabilir. Sadece çocuk üzerinden gitmeyip kendimize de bakmamız gerekir. Ne yaptık da çocuk bu hale geldi diye düşünürken kendimizi suçlamamalıyız.

Çocukları bağımlılıktan nasıl uzaklaştırırız?

Ailelerin yapması gereken ilk konu kitap okuma alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuk hayatı okuyup anlayarak keşfedebilmeli.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 1

mine 6 yıl önce

sadece uyusturucu degil internetten oyun oynama bagimliligindan da kurtarmak lazim.kardesimin hayati karardi.universitede okuyor.senelerdir sinifta kaldi oyun oynamaktan.cocukluktan beri bilgisayar oyunu oynardi.tam bir hastalik.kurtarin cocuklari bu hastaliktan.yemek yemiyor ders calismiyor gunde onsekiz saat bilgisayarin basinda.parcalari yandi bilgisayarin oyun oynamaktan.sosyal hayati yok aile yasantisi yok.annemi babami senede bir kere ya arar ya aramaz.kurtarin gencleri bu illetten.

Toplam 3 beğeni