Zihinsel engelli çocukların kardeş ilişkileri

Anne ve babalar, aile fertlerine özel gereksinimli bir kardeş geleceğini nasıl söylemeli? Özel gereksinimli çocukların diğer kardeşlerle ilişkisi nasıl olmalı? Özel gereksinimli çocuğun bakımında nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için araştırdığımız çok önemli o bilgiler...

Özel gereksinimli bir çocuğa sahip olacak olan anne ve babanın durumu öğrendikten sonra kaygılandıkları ilk konu, bunu diğer aile bireylerine nasıl söylemeleri gerektiğidir. Durumu izah ettikten sonra diğer sağlıklı kardeşlerin buna karşı nasıl tepki verecekleri ebeveynler için endişe veren bir durumdur.

Anne ve babalar, diğer çocuklarına yeni doğacak olan kardeşlerini anlatırken daha yavaş gelişeceğini söylemeli ve yaşanacakları durumları saklamadan anlatmalıdır. Yaşanacak olan olayları tercih meselesi olarak değilde yaşanması gereken normal bir durum olarak anlatılması gerekir.

Siz ebeveyni olarak durumu ne kadar çabuk kabullenirseniz ve davranışlarınızı pozitif hale getirirseniz; aile ve çevre etkisi o kadar olumlu olacaktır. Eğer siz çocuğunuza kendisinin sevilmediğini yada dışlandığını hissettirirseniz, aynı şeyi onlar da sergileyecektir.

KARDEŞLER ARASI DENGE NASIL KURULMALI?

Özel gereksinimli çocuğunuzun ihtiyaçları diğerlerine göre bir kat daha fazla olacağından dolayı onunla daha çok ilgilenmeniz normaldir. Ancak, bunu diğer çocuklarınıza güzel bir dille anlatmak, kardeşlerin birlikte hareket etmesini sağlamak ve rahatsızlığı olmayan çocuğunuzun da tıpkı diğer kardeşi gibi her koşulda yanında olacağını hissettirmeniz çok önemlidir.

Ancak, burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, özel çocuğunuzun fiziksel ihtiyaçlarını diğer kardeşlerine çok sık yaptırmamanızdır. Aksi halde ilgilenmekten sıkılıp ondan uzaklaşmasına neden olabilir.

Çocuklar kahve içebilir mi? Zararlı mı?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklar kahve içebilir mi? Zararlı mı?
Çocuklara 'Hayır' demenin yöntemleri

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklara 'Hayır' demenin yöntemleri
Yüzde çıkan sivilcelerin nedenleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Yüzde çıkan sivilcelerin nedenleri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0