Ergenlik dönemi ve özellikleri nedir? Kızlarda ve erkeklerde ergenlik belirtileri neler?

Her Anne ve babanın korkulu rüyası olan 'Ergenlik dönemi', kız ve erkek çocuklarının adım adım erişkinliğe geçtiği bir dönemdir. Fiziksel ve ruhsal değişimlerin belirgin olarak görüldüğü ergenlik döneminde kızlarda ve erkeklerde oluşan özellikleri sizler için araştırdık. Ergenlik döneminde neler olur? Kızlarda ve erkeklerde ergenlik dönemi belirtileri neler? Erkeklerin ergenliğe girdiği nasıl anlaşılır?

İster erken olsun ister geç herkesin eninde sonunda başına geleceği ergenlik dönemi, sağlıklı büyüme ve gelişimin doğal bir parçasıdır. Çocukluktan erişkinliğe geçiş evresi olarak tanımlayabileceğimiz Ergenlik dönemi cinsiyete özgü bedensel ve ruhsal değişimlerin belirgin olarak görüldüğü ve üreme fonksiyonlarının kazanıldığı bir evredir. Kız ve erkeklerde farklı yaş aralıklarına göre girilen ergenlikte günümüzde 'Ergenlik yaşı' algısını oluştursa da aslında çocuğun yaşı ile değil kemik yaşı ile bağlantılıdır. Kız çocuklarında kemik yaşı 10 yaşını bulurken erkek çocuklarında daha geç 11 yaş civarında oluşmaktadır. Her çocukta kendine özel ergenlik değişimleri görülürken kimi anne ve babalar çocuklarında ergenliğe geçiş dönemini çok zor atlatırken kimileri daha hafif düzeyde atlatabiliyor. Sadece bedensel farklılıkların görülmediği bu ergenlik dönemi aileleri en çokta ruhsal değişimlerden dolayı yoruyor. Çünkü bu dönemdeki kişilerde kendi özgürlüklerini ilan etme, arkadaş gruplarını ailelerine tercih etme, ani öfke ve isyanlar gibi durumlar gözetilebiliyor. Peki ergenlik döneminde ne yapılmalı? Ergenlik dönemi özellikleri neler? Kız çocuklarında ergenlik belirtileri neler? Erkeğin ergenliğe girdiği nasıl anlaşılır? Ergenlik döneminde görülen değişimler ve çözümleri neler? Kız ve erkeklerde ergenliğe geçiş evresi...

ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Ergenlik dönemi ve özellikleri

Ergenlik dönemi ve özellikleri

TIKLA OKU: ERGEN ERGENLİK NEDİR? ERKEN ERGENLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN...

Çocukluk evresinin bitip artık erişkinliğe geçmeye başlandığının göstergelerini kolaylıkla fark edebileceğiniz ergenlik döneminde aileleri sıkıntılı günler beklemektedir. Bu konuyla ilgili uzmanlar ergenlik döneminin başında biyolojik sonunda ise sosyal değişimlerin olduğunu söylüyor. 10-12'li yaşındaki kızlarda başlayan ergenlik dönemi 20'li yaşlara kadar sürerken erkeklerde daha geç yaşlarda başlayıp daha geç sonlandırabiliyor. Dönemin başındaki hızlı değişimlerden dolayı erkekler kız arkadaşlarından daha ufak tefek görünüp daha çocuksu hareketler sergileyebiliyor.

Peki kızlarda ve erkeklerde ergenlik nasıl işliyor? Gelin birlikte inceleyelim. İşte kızlarda ve erkeklerde ergenlik dönemi belirtileri ve özellikleri...

KIZLARDA ERGENLİK BELİRTİLERİ NELER?

ERGENLİKTE GÖRÜLEN FİZİKSEL DEĞİŞİMLER

Günümüzdeki pek çok anne, kız çocuklarının ergenliğe girme yolundaki sürecin adet görmeleriyle başladığını zanneder. Ancak, kızlardaki adet olma durumu ergenliğin başlangıcı değil tamamlanmasıdır. Kız çocuklarında yaklaşık 10-11 yaş civarında görülen ergenlik dönemi, vücutta tüylenme görülmesi ve göğüslerinin büyümesiyle başlar. Kız çocuğu vücudunun gerek bedensel gerekse ruhsal anlamda 'kadın' kimliğine bürünmesinin ön adımı olan ergenlikte kız çocuklarındaki diğer belirtileri ise şu şekilde:

Kızlarda ergenlik belirtileri

Kızlarda ergenlik belirtileri

GÖĞÜSLERİN BÜYÜMESİ

Kızlarda ergenlik dönemi belirtilerinde ilk olarak memede tomurcuklanma başlar. Bazen tek bazen de eşit büyüme olarak görülen memelerde birden bire büyüme olmaz. Başlangıçta düz olan göğüsler, hafif çıkıntılarla kendini belli eder ve zamanla büyümeye başlar. Göğüslerin büyük olması genetik özelliklere bağlı olduğundan dolayı her genç kızın göğüs büyüklüğü de aynı olmaz. 3-5 yıl arasında büyümeye devam eden memeler kilo alma durumu ile bağlantılıdır. Kişi kilo alında yağ dokusu artacağı için meme de büyür.

TÜY ÇIKMASI

Koltuk altı bölgesinde başlayan tüylenmeler, daha sonra bacaklarda ve Genital bölgede de kendini gösterecektir. Kızlarda tüylenme şekli ters üçgen görünümünde hafif bacak aralarına yayılacak şekilde gelişir. Koltuk altı kıllarının Genital bölgedeki kıllanmadan önce başlaması ise daha seyrek rastlanan bir durumdur.

Kızlarda ergenlik döneminde görülen değişiklikler

Kızlarda ergenlik döneminde görülen değişiklikler

AKINTI GELMESİ

Ergenliğe giren kız çocuklarının iç çamaşırında beyaz veya sarımsı lekeler görülebilir. Bu lekelerin görülmesiyle birlikte 6-12 ay içinde regl dönemi başlar. 28 günde bir gerçekleşen, 3 ile 7 gün arasında devam eden adet döneminde çok şiddetli karın ağrıları meydana gelebilir.

CİLT PROBLEMLERİ

Vücuttaki hormonal sıvılar artacağı için yüz bölgesinde yağlanma, sivilce ve siyah nokta gibi sıkıntılarla karşılaşılabilir.

KIZ ÇOCUKLARI ERGENLİĞE KAÇ YAŞINDA GİRER?

Ergenlik dönemi kız ve erkeklerde farklı yaş gruplarında görülür. Kızlarda 9 ile 13 yaşları arasında başlayıp 21 yaşına kadar devam eder. (Herkeste aynı yaşlarda olacak diye bir kaide yoktur, kişiye göre değişir)Bu sayının değişken bir sayı olduğu unutulmamalıdır.

ERKEKLERDE ERGENLİK DÖNEMİ BELİRTİLERİ NELER? ERKEKLERİN ERGENLİĞE GİRDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Erkeklerde ergenlik dönemi belirtileri

Erkeklerde ergenlik dönemi belirtileri

Tıpkı kızlarda olduğu gibi yine kişiye özel değişken olabilen ergenlik yaşı erkeklerde genel itibariyle 10-15 yaş grubunu kapsamaktadır. Kız çocuklarına göre daha baskın ve net görülen bedensel değişimlerin en önemli nedeni hipofizden kaynaklanmaktadır. Hormonlar üzerindeki denge için çok önemli olan bu durum ergenlik dönemi öncesinde erkeklerde kemiklerin büyümesine neden olur.

Peki ergenlik dönemi erkeklerde hangi değişiklikleri beraberinde getirir? Erkeklerde ergenlik dönemi belirtileri ve değişimleri...

Erkeklerin ergenliğe girdiği nasıl anlaşılır

Erkeklerin ergenliğe girdiği nasıl anlaşılır

ERKEKLERDE ERGENLİK BELİRTİLERİ:

Erkek çocuklarında görülen ilk ergenlik belirtisi testislerdeki büyüme ile sağlanır. Beraberinde tiz çıkan ses kalınlaşır, boyu hızlı bir şekilde uzar. Testi büyümesi çoğunlukla 11-12 yaş civarında oluşurken 1 sene sonra penis bölgesindeki kıllanmayı da beraberinde getirir.

Bıyık bölgesinde başta olmak üzere yüzün belirli bölgelerinde kıllanma artar. Saçlar daha hızlı yağlanır, yüzde sivilce ve siyah noktalar artar.

ERKEKLER KAÇ YAŞINDA ERGENLİĞE GİRER?

Kızlara göre daha geç vakitte ergenliğe giren erkekler 10-15 yaşları arasında ergen olabilir. Erkeklerde ergenlik döneminin 25 yaşına kadar uzayabileceği bilinmelidir.

ERGENLİK DÖNEMİNDE NASIL BESLENİLMELİ?

Ergenlik dönemindeki erkeklerin ve kızların vücutlarındaki yağ oranları birbirinden farklıdır ve bu dönemdeki kişiler enerjik olmaya daha fazla ihtiyaç duyarlar. Genç kızlarda menstrual döngünün oluşmasıyla beraber demir eksikliği görülebilir. Bu ve bunun gibi beslenme sorunlarının görülmemesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

1- Demir bakımından zengin olan yumurta, et grubu, kura baklagiller ve tam tahıllar tüketilmelidir.

2- Her gün düzenli olarak 4 porsiyon süt ve süt ürünleri vücuda alınmalıdır.

3- Kahvaltısız dışarı çıkılmamalıdır.

4- Ara öğünlerde iştahın artmaması için, metabolizmanın hızlanması ve insülin dengesi sağlanmalıdır.

5- Fast-food tarzı yemekler tüketilmemeye özen gösterilmelidir.

6- Her gün en az 2 litre su içilmelidir.

Ergenlerde öfke sebebi nedir, ruhsal değişimler neler? Ergenlik sorunları ve çözümleri

İLİŞKİLİ HABER

Ergenlerde öfke sebebi nedir, ruhsal değişimler neler? Ergenlik sorunları ve çözümleri
Boncuk ağda nedir? Evde boncuk nasıl yapılır? Boncuk ağda tüyleri azaltır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Boncuk ağda nedir? Evde boncuk nasıl yapılır? Boncuk ağda tüyleri azaltır mı?

BİR YORUM YAPIN 1

Merdo 2 yıl önce

15 yaşındayım ergenlige giremedim

Toplam 3 beğeni