Vücudun çeşitli virüs ve bakterilere karşı verdiği tepkilerden biri de ateşlenmedir. Ancak çocuklarda ateş, bir hastalık belirtisi olarak görülürken vaktinde önlenmediğinde farklı bir hastalığa davetiye çıkartır. Bu yüzden anne ve babalar bu konuda evde müdahale ederken bazı hususlara dikkat etmeli. Peki çocukların ateşi düşürülürken yapılan hatalar! Çocuklar için evde ateş düşürme yöntemleri
Özellikle de kış aylarında ortaya çıkan ateşli hastalıklar bebeklikte, çocuklukta ve yetişkinlikte sıklıkla görülebilen rahatsızlıklardandır. Aşırı derece panik bir yapıya sahip olan anne-babalar, çocuklarında görülen bu ateşlenme karşısında ne yapacağını bilemez hale gelir ve halk arasında duydukları bazı ateş düşürücü yöntemleri deneyebilir. Ateş düşürmede neredeyse hepimizin bildiği sirkeli su yöntemi başlarda işe yarıyor gibi görünse de aslında ateşlenmeyi daha da arttırır. Vakit geçtikçe ateşi daha da yükselen bebeklere ya da çocuklara sirkeli suya batırılmış bez ile ateş düşürmeye çalışılabilir. Soğuk suya batırılmış temiz bez alnına, koltuk altlarına hafif bastırarak pres şeklinde uygulanır. Halbuki bilinçsizce uygulanan bu yöntem çocuğun damarlarını büzüştürerek yüksek ateşin vücuttan atılmasını engeller. İshal, mide bulantısı, dalgınlık ya da havale gibi rahatsızlıklar görülmediği takdirde 38 derece ısıyı görmeyen vücutta ateşi düşürmek için aileler tarafından ılık su kompresi yapılabilir.
SİRKELİ SU ATEŞ DÜŞÜRÜR MÜ?
Halk arasında doğru olduğu zannedilen ancak yanlış olan 'Sirkeli suyun ateş düşürdüğü' yönündeki görüşler en çok anneleri etkiliyor. Hasta olan çocuklarında ateşi düşürmek için alın bölgesine koyulan sirkeli su, başlangıçta ateşi düşürüyor gibi görünse de aslında daha da arttırıyor. Tıpkı kolonya ve buzda olduğu gibi ateşlenmeyi daha da arttıran bu durum ilk önce damarları ani olarak daraltıp ateşi düşürüyor gibi olur ancak sonradan genişler ve ateşi arttırır.
ÇOCUKLARIN ATEŞİ DÜŞÜRÜLÜRKEN YAPILAN HATALAR!
- Hemen hemen her çocukluk döneminde sıklıkla görülebilen aniden yükselen ateş, özellikle de evhamlı anneleri tedirgin eden durumlardan biridir. Çocuğunuzun ateşini düşürmek için kulaktan dolma bilgilerle hareket eden bazı bilinçsiz anneler, uyguladığı yanlış taktiklerle çocuklarının ateşini yükseltmekle beraber hayatlarını da ne yazık ki riske atabiliyor.
- Ateş düşürücülerin çocuğa sık sık verilmesi ilacın yan etkilerini tetikleyebilir. Ayrıca her ilaç kullanımının çocuklar için uygun olmadığının altını çizen uzmanlar, aspirin ve metamizol gibi ilaçların çocuklarda çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabileceğini söylüyor.
- Ebeveynlerin ateşi hafifletmek için uyguladıkları diğer yanlış yöntemlerden birisi de aşırı soğuk ya da buzlu su ile ateşin düşürülmeye çalışılmasıdır. Uygulanan bu yöntem, çocuğun hayatını ciddi anlamda riske sokan 'hipotermi'yi yani ateşin aşırı düşmesine neden olabiliyor.
- Doktor onayı almadan antibiyotiğe başlanmaması gerekir. Çok gerekli olunmadığı sürece çocuklara antibiyotik verilmemelidir.
ÇOCUKLAR İÇİN EVDE ATEŞ DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ
Vücudun ısısını çekerek pH dengesini korumaya yarayan elma sirkesi kısa zamanda yükselen ateşi düşürür. Ayrıyeten zengin mineral desteği ile vücudun kaybettiği mineralleri yerine koyar. Eşit seviyedeki elma sirkesi ile suyu kaba koyun. Ardından 1 çift çorabı karışıma batırıp fazlalığını sıkarak ayağa giydirin. Kuruduktan sonra aynı işlemi yenileyin ateş düşene kadar devam edin.
Enfeksiyon kapılması nedeniyle ortaya çıkan ateşlenmede ateşi düşürmek için uygulanır. Hamilelik döneminde oluşan ateşlenmeye bile iyi gelen patatesi ince dilimleyip sirkeye yatırarak 10 dakika bekletin. Ardından dilimleri alnına koyun ve üstünü bezle örtün. 20 dakika bekleyip kaldırın. Günlük 2 kez tekrarlayın.
- Ateş düşürmede en işe yarayan yöntemlerden biri de burnuna doğal çörek otu yağı damlatmaktır.
- Suda kaynatılmış arpa suyu ateşi düşürür, balgamı söker, ishalin önüne geçer.
- Akasya çiçeği yaprakları ve dalları kaynatılarak suyuyla saç yıkandığı takdirde ateş seviyesi iner.
- Arpa ve papatyanın kaynatılmasında oluşan bir su bardağı karışım ateşi düşürür.
Ahsen 3 yıl önce
Sirkeli su ateşi düşürmez arttırır demişsiniz ama elma sirkesi ile su karışımı çorap önerisini vermişsiniz elma sirkesi sirkeden sayılmıyor mu?Detaylı ve anlaşılır bir bilgi rica ediyorum
Naz 3 yıl önce
Evet haklisiniz