Çocuklarda üstün zeka nasıl anlaşılır? Üstün zeka belirtileri neler?

Çocuğunuz tarafından hiç beklemediğiniz anda birbirinden enteresan ve tuhaf sorular gelmeye alışkınsanız, bu durum çocuğunuzun üstün zekalı olduğunun işareti olabilir. Bebeklik yaşlarında da sinyaller verebilen çocukların üstün zekası hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Çocuklarda üstün zeka nasıl anlaşılır? Üstün zeka belirtileri neler?

Hiçbir anne-baba yoktur ki çocuğundaki en ufak bir ışığı yakalamak istemesin! Bunun en temel nedeni kendileri için en özel varlık olan çocuklarının çevresindeki kişiler tarafından da fark edilmesi ya da öyle düşünülmesidir. Aslına bakarsak her çocuk kendi içinde özeldir. Ancak, bazı çocukların zeka düzeylerinin gelişmişliği normalin üzerinde olup bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çocuğunuzun üstün zekalı olup olmadığını anlayabilmek için öncelikle onu çok iyi takip etmelisiniz. Çünkü çocuğunun farkında olmayan anne ve babalar, bir zaman sonra çocuklarındaki zekanın körelmesine ve normal zeka düzeyine gelmesine neden olur.

Çocuklara kalem tutturma yöntemi! Çocuklara kalem tutma nasıl öğretilir? Kalem tutma yaşı...İLİŞKİLİ HABERÇocuklara kalem tutturma yöntemi! Çocuklara kalem tutma nasıl öğretilir? Kalem tutma yaşı...

çocuklar sürekli meraklı ve çabuk öğreniyorsa üstün zekalı olabilir

çocuklar sürekli meraklı ve çabuk öğreniyorsa üstün zekalı olabilir

ÇOCUĞUN ÜSTÜN ZEKALI OLDUĞUNU TEST EDEN BİR YÖNTEM VAR MI? 

Daha bebeklikte bile kendini gösteren üstün zeka bebeğin anlamlı bakışları, verdiği tepkiler, yüzlerin kime ait olduğunu kavraması gibi bazı belirtiler en belirgin göstergelerdendir. Ancak yine de üstün zekayı kesinleştirmek adına sağlıklı zeka değerlendirme testlerinin yapılması gerekir.

Yaşça oldukça küçük olan çocuklarda yapılan değerlendirme testleri, çocukların hızla geliştiği döneme isabet ettiği için sağlıksız sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunun için en güvenilir sonuç 3 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de uygulanan zeka düzeyi testlerinin güvenilirliği için en uygun zaman aralığının 5 ya da 6 yaş sonrası olduğu öneriliyor.

çocuklar yeteneklerini daha küçük yaşta fark edebilir

çocuklar yeteneklerini daha küçük yaşta fark edebilir

ÇOCUKLARDA ÜSTÜN ZEKALI OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

  • Bebeklik döneminde iken bile anlaşılabilen üstün zeka durumu, davranışlardaki el, kol ve bacakları hareket ettirme sıklığı ile doğru orantılıdır. 
     
  • Aile fertlerini çok hızlı bir şekilde tanımayı öğrenmişse ve onları gördüğünde mimikler ortaya çıkıyorsa bu zekasının üstün olduğunun işareti olabilir.
     
  • Herhangi bir nesneye ya da duruma karşı uzun süreli odaklanma becerisi geliştirmesi de buna bir işarettir.
     
  • Özellikle de 4 yaş evresi çocuklar için tam bir merak ve soru sorma dönemidir. Normal sorulara nazaran ilginç tarzda ve bıkmadan sürekli soru soran çocuk üstün zekalı olabilir.
     
  • Vaktinden erken dönemde kelime haznesinin gelişimi ile uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişmesi üstün zeka belirtisidir. Buradan yola çıkarak, erken dönemde konuşabilen bebeklerin üstün zekalı olma ihtimali yüksektir.
     
  • Arkadaşlarına göre çok daha zor ve farklı soruları çözebilir. Erken yaşta çok hızlı bir şekilde okuma ve yazmayı söker. Öğrenmeye karşı ilgili ve meraklıdır.
     
  • Kendine güveni fazlaysa ve arkadaşlarını yönetme becerisi hakimdir. Bazı durumlar karşısında hisleri ile çözüm bulabilir. Özellikle Matematik ve Uzay'a karşı özel bir ilgisi vardır.

BİR YORUM YAPIN 1

Veli 4 yıl önce

Tamam yazı güzelde bunu nerde yaptırabiliriz