Uyumak istemeyen çocuğa ne yapılmalı? Çocuklarda görülen uyku sorunları

Çocukluk döneminde görülen yetersiz uyku, sağlıksız gelişim ve büyümeyi tetikler. Eğer sizinde çocuğunuz uyumayı sevmiyorsa ya da uykusundan sık sık uyanıyorsa nedeni bu ihtimallerden kaynaklanıyor olabilir! Çocukları uykudan kaldıran nedenleri ve öğle uykusunun gelişim açısından etkisini okumak için haberimizi okuyabilirsiniz. Çocukluk döneminde görülen uyku problemleri...

Yeme-içme gibi temel ihtiyaçlarımızdan biri olan uyku gelişimi sağlıklı bir büyüme için oldukça önemlidir. İster genç ister yaşlılıkta olsun herkes için gerekli olan uyku düzeni, çocuklarda da fiziksel ve zihinsel büyümenin en temel şartlıdır. Uykunun düzenli gerçekleştirilememesi ya da sık bölünen gece uykuları büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler. Nedeni ise büyüme hormonlarının derin uyku sırasında görevini yerine getirmesidir. Yeni doğan bebeklerin beyin gelişiminin tamamlanması ortalama üç yılı bulur ve bu gelişim REM uykusunda gerçekleşir. Uyku esnasında vücut her ne kadar dinleniyor olursa olsun zihin daima harekettedir. Gün içerisinde öğrenilen bilgiler, uyku sırasında yinelenir ve hafızada bellek altına alınır. Dolayısıyla düzenli uyuyan çocukların daha kolay ve hızlı öğrendiği gerçeği ortaya çıkmaktadır.

ÇOCUKLARDA ÖĞLE UYKUSUNUN ÖNEMİ

çocuklarda öğle uykusunun önemi

çocuklarda öğle uykusunun önemi

Okul öncesi dönemdeki eğitim çizelgelerine baktığımızda birçok okulun öğle vakti programında çocuklar için ayarlanmış uyku saatlerinin olduğunu görürüz. Nedeni ise öğle uykusunun 0- 6 yaş arasındaki çocuklar için gece uykusu kadar önemli bir yere sahip olmasıdır. Çocuklar için önemli olan öğle uykusu, bebekler için bir zorunluluktur. Sağlıklı bir gelişim için ilk senelerde bebeklerin günde birkaç defa uyutulması gerekir. Çocukluk döneminde ise 2 saat uyuması gereken bir çocuk çeşitli nedenlerden dolayı daha erken uyanıyorsa, çocuk neşeli ya da keyifliyse bu herhangi bir sorun teşkil etmez. Burada önemli olan yer çocuğun uyku sonrası sergilediği davranışlardır.

Öğle uyku saatlerinde zaman dilimini kaçırmak, çocuğun gece uykusunun düzenini alt üst edebileceği için dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır. Eğer akşamüstü uyunması gereken bir vakitte çocuk akşam vakti uyursa, gece uyumak için de daha geç yatar veya daha erken uyunacağı için gece yarısı kalkılabilir.

ÖĞLE UYKUSUNA YATMAK İSTEMİYORSA...

uyumak istemeyen çocuğa ne yapılmalı?

uyumak istemeyen çocuğa ne yapılmalı?

Çocukluk döneminde öğlen uykusuna yatmak zorunluluktan çok gereklilik olsa da çocuğunuz öğle vakti uyumak istemiyorsa zorlamamalısınız. Eğer uykuya ihtiyacı varsa zaten kendiliğinden uyuyacaktır. Uyuduğu zaman erkenden uyanmasının sebebi genetik sebeplerden ya da çocukluk evresinden kaynaklanan sorundan dolayı olabilir. Uykuya yatırma esnasında bazı alıştırmalar düzenleyebilirsiniz. Oyun oynuyorsa oyunu yavaşlatabilir, kitap okutabilir veya ninni söyletilebilir.

ÇOCUKLARDAKİ UYKU BOZUKLUKLARININ SEBEBİ

çocuklarda görülen uyku problemleri

çocuklarda görülen uyku problemleri

GECE TERÖRÜ

Çocukların uykudan uyanmasına sebep olan etkenlerden birisi de gece terörüdür. Çocuğun uykuya dalışından ortalama 90 dakika sonra görülen gece terörünün kabustan en belirgin farkı, çocuğun uyandığı zaman hiçbir şey hatırlamaması ve çığlıkla uyanmasıdır. Kabuslar REM uykusunun ilk evresinde gerçekleşirken, gece terörü daha derin bir uykuda non-REM sırasında gerçekleşir.

uyurgezerlik

uyurgezerlik

UYURGEZERLİK

Çocukların uykularından uyanmalarına neden olan bir diğer faktörde yaygın olarak 61-15 yaş aralığında görülen uyurgezerliktir. Kızlara nazaran erkeklerde daha yaygın görülen uyurgezerlik 10 ila 30 dakika arası süren gezintinin sonunda çocuğun yatağına geri dönmesidir. Rahatsızlığı tetikleyen etken ise genetik problemlerdir.

çocukarada alt ıslatma

çocukarada alt ıslatma

ALT ISLATMA

2-3 yaş aralığında görülen alt ıslatma problemi gece uykularını bölmede etkili nedenlerden biridir. Tuvalet eğitimine erken başlama ya da ailelerin bu konudaki ısrarcı tutumları alt ıslatmaya yol açabilir.

Sonbahar kumaş pantolon modelleri! En şık sonbahar pantolon kombinleri

İLİŞKİLİ HABER

Sonbahar kumaş pantolon modelleri! En şık sonbahar pantolon kombinleri
Şiar ne demek ve Şiar isminin anlamı nedir? Şiar ismi Kuran'da geçiyor mu

İLİŞKİLİ HABER

Şiar ne demek ve Şiar isminin anlamı nedir? Şiar ismi Kuran'da geçiyor mu

BİR YORUM YAPIN 0