Nöroblastom nedir? Nöroblastom belirtileri ve tedavisi

Çocukluk çağında görülen tümörlü kanser türü olan Nöroblastom, son zamanlarda ismini duyduğumuz hastalıklardan biri. Peki Nöroblastom hastalığı belirtisi ve tedavileri neler?

Toplum içerisinde seyrek görülen ama son derece tehlikeli bir kanser türü olan nöroblastom, bebeklikte ve 5 yaşından küçük çocuklarda teşhisi konulabilen önemli bir hastalıktır. Anne karnındayken öncü sinir hücrelerinde kendini gösteren kanser türü olan nöroblastom vakalarının neredeyse yarısı 2 yaş altı, bebeklik dönemindeki çocuklardır. Beyinde başlayıp vücuda sinyalleri taşıyan sinir sistemi kaynaklı kanser, çoğu zaman böbreküstü bezlerindeki sinir hücrelerinde kendini gösterir. Nöroblastom denilen durum doğumdan önce oluşur ama çoğunlukla, büyüme evresine gelip belirtilerini gösterdikten sonra fark edilir. Çok nadiren doğum öncesi ultrasonda tespit edilir. Diğer tümör çeşitlerinden ayrı olarak bazı nöroblastom tümörleri kendiliğinden küçülür ve ortadan kaybolur.

NÖROBLASTOM BELİRTİLERİ NELER? NÖROBLASTOM TEDAVİSİ:

Karında kendini gösterebilir bir kitle, lenf bezlerinde büyüme, bitkinlik, ishal veya normal dışı kan basıncı gibi belirtiler tümörün boyutuna, yerine ve kanserin yaygınlığına göre değişkenlik göstermektedir. Nöroblastom hastalarının tedavisi çoğunlukla ameliyat ve kemoterapiden oluşur.

Tedavi sonrası aktif tümör dokusu kalırsa ek olarak ışın tedavisi yapılır. Hastaların bazılarında yalnızca tümörün dikkatle gözlenmesi yetmektedir.

Tümörün ne durumda olup olmadığını gözlemlemek için örnek alınıp histolojik ve moleküler genetik incelemesi yapılır.

Tedavi yöntemleri arasında hangi tekniğin uygulanacağı, tümörün yayılımına, ameliyat durumuna ve hasta kişinin yaşına bağlıdır. 

Kordon dolanması nedir? Anne karnında bebeğin boynuna kordon dolanması

İLİŞKİLİ HABER

Kordon dolanması nedir? Anne karnında bebeğin boynuna kordon dolanması

BİR YORUM YAPIN 0