Omega-3 içeren besinler! Balık yağı nedir, ne işe yarar? Çocuklarda balık yağının faydaları

Vücudumuz tarafından üretilemeyen ve dışarıdan takviye olarak alınması gereken Omega-3, çocukluk dönemindekiler ve hamileler için çok faydalıdır. Kilo aldırdığı düşünüldüğü için şüpheyle bakılan ama aksine zayıflatmaya yardımcı olan balık yağlarını çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanabilirsiniz. Balık yağı nedir, ne işe yarar? Omega-3 hangi besinlerde bulunur? Çocuklarda balık yağının faydası...

Ton balığı, uskumru, hamsi ve ringa gibi balıkların kendilerine ait dokularından elde edilen balık yağları içerisinde çok fazla miktarda omega-3 yağ asidi, D vitamini ve DHA özelliklerini barındırması nedeniyle özellikle de çocuklarda tercih edilen besin takviyesidir. Eczanelerde satılan balık yağlarının kaliteli ve verimli olması balığın cinsinden kaynaklanabilmektedir. Sıvı, kapsül ya da tablet şeklinde olmak üzere 3 şekilde tüketebileceğiniz balık yağları, doktorlar tarafından düzenli tüketim şartıyla önerilmektedir. Emilimi hızlandırma gibi özelliklere sahip olan balık yağı, diğer vitamin çeşitlerine ilave olarak aynı anda tüketilebilir. Vücuda vitamin takviyesi alındığında  emilim azalı ve vücudun vitaminlerden yararlanması azalabilir. Bu durumu önlemek için yani vitaminlerden tam bir etki elde etmek için balık yağı kullanımı uygun görülebilir. Omega-3 ise hücrelerin etrafını saran ve hücre zarının yapısındaki ancak vücutta oluşmayan yağ asitlerini oluşturur. Yeterli miktarda vücutta olmayan bu yağın ihtiyacını karşılamak için gerekli olan vitamin, mineral, protein hücre içine rahat giremez. Buna bağlı olarak da sağlığımız için omega 3 alımına önem vermeliyiz. Omega-3 bakımından zengin olan balık yağı kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

OMEGA-3 NEDİR? OMEGA-3 NE İŞE YARAR?

Omega 3 nedir

Omega 3 nedir

Vücutta görülen omega-3 eksikliğinden kaynaklanan cilt kuruluğu, astım, büyüme geriliği, şeker ve bazı kanser çeşitleri sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Hastalıklara karşı korunmak için zayıf olan bağışıklık sistemi güçlendirmek gerekir. Bu nedenle günde en az 1 gram kadar omega-3 yağ asidi tüketilmelidir.

Okul çağındaki çocuklarda görülen dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizme karşı birçok sorunu iyileştirmeye yönelik olan Omega-3'ün çocuklardaki kullanımı detaylardaki gibi...

OMEGA-3 BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER

Omega 3 bakımından zengin besinler

Omega 3 bakımından zengin besinler

ALA bulunduran besinler:

Lahana, ıspanak, semizotu
Soya fasulyesi
Avokado
Ceviz
Chia tohumu, keten tohumu, kenevir tohumu
Keten tohumu yağı ve kanola yağı

EPA ve DHA bulunduran besinler:

Ringa balığı, somon, yılan balığı, karides ve mersin balığı gibi yağlı balık ve kabuklu deniz ürünleri
Otla beslenen hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri
Omega-3 bakımından zenginleştirilmiş yumurtalar

BALIK YAĞININ ÇOCUKLARA FAYDALARI!

Balık yağının çocuklara faydaları

Balık yağının çocuklara faydaları

Gözdeki bazı bozukluklar, diyabet, depresyon, kaygı bozuklukları, kalp hastalıkları, iltihaplanma, sarı nokta, mide sorunları gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen balık yağı aynı zamanda hamilelik sağlığını da olumlu etkilemektedir.

Sağlıklı bir hamilelik döneminde de doğurganlığı arttıran balık yağı ciltte görülen sağlık sorunlarına da iyi gelmektedir.

Gelişim çağındaki çocuklarda hızlı büyümeye yardımcı olan balık yağı, hareketli bir yaşam tarzını desteklemede rolü büyüktür. Damar sağlığı bakımından zeytinyağı, balık yağları ve ceviz, keten tohumu, badem, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar faydalı besinlerdir.

- Düzenli balık yağının kullanımı çocuğun psikolojisini pozitifleştirir, sakinleştirici etkisi vardır.

balık yağı nasıl kullanılır

balık yağı nasıl kullanılır

- Göz sağlığını korur ve görme kabiliyetini güçlendirir.

- Kemik gelişimine yardımcıdır.

- A vitamini bakımından zengin olan balık yağı için çocuğun göz sağlığını korur ve görme yeteneğini güçlendirir.

- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirip grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur.

- Egzamanın şiddetini ve belirtilerini hafifletir.

- Çocukların boy gelişimine dolaylı yoldan katkı sağlar.

ÇOCUKLARDA BALIK YAĞI NASIL KULLANILIR?

1 yaş döneminden itibaren doktor onayı ile kullanılabilecek olan balık yağı, bebeklik döneminde anne sütünden ve formül mamadan sağlanabilir. Tüketilecek olan balık yağı 2 halde bulunur. Birisi balığın karaciğerinden diğeri bedeninden. A vitamini bakımından yüksek olan yeri ise bedeninden olan kısımdır.

NOT: DOKTOR ONAYI ALMADAN KULLANMAYINIZ!

Balık yağı ne zaman kullanılmalı

Balık yağı ne zaman kullanılmalı

Bir su bardağı kaç gram gelir? Tariflerde kullanılan ölçüler!

İLİŞKİLİ HABER

Bir su bardağı kaç gram gelir? Tariflerde kullanılan ölçüler!

BİR YORUM YAPIN 0