İki kardeş arası ideal yaş farkı nedir? İkinci çocuk ne zaman yapılmalı?

Bilerek ya da kazayla iki çocuğun yaş farkının az olması aile içinde bazı olumsuzlukları ve zorlukları beraberinde getirebilir. Peki ikinci çocuk için ideal zaman ne zamandır? İki çocuk arası yaş farkı...

Oldum olası kalabalık evleri seviyor ve odaların çocuk sesleriyle dolup taşmasını istiyorsanız, elbette kendinizi hazır hissettiğinizde ikinci bir çocuğa sahip olmayı düşünebilirsiniz. Tek çocuk yetmiyor daha fazla çocuğumuz olsun düşüncesindeyseniz muhtemelen eşinizle birbirinize en sık danıştığınız soru 'Ne zaman?' olacaktır. Aslına baktığımızda bu sorunun cevabı her çift için farklı olabilmektedir. Pedagoji açısından baktığımızda ilk iki yıl, bebeklerde anne ye karşı güvenli bağlanma duygusunun yaşandığı dönemdir. Emzirme dönemi olduğu için anne devamlı olarak bebeği ile yakın temasta olmak zorundadır. Böyle bir dönemde anne diğer çocuğuna onun istediği kadar vakit ayıramayacağı için bu çocukta kıskançlığa sebep olabilen bir durum olarak görülür. Bazı uzmanlar ise ikinci çocuk için minimum dört yaşın doğru bir aralık olduğunu öne sürebiliyor. Peki hangisi doğru?

İKİ ÇOCUK ARASI YAŞ KAÇ OLMALI? İKİ KARDEŞ ARASI İDEAL YAŞ...

iki çocuk arası yaş farkı

iki çocuk arası yaş farkı

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi evrensel anlamda kesin bir şekilde kardeşlerde şu kadar yaş farkı olmalı diyemeyiz. Çünkü bu durum direkt olarak ailenin deneyimlerine ve tercihlerine bağlı cevap verilmesi gereken bir durumdur. Eğer anne tıpkı bir anaokulu öğretmeniymişçesine birden fazla çocukla ilgilenip onlara yetebileceğini düşünüyorsa kardeşler arasındaki yaş farkını uzatmasa da olur.

İKİ KARDEŞ ARASI YAŞ FARKININ YAKIN OLMASININ FAYDALAR:

kardeşler arası yaş farkı

kardeşler arası yaş farkı

EĞİTİM HAYATI: Gelişim aşamalarından olan çocukluk-ergenlik-yetişkinlik evreleri hemen hemen aynı dönemlere denk geleceği için benzer yetiştirme sağlayabilirsiniz.

ARKADAŞLIK: Çocuklarınız evde güzel geçinirse birbirlerini her daim koruyup kollayan ve birbirlerine güven duyan iki sıkı arkadaş, dost gibi olurlar. Birçok aktiviteyi tek başına değil de kardeşiyle beraber yapabilir. Yaşça büyüdüklerinde, arkadaş gruplarını bile paylaşabilirler.

RUTİN İŞLERDE KOLAYLIK: Özellikle de bebeklik döneminde anneliğe yeni yeni alışan kadınlarda ikinci hamilelik kısa süre sonra gelirse yeni düzenlerine alışmışken bunu sürdürmek daha kolay olur.

İKİ KARDEŞ ARASI YAŞ FARKININ AZ OLMASININ ZORLUKLARI:

İki kardeş arası yaş farkı kaç olmalı?

İki kardeş arası yaş farkı kaç olmalı?

İŞLER X2 ZORLAŞIR: İki ya da daha fazla çocuğa aynı zamanlarda sahip iken görevleriniz artar. 

BÜTÇE DAHA KOLAY AZALIR: İlk bebeğinizde giydirdiğiniz kıyafetleri hemen peşinden gelen bebeğinizde giydirmeniz sıkıntılı olabilir. Özellikle de ikiz hamileliklerde böyle bir durum söz konusu değildir, her şeyden aynı anda çifter çifter almak gerekir.

KISKANÇLIK ARTAR: Çocukların yaş farkı az olduğunda ve kendi istedikleri şey, kardeşine alındığında kıskançlık duygusuna elverişlidir.

SMA hastası Alperen Karakoç yardımlarınızı bekliyor! 'Alperen'e Nefes Ol!'

İLİŞKİLİ HABER

SMA hastası Alperen Karakoç yardımlarınızı bekliyor! 'Alperen'e Nefes Ol!'

BİR YORUM YAPIN 0