Çocuklarda iştahsızlık neden olur? İştahsızlık çocuklarda nasıl giderilir?

Ebeveynlerin en çok yakındığı durumlardan çocukların yemek yememesidir. Ancak sağlıklı bir gelişim için çocukların iyi beslenmesi gerekir. Bunun için uzmanlar yemek yemeyen çocuklar hakkında uyarıda bulundu. İştahı kesilen çocuğun birçok sağlık sorunu olabilir. Çocuklarda iştahsızlık neden olur? İştahsızlık çocuklarda nasıl giderilir?

Uzmanlar çocuklardaki iştahsızlığı hem fiziksel hem psikolojik olarak ele alıyor. Fiziksel olarak çocuklarda serotonin hormonundaki düşüklük, sindirim problemleri, enfeksiyonlu hastalıklar, bağırsak parazitleri neden olur. Psikolojik olarak ise anne babanın çocuğa yemek yeme baskısı yapmasından kaynaklı olduğu belirtildi. Ayrıca bu konuda anne babanın bir uzmana danışma durumundaki düşüklük ise çocuklardaki sağlıksız gelişime zemin hazırlar. Ancak yapılan araştırmaların yüzde 80'inde çocukların iştahsızlığının kaynağı yanlış beslenmeden dolayı ortaya çıkan bağırsak ve mide parazitlerinden kaynaklıdır. 

İştahsızlık neye neden olur? İştah kaybına neden olan besinler nelerdir?İLİŞKİLİ HABERİştahsızlık neye neden olur? İştah kaybına neden olan besinler nelerdir?

iştahsızlık çocuğun gelişimini olumsuz etkiler

iştahsızlık çocuğun gelişimini olumsuz etkiler

ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK NEDEN OLUR?

Az yemek yiyen çocuğa anne ve baba tarafından yapılan yemek baskısı, çocukların bilinç altında beslenmeye karşı hissettikleri olumsuz düşüncelere neden olur. 

Sağlıksız beslenen çocuklarda yaşanan hormon bozukluğu doğal olarak sindirimi etkiler.

Bebeklikte yaşanan ve kalıcı hale gelen sindirim sorunlarının ileri yaşlarda artık tamamen sindirim hastalıklarına yol açması iştahsızlığa zemin hazırlar.

Besinlere karşı mesafeli olması bu konuda da anne babanın çeşitli etkinliklerle sevdirmemesi eksikliği çocuğu beslenmeden uzaklaştırır. 

Bebekler lahana yer mi? Bebeklere kaçıncı ayda lahana verilmeli? Lahananın bebeklere faydasıİLİŞKİLİ HABERBebekler lahana yer mi? Bebeklere kaçıncı ayda lahana verilmeli? Lahananın bebeklere faydası

iştahsızlık çocuklarda gelişimi engeller

iştahsızlık çocuklarda gelişimi engeller

ÇOCUKLARDA İŞTAHSIZLIK HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?

  • Vücut kitle indeksini olumsuz etkiler. Yani çocuğun gelişiminde sorunlara yol açar.
     
  • Gerekli vitamin ve mineralleri alamayan çocuklarda ileri zamanlarda bağışıklığın zayıflığıyla hastalıklara davetiye çıkarır.
     
  • Özellikle çocuk yaşta sağlıklı beslenmeyen çocuklarda ileri yaşlarda uyku problemleri çok sık görülür. Ayrıca odaklanma ve konsantre gücü zayıflar. 
     
  • Yeterince vitamin alamayan çocuklarda diğer sık görülen sorun ise kemik ve kas sistemindeki zayıflıktır. 
     
  • Hormon bozukluğuna bağlı stres ve depresyona yenik düşer. Bu yüzden sürekli sert ve kuralsız tavırlar sergiler. 

iştahsızlık çocuklarda gelişimi engeller

iştahsızlık çocuklarda gelişimi engeller

İŞTAHSIZLIK ÇOCUKLARDA NASIL GİDERİLİR?

  1. Psikologlara göre çocukların yaşına göre beslenmedikleri taktirde nasıl sorunlar yaşayacakları hikaye edilerek anlatılmalı.
     
  2. Arada sırada çocuğa nasıl yemekler yemesi gerektiği sorularak aslında onun fikirlerine göre bir beslenme hazırlandığı hissettirilmeli.
     
  3. Yemeği hazırlarken çocuğun da size yardım etmesini rica ediniz. Böylece neyi nasıl yemek istediğini onun sayesinde keşfetmiş olursunuz.
     
  4. Yemek yerken mutlaka çocukla beraber olmak gerekir. Çünkü bir çocuğa öğretmenin en iyi yolu örnek olmaktır. Sizin severek tükettiğinizi gören çocuk besinlere karşı daha ılımlı olur.
     
  5. Yemek yememekte ısrar ettiğinde bu süreci uzatmayın. Onunla normal bir ses tonuyla neden yemek yemek istemediğini öğrenin. Kendinizden ufak örnekler vererek ortamı eğlenceli hale getirin.
     
  6. Bebeklikte anne ve babaların yaptığı en sık hatalardan biri televizyon ya da video izleterek yemek yedirmedir. Bu çocuğun ilgisini azaltır. Bu yüzden yemeği ailecek masadan sohbet edilerek yenildiğini göstermek çocuğun gelişimine olumlu katkı sağlar.
     
  7. Yemek yaparken ölçülerde onun fikrini sorarak kendini yemeğe ait hissetmesine zemin hazırlayın.

BİR YORUM YAPIN 0