Salmonella bakterisi nedir? Salmonella belirtileri nelerdir?

Tüm dünya koronavirüsle savaşmaya devam ederken çocukların vazgeçilmezi olan devam markadan korkunç bir haber geldi. Kinder Surprise adlı markanın içerisinde salmonella bakterisi tespit edildi. İngiltere Gıda şirketleri tarafından soruşturmanın devam etmesiyle insanların merak ettiği salmonella bakterisini sizler için araştırdık. Salmonella bakterisi nedir? Salmonella belirtileri nelerdir?

İngiltere'de hastanelerin çocuklarla dolup taşması ardından uzmanlar harekete geçti. Kusma, ateşlenme ve ishal gibi belirtilerle gelen çocuk sayısındaki artış sonrası yapılan araştırmalarda uzmanlar salmonella virüsünü tespit etti. Salmonella virüsü tifoya neden olan virüs çeşididir. Salmonella zaman zaman insanlarda geçici olarak görülür. Gösterdikleri belirtiler hafif seyirde ilerler. Ancak bazı insanlarda bu virüs şiddetli bir tepkime oluşturabilir. En sık görülen sağlık sorunu ise ishaldir. 

salmonella virüsü besinlerde görülür

salmonella virüsü besinlerde görülür

SALMONELLA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

  • Kaynağı bilinmeyen, kontamine (bakteri bulaşmış olan) suların içilmesi ve kullanılması,
  • İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde bertaraf edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması,
  • İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.
  • Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar,
  • Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir,
  • Kontamine (kirli) çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.
  • Hasta kümes hayvanları ile temastan sonra,
  • Özellikle yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşma olabilir.
  • Bakteri hasta insanlardan diğer insanlara da bulaşabilir.

SALMONELLA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Salmonella virüsü tam olarak nasıl ortaya çıkıyor bilinmiyor. Ancak bakteri besinlerde ve içme sularında hızla artıyor. İnsan ve hayvan atıklarının aynı alanda biriktiği yerlerden toprağa ya da suya karışabilir. Süt ve süt ürünleri, iyi pişirilmemiş et, çiğ tüketilmemesi gereken besinler de salmonella bakterisi mevcuttur.

Bunlar tüketildiğinde öncelikle mide ve bağırsaklarda kramplı ağrılar görülür. Bu ağrılar artıkça ateşlenme ve vücutta titremeler yaşanır. Salmonella her ne kadar bağışıklık sistemine çok zarar vermezse de vücudun sindirim sistemini çökerterek ateşlenmeye neden olur. Vücudun hızla su kaybetmesine yol açar.

salmonella virüsü besinlerde görülür

salmonella virüsü besinlerde görülür

SALMONELLA VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Salmonella virüsünün net bir tedavisi yoktur. Ancak ortaya çıkan sindirimsel sorunlar için uzmanlar antibiyotik tedavi verilir. Kişilerin belirtilerinin artmadan bir uzmana danışması daha faydalıdır. Çünkü virüs ciddi anlamda bir sindirim sistemi çöküşüne neden olur.

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 1

temel 1 yıl önce

virus kaynar olsa olsa biz de liderler yen der ayni sahte ballar gibi