Bebek ve çocuklar için aşı takvimi değişti! 2023 aşı takvimi nasıl?

Çocukluk çağındaki aşılar hayati önem taşımaktadır. Tarihte bir çok çocuğun ölümüne sebep olan hastalıkların belirtilerinin azaldığı ve her çocukta görülen standart bir rahatsızlık gibi gelip geçmesi için aşıların istisnasız yapılması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı yeni aşı takvimini yayınladı. Peki 2023 aşı takvimi nasıl? İşte 2023 aşı takvimi...

Çocukluk zamanında geçirilen bir çok hastalık gelecek yaşantısının kalitesini etkilemektedir. Tarihte çözümü bulunamadığına inanılan kızamık gibi hastalıklar birçok bebeğin ve çocuğun ölümüne sebep olmuştur. Sağlık ocaklarında, hastanelerde ve yaklaşık 30 yıldır düzenli bir şekilde okullarda uygulanan aşı yöntemiyle, başa çıkılamaz bir hal alan hastalıkların önüne geçilebilir. Tıbba göre aşı; bireyin sağlık hakkının temel bir bileşeni olup, koruyucu hekimliğin en başarılı önlemlerinden biridir. Özellikle bağışıklığı düşük bir bünyede barınma gücüne sahip olan kızamık, kabakulak, suçiçeği hepatit A-B-C gibi virüsler tüm dünyada rutin aşı programıyla önlenebilen hastalık gurubunda yer alır. Dolayısıyla birçok hastalığın daha önünü kesen aşıları yaptırmanız, çocuğunuzun sağlığı açısından koruyucu bir önlem olacaktır. 2023 yılının gelmesiyle birlikte yeni aşı takvimi Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlandı.

çocuklarda aşı

çocuklarda aşı

Gebelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Gebelikte tetanoz aşısının önemi nedir?İLİŞKİLİ HABERGebelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? Gebelikte tetanoz aşısının önemi nedir?

NEDEN BEBEKLERE VE ÇOCUKLARA AŞI YAPTIRMALIYIZ?

Tüm aşı takvimine göre bebeklikten başlayan aşılar, çocuk ve 8. sınıfa kadar devam etmektedir. Bu durumda çocuklarınızın ne için ne aşısı olduğunu bilmeniz ve bilinçli hareket etmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca aşı olan çocuğun hastalanması ve hafif geçirmesi kaydıyla doktora başvuran ebeveynler isyan ederken, aşıyla hasta olan çocuğun aşısız ne hale gelebileceği düşünülerek hareket edilmeli ve en az hasarla geçirdiği akıllardan çıkarılmamalıdır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN YAYINLADIĞI AŞI 

TAKVİMİ​ 2023

bebeklere aşı

bebeklere aşı

BEBEKLERE YAPILAN AŞILAR NELERDİR?

  • 1- BCG (Verem) Aşısı:

BCG aşısı dünyada halen kullanılmakta olan tek tüberküloz aşısıdır. Zayıflatılmış canlı bir aşıdır. Bu aşı tüberkülozun yüksek sıklıkta görüldüğü ülkelerde yapılmaktadır. Ülkemizde 2. Ayın sonunda uygulanmaktadır. Sol omuza deri içi olarak uygulanır.

  • 2- Difteri, Tetanoz ve Boğmaca (DTB):

Difteri (D) Nefes almada zorluğa neden olabilir. Kalp yetmezliği, felç veya ölüme kadar götüren bir hastalıktır. Tetanoz (T) Kasların ağrılı sertleşmesine neden olur. Tetanoz ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, ağzı açamama dahil olmak üzere yutma ve nefes almada zorluk veya ölüm. Boğmaca (aP) Kontrol edilemeyen şiddetli öksürüğe neden olabilir. Nefes almayı, yemeyi veya içmeyi zorlaştırır. Hib (Haemophilus influenzae tip b) hastalık.

  • 3- Hemophilus İnfluenzae Tip B:

Birçok farklı enfeksiyon türleri ne neden olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle 5 yaşın altındaki çocukları etkiler. Hib bakterileri kulak enfeksiyonları gibi hafif hastalıklara neden olabilirken bronşit veya sepsis ( kan dolaşımı enfeksiyonu) şiddetli hastalığa neden olabilirler.

  • 4- Hepatit B:

Hepatit B bir karaciğer hastalığıdır. Akut hepatit B enfeksiyonu, ateşe yol açabilen kısa süreli bir hastalıktır. Yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, sarılık (sarı cilt veya gözler, koyu renkli idrar, kil renkli dışkı) olur. Kronik hepatit B enfeksiyonu uzun vadelidir Çok ciddi ve karaciğere hasarına yol açabilen bir hastalıktır. Siroz karaciğer kanseri ve ölüm.

  • 5- Çocuk Felci (Polio):

Çocuk felcine polio virusu neden olur. Çoğu çocuk enfekte çocuk felci virüsü ile hiçbir semptom görülmez, ancak bazılarında boğaz ağrısı, ateş, yorgunluk, mide bulantısı, baş ağrısı veya mide ağrısı olur. Daha küçük bir grupta ise daha ciddi semptomlar gelişir. Çocuklarda beyin ve omuriliği etkiler. Şiddetli çocuk felci kalıcı sakatlığa ve nadir durumlarda ölüme yol açar.

  • 6- Pnömokok Aşısı:

Pnömokok adı verilen bakteriler zatürree (akciğer enfeksiyonu) başta olmak üzere, kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, menenjit ve bakteriyemi (kan dolaşımı enfeksiyonu) yaparlar. Çoğu pnömokok enfeksiyonlar hafiftir, ancak bazıları uzun vadeli beyin hasarı veya işitme kaybı gibi sorunlara yol açar.

çocuklarda aşı

çocuklarda aşı

ÇOCUKLARA YAPILAN AŞILAR NELERDİR?

Hepatit A, Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşıları ise ilk 1 yaştan sonra yapılır. Ayrıca ulusal aşı takviminde yer almayan ama yurtdışında ve ülkemizde de çocuklarımıza önerdiğimiz aşılar da söz konusudur.

1. sınıftaki aşı

1. sınıftaki aşı

1. SINIFTA YAPILAN AŞI NEDİR?

İlköğretim 1. sınıfta KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısının 2. dozu ve DaBT-İPA (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci) aşısının pekiştirme dozu uygulanır. Bununla birlikte eğer çocuğunuzun herhangi bir ilaca alerjisi varsa muhakkak okula bildirilmeli ve doktorla konuşulup özel olarak aşı yapılması gerekmektedir.

8. sınıftaki aşı

8. sınıftaki aşı

8. SINIFTA NE AŞISI UYGULANIR?

Yukarıda anlatılan Tetanoz ve Difteri hastalılarına karşı uygulanan pekiştirici bir aşıdır. 8. sınıfta yaklaşık 13 - 14 yaşlarında uygulanması doğru bulunur.

BİR YORUM YAPIN 0