Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları nelerdir? Ev kazalarına ilk müdahale nasıl olmalı?

Özellikle çocuklarda karşılaşılan ev kazaları; çocukluk döneminde yaşanan travma ve kazalarının büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazalarından korunmada ebeveynlerin bilinçli olması ise hayati önem taşımaktadır. Peki ev kazalarına ilk müdahale nasıl olmalıdır?

Hayatlarının belirli bir dönemine kadar günlerinin neredeyse hepsini evde geçiren çocukların ev kazaları ile karşılaşma riskleri oldukça yüksektir. Devamlı hareket halinde olmaları ve başlarına gelebilecek olan kazalardan kendilerini korumakta zorluk çekmeleri çocuklar için ev kazalarını da beraberinde getirebiliyor. Çocuklardaki, yetişkinlerden daha yüksek oranda bulunan özellikle etrafa karşı oluşan merak duygusu bazen istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Çoğunlukla 0-6 yaş arası grupta yer alan çocuklarda sıklıkla karşılaşılan ev kazaları çocukluk döneminde en çok karşılaşılan travma ve kazaları oluşturmaktadır. Bir evin içinde veya ona ait yakın çevrede meydana gelen kazalara verilen isim olan ev kazalarının önüne geçmekte en büyük görev ise anne babalara düşmektedir. Anne babaların ev kazalarından önce önlem alması veya meydana gelen bir kaza sonrası doğru müdahalede bulunması risk oranını az da olsa daha düşük seviyeye getirebilir.

Çocuklarda ev kazaları

Çocuklarda ev kazaları

UNUTMAYIN!

Çocukların yaşam alanı olan ev, çocukların birçok şeyi keşfedecekleri bir yerdir. Onları olası risklerden koruma görevi ise ebeveynlere düşmektedir. Anne babaların alacakları önlemler kazaları tamamen yok etmese de azaltmada oldukça etkilidir.

ÇOCUKLARDA SIK KARŞILAŞILAN EV KAZALARI

Ev kazaları, evinde her yerinde karşılaşılabilen bir durumdur. Mutfakta, banyoda, bahçede, salonda... Merak güdüsüyle hareket eden çocuğun karşılaşabileceği ev kazaları genellikle düşmeler, yanıklar, katılarla boğulma ve tıkanmalar, suda boğulma, kimyasal madde içilmesi, zehirlenmeler olarak kategorilere ayrılabilir. Acil servislere gelen en sık ev kazaları nedenlerinin; Düşme, yanık, zehirlenme ve yabancı cisim yutması olduğu bildirilmektedir. Her duruma nasıl müdahale edilmesi gerektiğini bilmek çocuğunuzun kelimenin tam anlamıyla hayatını kurtarabilir. 

Çocuklarınızı kazalardan korumak için;

  1. FARKINDA OLUN
  2. GÖZLEYİN
  3. HAZIRLIKI OLUN

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları

EV KAZALARINDA İLK MÜDAHALE NASIL OLMALI?

  • Düşmeler, Çarpmalar:

Düşme durumlarında yapılması gereken en önemli işlem çocuğunuzun pozisyonunu korumak ve 112 Acil Servis'i aramaktır. Onun dışında bel ve boyun omurlarında herhangi bir zarar oluşması halinde çocuğunuzu hareket ettirmemeye özen gösterin. Eğer bir kanaması olduğunu fark ettiyseniz kanayan bölgeye direkt olarak baskı uygulayın ve çocuğunuzu kucakta taşıyarak hastaneye götürmeye kesinlikle çalışmayın. Bel ve boyun omurlarında bir sorun olması halinde kucakta taşımak daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinde ambulansı arayarak gelmesini bekleyin.  

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları düşme ya da yaralanma

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları düşme ya da yaralanma

  • Yanıklar:

En sık karşılaşılan ev kazalarından biri olan yanıklarda, yoğurt veya diş macunu sürmek gibi hatalı uygulamaları kesinlikle yapmayın. Mümkünse yanmış bölgedeki deriler kaldırılmadan giysileri keserek çocuğunuzdan uzaklaştırmaya çalışın. Yanık oluşan bölgeye direkt temas etmeyecek bir şekilde 20 dakika boyunca akıtma yöntemi ile soğuk su uygulayın. Yanık yüzeyi ne kadar genişse ısı kaybı o kadar çok olacağı için bu bölgeyi suya tutmak yerine temiz ve nemli bir bez veya çarşaf ile yanık olan bölgenin üzerinin örtülmesi önerilmektedir. Aynı zamanda bu tarz acil durumlar için evinizde steril gazlı bez ve steril serum fizyolojik bulundurmanızda da fayda var.

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları yanıklar

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları yanıklar

  • Boğulmalar:

Çocukların özellikle yerde buldukları para veya pil gibi cisimler ile boğulma tehlikesi geçirmesi; cisimlerin yutulup mideye gitme hali ve nefes borusunu tıkama hali olarak iki şekilde değerlendirilebilir. Cismin yutulup mideye gitmesi durumu midede hasar oluşturabileceğinden bir doktor kontrolünden geçirilmelidir. Nefes borusunu tıkaması ise oldukça ciddi bir durumdur ve ilkyardım hayati önem taşır. Bu gibi durumlarda özellikle 1-12 aylık arasındaki dönemde yer alan bebeklerin boğazına bir şey kaçma durumunda öksürmesine izin verilmeli eğer cisim çıkarılamıyorsa bebeğin başı aşağıda tutularak sırtına (iki kürek kemiği arasına) 5 kere süpürür tarzda vurulmalı. 12 aylıktan büyük çocuklarda ise yine kendi çıkartamıyorsa, Heimlich manevrası olarak bilinen işlem uygulanmalıdır. (Heimlich manevrası; hastanın arkasına geçerek karın içerisine göğse doğru basınç uygulaması)

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları boğulma

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları boğulma

  • Zehirlenmeler:

Genellikle ilaç veya temizlik malzemelerinin içilmesi ve yutulması gibi sebeplerden dolayı kaynaklanan zehirlenmelerde çocuk acilen bir sağlık merkezine götürülerek midesi yıkatılmalıdır. Mide yıkanması zehirlenme sonrasındaki ilk yarım ile 1 saat içinde yapıldıysa tedavide çok etkili olduğu bilinmektedir. Temizlik malzemelerinin içilmesi durumunda çocukların asla kusturulmaması ve hemen ambulans ile hastaneye götürülmesi gerekir.

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları zehirlenme

Çocuklarda sık karşılaşılan ev kazaları zehirlenme

el-Hadi ismi ne demek! el-Hadi esmasının faziletleri ve faydaları

İLİŞKİLİ HABER

el-Hadi ismi ne demek! el-Hadi esmasının faziletleri ve faydaları
Fırın tepsisi nasıl temizlenir? Kurumuş fırın tepsisi nasıl temizlenir?Fırın tepsisi temizlime

İLİŞKİLİ HABER

Fırın tepsisi nasıl temizlenir? Kurumuş fırın tepsisi nasıl temizlenir?Fırın tepsisi temizlime
İlknur Gülmek Yasemin.com - Multimedya Editörü
Yasemin - İlknur Gülmek

Editör Hakkında

İstanbul Aydın Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli dijital medya ajanslarında sosyal medya içerik üreticisi ve video editörü olarak çalıştıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Meslek hayatına Kanal7 Medya Grubu Yasemin.com bünyesinde Multimedya Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0