
Uzmanlar yazın çocuklarda en sık görülen 5 hastalık konusunda uyarıyor. İşte, çocuk sağlığını tehdit eden yaygın hastalıkların belirtileri ve alınacak önlemler...
Yaz aylarında bazı hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Özellikle çocuk sağlığında dikkat edilmesi gereken önemli hususlara dikkat çekiliyor.
Sıcak havayla birlikte dışarıda daha çok vakit geçiren çocuklar bazı hastalıklara daha fazla kapılabiliyor. Uzmanlar yaz aylarında yüksek ateş, ishal, kusma, cilt döküntüleri, böcek ısırıkları sonrası şişlik veya alerjik reaksiyonlar ile kulak ağrısı gibi şikayetlerin yoğun olarak görüldüğünü belirtiyor.
YAZIN ÇOCUKLARDA EN SIK GÖRÜLEN 5 HASTALIK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Kavas, "Şikayetler baş gösterdiğinde ailelerin hekime başvurmayıp 'biraz dinlensin geçer' gibi bir yaklaşımda bulunmaları ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Oysa erken müdahale ve tedavi sayesinde ciddi sorunları önlemek mümkün" diyerek uyardı.
1. Yaz İshali:
Belirtileri: Sık ve sulu dışkılama, ateş, karın ağrısı, inatçı kusmalar, halsizlik ve bitkinlik, dışkıda mukus veya kan.
İyi yıkanmamış gıdalar, virüs ve bakteriler ishale neden olabilir.
Önlemler: İshalde en önemli tedavi sıvı kaybının önlenmesidir. Bu nedenle bol su tüketmek tavsiye edilir. Eğer ishal, bakteriyel kaynaklıysa antibiyotik ya da farklı tedavi yöntemleri gerekebilir. Hekime başvurmak gerekir.
2. El-Ayak-Ağız Hastalığı:
Belirtileri: Ateş, boğaz ağrısı, ağız içi aftlar, el, avuç içi ve ayak tabanlarında döküntüler, huzursuzluk ve iştahsızlık, ağızdan beslenmede ciddi ölçüde azlık.
Bu hastalığa neden olan virüsler çocukların sık kullandığı park, havuz, kreş gibi toplu ortamlarda hızla yayılabilir.
Önlemler: Virüs kaynaklı bir hastalık olduğundan spesifik bir tedavisi yoktur. Ateş düşürücü, sıvı alımı, ağız içi dezenfektan gibi destek tedaviler uygulanır. Hekime başvurmak tavsiye edilir.
3. İdrar Yolu Enfeksiyonları:
Belirtileri: İdrar yaparken yanma, idrara sık ve ağrılı çıkma, mesane alt kısmında ağrı, ateş, halsizlik, huzursuzluk, bazen kusma.
Önlemler: Tam idrar tetkiki sonucu enfeksiyonun türü ve kaynağı belirlenir. Buna göre hekim tarafından uygun tedavi uygulanır. Bol su tüketimi ve hijyen önerilir.
4. Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu:
Belirtileri: Kulakta aniden başlayan ağrı, kaşıntı, tıkanıklık hissi, kulakta akıntı, bazen ateş.
Bu hastalık orta kulka iltihabıyla karıştırılabilir. Dış kulak yolu enfeksiyonu daha ağrılıdır. Özellikle kulağa dokununca artan bir ağrı gözlenir.
Önlemler: Tedavinin belirlenmesi için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Doktor önerisi ile ağrı kesici, kulak damlası ya da antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ayrıca kulağın kuru tutulması önerilir.
5. Güneş Çarpması:
Belirtileri: Yüksek ateş, baş ağrısı, mide bulantısı, yoğun halsizlik, bilinç bulanıklığı, bazen bayılma.
Önlemler: Serin ve gölge ortamda bulunma, vücut ısısının düşürülmesi ve sıvı tüketimi. Ciddi ve düzelmeyen durumlarda mutlaka hekime başvurulması önerilir.
BASİT ÖNLEMLERLE ÇOCUK SAĞLIĞINI KORUYUN
Bol su içmek
Şapka ve güneş gözlüğü kullanmak
Güneşin tepede olduğu saatlerde dışarıda bulunmamak
Havuz ve deniz temizliğine dikkat etmek
Yüzdükten sonra duş almak ve mayo değiştirmek
Gıda koşullarına ve temizliğine dikkat etmek
Kişisel temizliğe dikkat etmek
Böcek ve sineklerden korunmak
İnce ve rahat giysiler tercih etmek

BİR YORUM YAPIN 0