Hacı Bayram-ı Veli kimdir? Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesi nerede, nasıl gidilir?

Anadolu'nun önde gelen mutasavvıflarından Hacı Bayram-ı Veli'nin ismini taşıyan cami ve türbesi, Ramazan ayında mutlaka görülmesi gereken manevi duraklardan biri. Zengin bir mimarinin hakim olduğu türbe yalnızca göz alıcı tasarımıyla değil kalbe dokunan detaylarıyla da binlerce vatandaşın uğrak noktalarından biri haline geliyor. Peki, Hacı Bayram-ı Veli kimdir? Hacı Bayram-ı Veli türbesi nerede? İşte yanıtlar...

On bir ayın sultanı Ramazan ile manevi açıdan huzurlu ve mutlu ettiğimiz anlar yaşamımızın dört bir yanını sarıp sarmalıyor. Bolluk ve bereketin artığı bu güzel ayda gönlümüzdeki sevgiyi yeşertebileceğimiz eşsiz rotalara doğru ufak bir yolcuğa çıkabiliriz. Ankara'nın manevi turizm merkezlerinden biri olan Hacı Bayram-ı Veli Türbesi işte tam da Ramazan'ın anlam ve önemine vurgu yapan mekanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesine dair merak edilen tüm detayları sizler için derledik. Gelin, Ramazan ayının en özel seyahat rotasını birlikte keşfe çıkalım.

Aziz Mahmut Hüdayi kimdir? Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi nerede, özellikleri neler?İLİŞKİLİ HABERAziz Mahmut Hüdayi kimdir? Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi nerede, özellikleri neler?

HACI BAYRAM-I VELİ KİMDİR?

Asıl adı Numan-bin Koyunluca Ahmed olan Hacı Bayram-ı Veli, 1352 yılında Ankara'nın Çubuk Çayı üzerinde Zülfazıl (Solfasol) köyünde dünyaya geldi. 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu'da yetişen bir mutasavvıf olan Hacı Bayram-ı Veli, Anadolu insanına çalışmayı, paylaşmayı ve helal kazancı öğütleyerek kalplerde ilahi aşkın filizlenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Bayrami tarikatının kurucusu, mutasavvıf bir şair olan Hacı Bayram-ı Veli, Anadolu'nun manevi bakışının şekillenmesi için ömrü boyunca emek vermiştir. Eserlerini diğer Hacı Bektaş-ı Veli yoldaşları gibi Türkçe olarak yazan Hacı Bayram-ı Veli'nin iki ilahisi ve birkaç gazeli olduğu bilinmektedir.

Hacı Bayram-ı Veli

Hacı Bayram-ı Veli

HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ NEREDE? HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ ÖZELLİKLERİ

Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Hacı Bayram-ı Veli Camii, Bayramiliğin kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin vefatından iki yıl önce (1427 yılında) Mehmet Bey tarafından inşa edilmiştir. Ogüst Meydanı'nda Antik Augustus Tapınağının yanında bulunan cami, hem sanat tarihi hem de kültürel açıdan Anadolu'nun önemli simgelerinden birini oluşturmaktadır.

Hacı Bayram-ı Veli Camii

Hacı Bayram-ı Veli Camii

17. ve 18. yüzyıl camilerinin özelliklerini taşıyan Hacı Bayram-ı Veli Camii taş kaideli, tuğla duvarlı, kiremit çatılı bir yapıya sahiptir. Uzunlamasına dikdörtgen bir planla inşa edilen bu özel yapının kuzeyde ve batıdaki son cemaat yeri inşasından çok daha sonra eklenmiştir.

Hacı Bayram-ı Veli Camiiden kareler

Hacı Bayram-ı Veli Camiiden kareler

Kubbe yerine altı parlak ahşap kaplı çatının üstü kiremitle kaplanan camii içerisindeki özel ahşap işçiliği ise Nakkaş Mustafa tarafından yapılmıştır. Caminin son cemaat yerinin güneye bakan çıkıntı duvarında yazan "kelime-i tevhid" dikkat çekmektedir.

Hacı Bayram-ı Veli Camiiden kareler

Hacı Bayram-ı Veli Camiiden kareler

HACI BAYRAM-I VELİ TÜRBESİ ÖZELLİKLERİ NEDİR? 

Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin mihrap duvarına bitişik olarak yer alan türbe, 15. yüzyılın en özel yapılarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hacı Bayram-ı Veli ve kendisinden sonra gelen şeyhlerden sekiz kişinin defnedildiği türbede Osman Fazıl Paşa, II. Mehmed Tayyib Baba, Hacı Bayram Veli'nin torunu Şeyh Edhem Baba ve Hacı Bayram Veli'nin oğlu Şeyh Ahmed Baba kesin olarak bilinen isimlerdir.

Hacı Bayram-ı Veli Türbesi

Hacı Bayram-ı Veli Türbesi

Kare planlı olarak inşa edilen türbenin üst kısmı beyaz mermerlerle örtülüdür. İri ve kırmızı taşlarla yapılan türbenin kapısının kemeri ise renkli mermerler ve zikzaklı kilit taşlar ile süslenmiştir. Haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arası ziyarete açık olan türbeye giriş ücretsizdir.

Hacı Bayram-ı Veli Türbesi kapısı

Hacı Bayram-ı Veli Türbesi kapısı

HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ VE TÜRBESİNE NASIL GİDİLİR?

Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesine gitmek için; Kızılay Meydan'ından metro ya da minibüse binerek Ulus Meydan'ına gidebilir ve buradan 10 dakikalık bir mesafeyi yürüyerek camiye ulaşabilirsiniz. Öte yandan 413-3 numaralı otobüsler de camiye direkt olarak ulaşım sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesine gitmenin yolları

Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesine gitmenin yolları

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0