Aziz Mahmut Hüdayi kimdir? Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi nerede, özellikleri neler?

Osmanlı devrinde Anadolu'da yetişen en değerli velilerden biri olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretlerinin türbesi özellikle Ramazan ayında yoğun ilgi görüyor. İstanbul'un en önemli manevi duraklarından biri olan Aziz Mahmud Hüdayi Türbesini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Peki, Aziz Mahmut Hüdayi kimdir? Aziz Mahmut Hüdayi türbesi nerede? Maneviyatıyla ruhunuza huzur dolduracak Aziz Mahmut Hüdayi türbesi tüm detaylar...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Köklü tarihi ve kültürel zenginliğiyle göz alıcı bir güzelliği gözler önüne seren İstanbul, yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın en dikkat çeken şehirleri arasında yer alıyor. Bir yanı masmavi berrak sularla bir diğer yanıysa yemyeşil orman denizleriyle çevrili olan bu şehre hayran olmamak elde değil. Özellikle manevi açıdan da önemli bir konumda bulunan İstanbul'da Ramazan ayına özel birbirinden etkileyici yerlere gidebilirsiniz. Dilerseniz mimarlık harikası olan görkemli camilere ya da gönlünüze huzur verecek türbelere bu gezinizde yer açabilirsiniz. Gelin, Anadolu'da yetişmiş büyük alim bir zat olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri'nin türbesi hakkında bilinmesi gereken detaylara birlikte göz atalım.

Aziz Mahmut Hüdayi HazretleriİLİŞKİLİ HABERAziz Mahmut Hüdayi Hazretleri'nin sevenlerine duası!

AZİZ MAHMUT HÜDAYİ HAZRETLERİ KİMDİR?

Anadolu'da yetişen en değerli velilerden olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, 1541 yılında Koçhisar'da dünyaya gelmiştir. Asıl ismi Mahmud olmakla birlikte "Hüdayî" ismi ve "Aziz" sıfatının kendisine sonradan verildiği bilinmektedir. Cüneyd-i Bağdadi Hazretleri'nin neslinden olan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, İslam tasavvufunun en önemli temsilcilerinden biri olarak gönüllere taht kurmuştur.

Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesi giriş kısmı

Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesi giriş kısmı

AZİZ MAHMUT HÜDAYİ TÜRBESİ NEREDE?

İstanbul'daki manevi yerler arasında ziyaret edilmesi gereken en önemli noktalardan biri olan Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi, Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Türbe, Mihrimah Sultan, Şemsi Paşa ve Yeni Valide gibi tarihi camilere ev sahipliği yapan Üsküdar Meydanına yaklaşık 10 dakikalık mesafede bulunmaktadır.

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi, Üsküdar

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi, Üsküdar

AZİZ MAHMUT HÜDAYİ TÜRBESİ ÖZELLİKLERİ

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi'ni önemli kılan özelliklerinden biri; Osmanlı döneminde denizciler tarafından Beşiktaş’ta bulunan Yahya Efendi, Beykoz'da bulunan Hz. Yuşa ve Sarıyer'de bulunan Telli Baba'nın türbeleri ile birlikte boğazın manevi koruyucularından biri olarak görülmesidir. 

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi özellikleri

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi özellikleri

Yaşadığı dönemde hem III. Murad, I. Ahmed, Genç Osman, IV. Murad gibi padişahların hem de halkın sevgisini kazanan Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri, 1628 yılında yaşamını yitirmiş ve kabri Üsküdar ilçesinde kendi yaptırdığı caminin bahçesinde yer almaktadır. 

Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesinin içi

Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesinin içi

Camekanlı bir girişe sahip olan türbenin ortasında daire kesitli 4 mermer sütun bulunmaktadır. Türbenin iç kısmında ise Celveti tacı şerifini anımsatan 13 dile ayrılmış bir ahşap kubbe ve kubbenin alt kısmı da Aziz Mahmud Hüdayi'nin ahşap sandukası yer almaktadır. Ayrıca türbe içerisinde Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri'nin oğulları, kızları ve torunlarının da sandukası da bulunmaktadır.

Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesinden kareler

Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri Türbesinden kareler

AZİZ MAHMUD HÜDAYİ HAZRETLERİ DUASI

Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri’nin vefatından sonra kabrini ziyaret edenler için şöyle bir duası vardır:

"Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kere türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir… Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; îmanlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın"

AZİZ MAHMUT HÜDAYİ TÜRBESİ ZİYARET SAATLERİ

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi'ne haftanın her günü gelebilirsiniz. Türbe 09:00 ile 20:00 saatleri arasında ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır.

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi içerisinde yer alan sandukalar

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi içerisinde yer alan sandukalar

AZİZ MAHMUT HÜDAYİ HAZRETLERİ TÜRBESİNE NASIL GİDİLİR?

Eğer Avrupa Yakası'ndan Aziz Mahmut Hüdayi Türbesine gelmeyi planlıyorsanız; tramvay veya otobüsler aracılığıyla Eminönü yada Beşiktaş ilçesinden kalkan vapurları kullanmalısınız. Vapur ile Üsküdar'a ulaştıktan sonra Üsküdar Meydanına ulaşarak Aziz Mahmut Hüdayi Türbesine gidebilirsiniz. Anadolu yakasından Aziz Mahmut Hüdayi Türbesine ulaşmak içim ise; 11P, 11V, 125, 12A, 12C, 13, 13B, 14, 14C, 14D, 14F, 14K, 14M, 14R, 14Y, 15F, 3, 6, 9A numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz.

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesinin açık adresi ise şu şekildedir:

Aziz Mahmut Hüdayi Mah. Aziz Mahmut Efendi Sk. Cami İçi No:1 Posta Kodu: 34672 Üsküdar/İstanbul

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesine gitmenin yolları

Aziz Mahmut Hüdayi Türbesine gitmenin yolları

HAYIRLI RAMAZANLAR!

Kadir gecesi faziletleri ve ibadetleri! Kadir gecesi ayın kaçında? Kuran nasıl indirildi?

İLİŞKİLİ HABER

Kadir gecesi faziletleri ve ibadetleri! Kadir gecesi ayın kaçında? Kuran nasıl indirildi?
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0