Yöresel mutfaklarıyla seyahat tutkunlarına lezzet şöleni sunan şehirlerde tatilin tadına varın

Türkiye’nin birçok kültüre ev sahipliği yapması sonucunda oluşan kültürel etkileşim, Türk mutfağına zenginlik katıyor. Yedi farklı bölgenin değişik lezzetlerini içeren ve birçok çeşitte ürün sunabilme özelliğine sahip olan Türk mutfağı, dünyanın en önemli mutfaklarından birisi olarak öne çıkıyor.

Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Urfa ve Mardin gibi yöresel tatları ile ünlü olan ve gastronomi turizmine katkı sağlayan birbirinden değerli kentlerimiz bulunuyor. Türkiye'de hem seyahat edip hem de çeşitli lezzetleri tadabileceğiniz fırsatları HalalBooking ayrıcalıklarıyla inceleyebilirsiniz.

Unesco, 2004 yılından itibaren dünyadaki Yaratıcı Şehirler Ağı projesi kapsamında farklı kültürleri ön plana çıkarmaya çalışıyor. Gastronomi, zanaat, müzik ve tasarım gibi kategorilerde, kendi kültürüne sahip çıkan şehirlerle yürüttüğü projede Türkiye 8 ili ile birlikte gastronomi alanında yer alıyor. Yerel mutfaklarıyla ünlü bu şehirler, aynı zamanda tarihi özellikleriyle de dikkatimizi çekiyor. Birbirinden lezzetli kebapları, çorbaları, tatlıları ve birçok farklı yemeği ile Türkiye, gastronomi turu arayanlar için adeta bir cennet rotası sunuyor. 

İşte lezzetleriyle ünlenen Türkiye'nin en iyi mutfakları ve bu bölgelerde konaklayabileceğiniz en iyi oteller…

ADANA

Gastronomi denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri olan Adana, birbirinden farklı yöresel yemeklere ev sahipliği yapıyor. Tatlıdan, kebaba ve birçok farklı lezzete uzanan Adana mutfağında, mutlaka tadılması gereken birçok yerel tat bulunuyor. 

  • Adana'nın en meşhur yemekleri

Et ve kebap ağırlıklı mutfağında misafirlerine birçok farklı lezzet sunan Adana'da; Adana kebabı, ciğer, lahmacun, şırdan, mumbar, çiğ köfte, içli köfte, analı kızlı ve sarımsaklı fıstık köfteyi tadabilirsiniz. Zengin mutfağı ile sizleri karşılayacak olan şehirde; sıkma, bici bici, muzlu süt, şalgam, karakuş tatlısı, taş kadayıf ve halka tatlısını denemeden dönmemelisiniz.

  • Adana'da gezilecek yerler

Adana'nın kültürel dokusunu keşfetmek isterseniz; Taş Köprü, Adana Etnografya Müzesi, Ulu Camii, Sabancı Merkez Camii, Adana Devlet Tiyatrosu, Bebekli Kilise, Seyhan Barajı ve Adana Merkez Park'ı mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Anadolu medeniyetlerinin etkisiyle kendine özgü bir lezzet sentezi olan Adana'da 6-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Adana Lezzet Festivali'ne katılabilirsiniz. Yerli ve yerinde üretim, atıksız mutfak, karbon ayak izi ve kaynakların doğru kullanılması gibi birçok çevresel değer taşıyan konuların gündeme alınacağı festivalde yeni lezzetler keşfedebilirsiniz. Festivale ait detayları https://www.adanalezzetfestivali.com.tr/ adresinden inceleyebilirsiniz. 

  • Adana'da konaklayabileceğiniz en iyi oteller

Adana'da sizler için seçtiğimiz ilk tesis ibis Adana

Şehrin merkezinde yer alan ve Adana Etnografya Müzesi ile Adana Devlet Tiyatrosu'na yürüyüş mesafesinde bulunan İbis Adana, misafirlerine huzurlu bir atmosfer sunuyor. Güler yüzlü personeliyle sizleri karşılayan otelde, ailenizle ve sevdiklerinizle keyifli bir tatil yapabilirsiniz. 

Yasemin.com okuyucuları için önerebileceğimiz diğer tesis Surmeli Adana Hotel

Adana'nın merkezinde bulunan Surmeli Adana Hotel'de yer alan tüm yiyecekler helaldir. Adana'daki turistik mekanlara yürüme mesafesinde bulunan ve açık havuz hizmeti sunan otelde konforlu tatilin tadına varabilirsiniz. 

Zengin mutfağıyla ziyaretçilerine ev sahipliği yapan Adana’da daha fazla otel için HalalBooking sayfasını inceleyebilirsiniz.

GAZİANTEP

Gastronomi turizmin en önemli duraklarından biri olan Gaziantep, yerel tatlarıyla ünü dünyaları aşmış bir şehir olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Birbirinden lezzetli tatlıları ve ana yemekleri ile birlikte 500 çeşit lezzet barındıran şehir, gastronomi turu yapan birçok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.

  • Gaziantep'in en meşhur yemekleri

Gastronomi turizminin günden güne gelişme gösterdiği önemli şehirlerinden biri olan ve "Gastronominin başkenti" olarak nitelendirilen Gaziantep mutfağında, birbirinden meşhur lezzetler yer alıyor. Şehre özgün lezzetler arasında; Alinazik, küşleme, patlıcan kebabı, kıyma kebabı, simit kebabı, yuvalama, nohut dürüm, lahmacun, içli köfte, ciğer, baklava, fıstıklı katmer, beyran çorbası, ekşili köfte, şiveydiz, yoğurtlu fasulye ve yoğurtlu patates bulunuyor. Bu enfes tatlara ek olarak meşhur zahter çayı ve menengiç kahvesini de içebilirsiniz.

  • Gaziantep'te gezilecek yerler

Gaziantep’te yer alan Zeugma Mozaik Müzesi ve Zeugma Antik Kenti, Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi, Zincirli Bedesten, Hışva Han, Gaziantep Kalesi ve Dülük Antik Kenti'ni ziyaret etmelisiniz. Özellikle tüm mutfak araç gereçlerini görebileceğiniz ve Antep mutfağı hakkında daha geniş fikir sahibi olabileceğiniz Emine Göğüş Mutfak Müzesi'ne rotanızda yer vermelisiniz.

  • Gaziantep’te konaklayabileceğiniz en iyi oteller

Gaziantep'te önerebileceğimiz ilk tesis Kule Hotel & Spa

Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ne ve Hışva Hanı'na yürüme mesafesinde bulunan Kule Hotel & Spa tatilcilere keyifli bir tatil vadediyor. Tüm yiyeceklerin helal olduğu otelde kapalı havuz, masaj ve sauna hizmeti sunuluyor.

Bir diğer tesisimiz Shimall Hotel

Güler yüzlü personeliyle misafirlerini ağırlayan Shimall Hotel, Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi'ne yürüme mesafesinde yer alıyor. Kapalı havuz, spa ve masaj hizmeti ile misafirlerini ağırlayan Shimall Hotel'de aileniz ve sevdiklerinizle huzurlu bir tatil yapabilirsiniz.

Gaziantep'te daha fazla otel için HalalBooking sayfasını inceleyebilirsiniz

ŞANLIURFA

Tarihi, kültürel mirasları ve geniş mutfağıyla bilinen Şanlıurfa; geçmişten günümüze misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Şanlıurfa'da hem yöresel tatlarla buluşup hem de birbirinden farklı hikâyelere tanıklık edebilirsiniz. 

  • Şanlıurfa'nın en meşhur yemekleri

Dillere destan olan Şanlıurfa’nın meşhur lezzetleri arasında; Lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, şıllık tatlısı, aya köftesi ve ağzı açık yer alıyor.

  • Şanlıurfa'da gezilecek yerler

Şanlıurfa, dünyanın bilinen en büyük ve en eski tapınağı olan Göbeklitepe'ye ev sahipliği yapıyor. Büyüleyici şehrin kültürel dokusunu; Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, Balıklı Göl, Gümrük Hanı ve Urfa Kalesi'ni ziyaret ederek hissedebilirsiniz.

  • Şanlıurfa'da konaklayabileceğiniz en iyi oteller

Yasemin.com okuyucuları için önerebileceğimiz tesisimiz Nahrin Hotel & Art

Doğal ve tarihi güzellikleriyle büyüleyen Şanlıurfa'ın Eyyübiye bölgesinde yer alan Nahrin Hotel& Art, Gümrük Hanı ve Rızvaniye Camii'ye yürüme mesafesinde bulunuyor. Nahrin Hotel & Art'ın sunduğu hizmetlerle konforlu bir tatilin tadına varabilirsiniz.

Şanlıurfa'da tavsiye edebileceğimiz diğer tesis Hotel El-Ruha

Şanlıurfa’nın merkezinde bulunan Hotel El- Ruha, bünyesinde barındırdığı Türk hamamı, kapalı yüzme havuzu ve şehir manzaralı terasları ile misafirlerine konforlu bir ortam sunuyor. Hiçbir noktasında alkol servisinin yapılmadığı ve tüm yiyeceklerin helal olduğu otelde aileniz ve sevdiklerinizle keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

Kendine has lezzetleriyle tatilcileri ağırlayan Şanlıurfa'da daha fazla otel seçeneği için HalalBooking sayfasını inceleyebilirsiniz.

DİYARBAKIR

Güneydoğu Anadolu'nun incisi olarak nitelendirilen ve Mezopotamya kültürünün merkezlerinden olan Diyarbakır, kendine has lezzetleri ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Et yemeklerinin ve baharatların baskın olduğu mutfakta, birbirinden farklı yöresel tatları deneyimleyebilirsiniz.

  • Diyarbakır'ın en meşhur yemekleri

Kendine has yemekleriyle unutulmaz lezzetler sunan Diyarbakır mutfağında tadabileceğiniz lezzetler arasında; Meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, ayvalı kavurma, mumbar dolması, ciğer kebabı, cartlak kebabı, patlıcan dizme, çiğ köfte, sıkma, kaburga dolması, hıncık ve burma kadayıf yer alıyor.

  • Diyarbakır'da gezilecek yerler

Diyarbakır Kalesi, Ziya Gökalp Müzesi, Hevsel Bahçeleri, On gözlü Köprü ve Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’ni ziyaret ederek Mezopotamya’nın kültür beşiği olan Diyarbakır’ın tarihi dokusunu keşfedebilirsiniz.

  • Diyarbakır'da konaklayabileceğiniz en iyi oteller

Yasemin.com okuyucuları için önerebileceğimiz tesisimiz Novotel Diyarbakir

Diyarbakır'da yer alan tarihi noktalara yürüme mesafesinde bulunan Novotel Diyarbakır'da bulunan tüm yiyecekler helaldir ve otelin hiçbir noktasında alkol servisi yapılmamaktadır. Kapalı havuz ve tamamen korunaklı spa hizmeti sunan otelde tatilin tadına varabilirsiniz.

Diyarbakır'da sizlere tavsiye edebileceğimiz bir diğer tesis Radisson Blu Hotel Diyarbakir

Mezopotamya kültürünün merkezi olan Diyarbakır’da yer alan Radisson Blu Hotel Diyarbakır, kapalı havuz ve tamamen korunaklı spa hizmeti sunmaktadır. Radisson Blu Hotel'in sağladığı olanaklarla unutulmaz bir tatil geçirebilirsiniz.

Diyarbakır'da daha fazla otel için HalalBooking sayfasını inceleyebilirsiniz

MARDİN

Güneydoğu'nun meşhur şehirlerinden biri olan Mardin ve binlerce yıllık kültürel zenginlikleriyle ülkemizin en değerli yerlerinden biri olan Midyat; mutfağı, mimarisi ve tarihiyle yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Bakır ve gümüş kaplarda servis edilen birbirinden lezzetli yemekleriyle tatilcilerin ilgisini topluyor.

  • Mardin'in en meşhur yemekleri

Midyat mutfağının zenginliği, gelmiş geçmiş uygarlıkların kültür birikimleri ile açıklanabilmektedir. Yöreye özgü baharatlar kullanılarak lezzeti arttırılan Midyat mutfağında; kitele, ırok, şemburek, etli dolma, kibe, kaburga dolması, metfune ve lebeniyye yer alıyor. Birbirinden farklı lezzetlere ev sahipliği yapan ve baharatın baskın olduğu Mardin’in yöresel lezzetleri arasında bulunan; genadir çorbası, kibbe dolması, soğan kebabı, kaburga dolması, çağla yemeği, mırra kahvesi, zingil tatlısı, muammara, kahiye tatlısı, kuru patlıcan dolması, cevizli börek ve peynir helvasını tadabilirsiniz.

  • Mardin'de gezilecek yerler

Dar sokakları, panoramik manzaraları ve otantik atmosferi ile Mardin'de tarihi bir seyahat rotası sunan Midyat’ta yer alan; Midyat Kent Müzesi, Mor Gabriel Manastırı, Cevat Paşa Cami, Mor Loozor Manastırı ve Midyat mağaralarını gezebilirsiniz. Tarihi mekânları ve geçmişi ile büyüleyen şehirde bulunan Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Deyrul Zafaran Manastırı, Ulu Camii, Mardin Kalesi ve Dara Antik Kenti'ni ziyaret edebilirsiniz.

  • Mardin'de konaklayabileceğiniz en iyi oteller

Mardin'de önerebileceğimiz ilk tesis Mardius Tarihi Konak

Mardin'in simgelerinden biri olan Mardin Ulu Camii'nin yakınında yer alan Mardius Tarihi Konak, mimarisiyle misafirlerine büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Tüm yiyeceklerin helal olduğu ve hiçbir noktasında alkol servisi yapılmayan otel, tam anlamıyla dinlenebileceğiniz bir tatil vadediyor.

Okuyucularımıza tavsiye edebileceğimiz son tesis Kaya Ninova Hotel

Mardin’in merkezinde yer alan Kaya Ninova Hotel'de bulunan tüm yiyeceklerin helaldir ve otelin hiçbir noktasında alkol servisi yapılmamaktadır.  Şehrin simgelerinden bir olan Mardin Müzesi'ne yürüme mesafesinde bulunan Kaya Ninova Hotel'de aileniz ve sevdiklerinizle keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

Yöresel tatlarıyla lezzet avına çıkaran Mardin'de daha fazla otel seçeneği için HalalBooking sayfasını inceleyebilirsiniz

Bu içeriğimizde Yasemin.com okurlarımıza yöresel lezzet avına çıkabilecekleri şehirleri ve konaklayabilecekleri en iyi otelleri tanıttık. Tatile çıkarken HalalBooking ayrıcalıklarından faydalanmayı unutmayın.

Yılan meyvesi(Salak pondoh) nedir ve faydaları nelerdir? Salak pondoh meyvesi nerede yetişir?

İLİŞKİLİ HABER

Yılan meyvesi(Salak pondoh) nedir ve faydaları nelerdir? Salak pondoh meyvesi nerede yetişir?
Umreye gitmek artık çok kolay: Kapıda vize uygulaması nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Umreye gitmek artık çok kolay: Kapıda vize uygulaması nedir?
Türk kahveli irmik helvası nasıl yapılır? Türk kahvesinin 40 yıllık hatırı tatlı oluyor!

İLİŞKİLİ HABER

Türk kahveli irmik helvası nasıl yapılır? Türk kahvesinin 40 yıllık hatırı tatlı oluyor!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0