Cilt tipi nasıl belirlenir? Cilt tipine göre bakım önerileri

Cilt tipleri kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Her insanın farklı bir cilt yapısı vardır, her farklı cilt yapısına göre de farklı cilt bakımları vardır. Peki cilt tipi nasıl belirlenir? Hangi cilt yapısına hangi maske yapılmalıdır? İşte, cilt tipine göre bakım önerileri...

Cilt tipleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Farklı her cilt yapısına göre temizlik ve bakım yolları değişkenlik gösterir. Cilt bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Bu açıdan cilt yapımızı mutlaka bilmemiz gerekir. Bu doğrultuda yapılan bakımlar hem daha sağlıklı hem de istenilen sonucu elde etmemizi sağlar.

Cilt tipleri; kuru cilt, yağlı cilt, karma cilt ve normal cilt olarak 4’e ayrılırlar.

Normal Cilt;

Eğer normal bir cilt tipine sahipseniz oldukça şanslısınız demektir. Normal ciltler hafif gergin, pürüzsüz ve cilt rengi canlıdır. Ayrıca bu ciltler de karışıklığa rastlanmaz.

Karma Cilt;

Karma cilt en sık rastlanan cilt tipidir. Yüzün bir kısmında yağ bulunur diğer kısım ise kuru veya normal görülür. Karma ciltler de genellikle alın, burun ve çene bölgesinde yağlanma görülür. Özellikle göz kenarlarında ve yüzün başka yerlerinde kırışıklık görülmektedir.

Kuru Cilt;

Kuru cilt yüzümüzü soluk gösteren cilt tipidir. Bu cilt tipini ayırt etmek aslında çok basittir. Cilt tipleri arasında en ayırt edilebilen cilt tipidir. Kuru cilt de soyulma ve pullanma, solgunluk, göz kenarlarında kırışıklık, kuruluktan çatlamış kılcal damarların kızarıklığı mevcut olur.

Yağlı Cilt;

En sorunlu cilt tiplerinden birisi yağlı ciltlerdir. Sürekli bakım yapılması gerekir.  Yüzdeki yağ oranı çok fazla olur ve bu da siyah nokta sivilce fazlalığına sebep olur. Burun üzerindeki gözenekler geniştir ve yüzde kızarıklık mevcut olur. Bakımı yapıldığı sürece muazzam bir cilt tipidir. Işıltılı bir görünüm katar.

cilt tipi nasıl anlaşılır

cilt tipi nasıl anlaşılır

Cilt tipi nasıl belirlenir?

Cilt tipleri iki basit yöntemle belirlenebilir. Cilt tipinizi kabaca anlamak için parmak uçlarınızla yüzünüzün çeşitli bölgelerine dokunun. Yanaklarınıza, alnınıza, çenenize ve burnunuza dokunduğunuzda sebum oranı fazlaysa, cilt tipiniz yağlı; az ise normal, yok denecek kadar az ise kurudur. Yüzünüzde hem kuru hem de yağlı bölgeler tespit ediyorsanız karma cilde sahipsiniz demektir.

Diğer bir yöntem ise kağıt mendil yardımı ile uygulanır. Sabah kalkıldığında temiz bir kağıt mendil ile yüz hafifçe silinir. Eğer kağıt da çok fazla yağ kalıntısı varsa, bu yağlı bir cilde sahip olunduğunun göstergesidir. Yağ kalıntısı yoksa kuru cilt, hafif nemli ise normal cilt, bazı bölgeleri yağlı ise karma cilt olarak nitelendirilebilir. Cilt tiplerinin özelliklerini bilmek, cilt tipi belirlemede iş kolaylaştırır. Cilt tiplerinin özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz.

Normal ciltler için bakım maskesi;

Malzemeler;

  • 2-3 damla Badem yağı

  • 1 tatlı kaşığı bal

  • 1 adet yumurta akı

Hazırlanışı;

İlk önce yumurta akını cam bir kase de çırpın ve içerisine balı ekleyin. Karıştırmaya devam ederken son olarak üstüne 2-3 damla badem yağını damlatın ve artık karışım hazır. Cildinize masaj yaparak uygulayın ve haftada 1 defa uygulamanız yeterli olacaktır.

Karma ciltler için bakım maskeleri;

Malzemeler;

  • 1/3 muz

  • 1 yumurta

  • 1 yemek kaşığı bal

  • 1 yemek kaşığı tam yağlı süt

Hazırlanışı;

Kabuğunu çıkarttığınız muzun 1/3’ünü kaşık ile ezerek püre kıvamına getirin. Bir kap içine aldığınız muz ezmesine bal, süt ve yumurtayı da ekleyerek iyice karıştırın. Bu karışımı yüzünüzün her yerine sürün ve 10 dakika bekleyin. 10 dakika sonra ılık su ile durulayın.

Bu maskeyi haftada 1 veya 2 kere uygulayarak karma ciltleri daha genç tutmanız mümkün.

Hindistan cevizi ve avokado maskesi;

Malzemeler;

  • ¼ olgun avokado

  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

Hazırlanışı;

Olgun bir avokadonun 1/4’ünü keserek çıkartın. Kabuğunu soyun ve çatalın arkası ile ezin. Hindistan cevizi yağını da ekleyip bir kap içerisinde malzemeler iyice birbirine karışana kadar karıştırın. Maskeyi uygulamadan önce yüzünüzün ve ellerinizin iyice temiz olduğundan emin olun. Temiz parmak uçlarınızla maskeyi yüzünüze iyice yedirin. 10 – 15 dakika boyunca maskenin yüzünüze oturmasını bekleyin. Soğuk su ile durulayıp havlu ile yumuşak dokunuşlarla kurulayın.

Salatalık maskesi;

Malzemeler;

  • Yarım salatalık

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

Hazırlanışı;

Yarım salatalığı kabuğunu soymadan küp küp dilimleyin. Dilimlediğiniz salatalık küplerini blendera atın ve püre kıvamına gelene kadar karıştırın. Üzerine iki yemek kaşığı yoğurdu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Karışımı yüzünüze sürün ve 20 dakika bekleyin. 20 dakika sonra yüzünüzü ılık su ile durulayın.

Bu işlemi haftada 2-3 gün boyunca 2 ay süre ile uyguladığınızda sivilcelerdeki azalmayı göreceksiniz.

Kuru ciltler için bakım maskeleri;

Avokado Maskesi;

Malzemeler;

  • ½ avokado

  • 5 damla badem yağı

  • 1 E vitamini kapsülü

Hazırlanışı;

Avokadoyu bir kase de pürüzsüz bir macun elde edene kadar ezin. 5 damla badem yağını ve E vitamini kapsülünün içerisindekini de ekleyin. Bütün malzemeleri iyice karıştırın. Bu maskeyi tüm yüzünüze sürün ve 20 dakika boyunca nüfuz etmesini bekleyin. Ilık suyla yıkayın ve bunu her hafta uygulayın.

Bal ve yumurta maskesi;

Malzemeler;

  • 1 çay kaşığı bal

  • 1 yumurtanın sarısı

Hazırlanışı;

Bu iki malzemeyi pürüzsüz bir macun elde edene kadar karıştırın. Yüzünüze ve boynunuza yayarak sürün. 20 dakika boyunca bekletin, sonra bol suyla yıkayın. Bu uygulamayı ayda iki kez tekrarlayın.

Yağlı ciltler için bakım maskeleri;

Kil Maskesi;

Malzemeler;

  • 1 adet kayısı

  • 1 çorba kaşığı yoğurt

  • Yarım çay kaşığı kil

Hazırlanışı;

Bir adet kayısının kabuklarını ve çekirdeğini temizleyip, püre haline getirin. Kayısı püresinin içerisine 1 çorba kaşığı yoğurt ve yarım çay kaşığı kili ekleyip, tahta kaşık ile karıştırın. Elde ettiğiniz yüz maskesini göz çevresi haricinde tüm yüzünüze sürün ve en az 20 dakika bekleyin. Bekleme süresi sonunda cildinizi ılık su ile yıkayın. Haftada iki defa bu yüz maskesini cildinize uygulayabilirsiniz.

Sivilce giderici maske;

Malezemeler;

  • 2 çay kaşığı yeşil çay

  • 1 tatlı kaşığı bal

  • 2 çay kaşığı kil

  • 1 çorba kaşığı aloe vera jeli

Hazırlanışı;

Uygun bir kase içerisinde tüm malzemeleri birleştirin ve hamur kıvamına getirin.

BİR YORUM YAPIN 1

Bir isim 1 yıl önce

Çok faydalı oldu teşekkürler ...ama bir soru burda hassas ciltler yok ?