Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir? Saç spreylerindeki tehlike!

Saçların dökülmesi hemen hemen her insanın karşılaştığı problemlerden biridir. Saçlar özellikle kadınların en çok önem verdiği unsurlardan biridir. Saç dökülmesine önlem alınmadığı takdirde sevmediğimiz sonuçları ortaya çıkarabilir. Peki saç dökülmesi neden olur? Saç dökülmesini nasıl önleyebiliriz?

Saç dökülmesi farklı sebeplerle meydana gelen; erkekler kadar kadınlarda da görülebilen, saçların ciddi miktarda ve düzenli dökülmesi sonucu kafa derisinin tamamında ya da bir kısmında saçların seyrelmesi problemi olarak tanımlanabilir. Büyük çoğunluk için saç dökülmesi sadece kozmetik kaygılar yaratsa da aslında ciddi rahatsızlıkların habercisi ya da bazı hastalıkların neticesi olarak da görülebilmektedir. Diğer bir deyişle saç dökülmeleri ciddiye alınması gereken rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normal sınırlar içerisinde kabul edilmektedir. Eğer aşırı miktarda saç kaybı, saçlarda gözle görülen incelme oluşursa en kısa zamanda uzman bir dermatoloğa başvurmalısınız. Saç dökülmesi problemi ile dermatologlara giden kişilerin uygun tedavi görmesi için öncelikle saç dökülmesin nedenlerinin doğru tespit dilmesi gerekmektedir.

Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?

  • Genetik Faktörler;

Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle,  genetik olan ve toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme hızını yavaşlatır. Kelliğe gidecek süreyi uzatır.

Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmektedir. Özellikle ailesinde kellik problemi olan bireylerin olduğu kişiler saç dökülmesi riski ile karşı karşıyadır. Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla sayıda görülmektedir. Geçtiğimiz yıllara oranla bu duruma daha fazla rastlanmasının nedenleri aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler yer almaktadır. Kadın tipinde de erkeklerdeki gibi bir tedavinin yanında hormonal tedavilerin de eklenmesi ile başarı oranları artırılabilmektedir.

  • Hormonal Faktörler;

Saç dökülmesinin en sık görülen nedeni erkek tipi kellik ya da kadın tipi kellik olarak adlandırılan kalıtsal bir durumdur. Genetik olarak yatkın kişilerde belli bir cinsiyet hormonu kalıcı bir kelliği tetikleyebilir. Genelde bu durum erkeklerde ergenlikle beraber başlayabilir. Hormonal değişiklikler ve dengesizlikler de geçici saç kaybına neden olabilir. Bu durum gebelik, doğum, doğum kontrol haplarının kesilmesi ya da menopoz başlangıcı sebebinden kaynaklanabilir.

  • Tiroit problemler;

Tiroit bezi vücudun hormon seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Tiroit bezi düzgün çalışmıyorsa saç kaybına neden olabilir.

  • Saç kıran;

Vücudun bağışıklık sisteminin saç folikülleriyle savaşması sonucu saçlı deride yer yer yuvarlak bir şekilde saç dökülmeleri meydana gelir.

  • Deri enfeksiyonları;

Deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.

  • Yanlış beslenme;

Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri de sık rastlanan diğer bir faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek, sonuçta saçı etkileyip dökebilir. Tedavisi son derece pratiktir ve dengeli beslenmeye başlanması önemlidir.

  • Vitamin ve mineral eksiklikler;

Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düşüklüğü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumlarda eksiğin takviyesi mutlaka bir uzmana başvurularak giderilmelidir.

  • Anemi (Kansızlık);

Kıl köklerinin yeterli miktarda kan almaması yada kan içerisinde yer alan demir, çinko, magnezyum, biotin gibi enzimlerin yeterli olmaması halinde saçlar yeterli vitamine ulaşamaz. Bu durumda kafanın her yerinde dökülmeler görülmektedir. Böylece sorun genetik yada kansızlığa bağlı olup, olmadığı ayrışmaktadır. Kesin teşhis için muayene olduğunuz dermatolog sizi tam kan sayımı taraması için Hematoloji bölümüne sevk edecektir. Yapılan tam kan sayımı taraması ile vücudunuzda eksik olan enzim tespit edilerek tedaviye başlanacaktır. Sorunun çözümü için kansızlık tedavisi sonuna kadar sabırla devam edilmelidir.

  • Stres ve depresyon;

Aşırı stres her hastalığa olduğu kadar saç dökülmesine neden olan diğer bir sebeptir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.

  • Bazı iç hastalıkları ve ilaç kullanımı;

Bazı iç hastalıkları; tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir. Ani bir saç kaybı başlamışsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, ilaç toksisiteleri, kan kaybı, şiddetli travma düşünülmesi gereken nedenler arasında olabilir.

  • Hamilelik;

Kadınlar hamilelik sırasında saçlarının daha gürleştiğine şahit olabilir. Artan hormon seviyeleri saçların normal biçimde dökülmelerini engeller. Ancak bebek doğduktan sonra hormon seviyeleri aşağı düştükçe saçlar da dökülmeye başlar. Durum epey ciddi görünebilir fakat eninde sonunda saçlar normale dönecektir. Yine de bu dökülme süresinin 2 yıla kadar uzayabileceğini bilmelisiniz.

  • Menopoz;

Menopoz döneminde hormonlardaki değişim bazı kadınları saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya bırakabilir. Bu geçici bir şikayettir ve saç dökülmesi bir süre sonra sorun olmaktan çıkar. Yine de 40 yaşından itibaren saçların gençlik dönemlerindeki kadar gür olmalarını beklememek gerekir. Ayrıca menopoz döneminde kullanılan ilaçlar da saça etki edebilir.

  • Aşırı kilo kaybı ve yanlış diyetler;

Şok bir diyet uygulayarak fazla kilolarınızı atmayı başarmış olabilirsiniz ancak aynı anda saçlarınızı da kaybetme yolunda bir adım atıyor olabilirsiniz. Ani kilo kayıplarında saçların dökülmeye başladığını fark etmeniz 3 ila 6 ayı bulabilir. Neyse ki, tekrar sağlıklı bir şekilde beslenmeye başladığınız da saçlarınız da normale dönecektir. A vitamini ve protein eksikliği saç dökülmesi olasılığını arttırır.

  • Saç şekillendirmeleri;

Saçları ince ince ördürmek, sıkı at kuyrukları veya sürekli bigudi kulllanmak saç dökülmesi için risk oluşturur. Saçların nefes alması gerekir. Eğer sürekli saçlarınızı sıkı sıkı topluyor ya da benzer modeller kullanıyorsanız, saçlarınızı açıp bir süre saçı serbest bıraktığınız modelleri kullanmak saçların kendini toparlamasına yardımcı olabilir.

  • Yaşlanma;

Yaşlandıkça saçların büyüme hızı da yavaşlar. Saç incelir, beyazlar ve gençlik günlerine oranlar artık daha sağlıksızdır. Saç sağlığını korumak için beslenmeye özen göstermek ve gerekli vitamin desteklerini almak önemlidir.

  • Kozmetik ürünler;

Kozmetik alışkanlıklarının artması mekanik kimyasal ve fiziksel saç dökülmelerine neden olan diğer faktörlerdir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumda tek tedavi saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir. Saçlar için gerekli takviye ve bakım işlemlerini uygulamak yeniden istenilen görünüme kavuşulmasını sağlar.

Sağlıklı saçlar için dikkat edilmesi gereken etkenler;

  • Bilinçsiz ve yanlış yapılan diyetlerden uzak durulmalıdır.

  • Düzenli uyku oldukça önemlidir.

  • Stresten uzak durmalısınız.

  • Vitamin eksikliğiniz var ise doktor yönlendirmesi ile bu eksiklikleri gidermelisiniz.

  • Sigara ve alkol kullanımını alışkanlık haline getirmemelisiniz.

  • Antioksidan yiyeceklere (sebze meyve gibi) sofranızda yer vermelisiniz.

  • Fast food tarzı beslenme alışkanlıklarından uzak durmalısınız.

Saç dökülmesine bitkisel çözüm;

saç dökülmesine karanfil kürü

saç dökülmesine karanfil kürü

Karanfil kürü;

  • Karanfil

  • Sıcak su

Saç dökülmesini önleyen bu kürü yapmak çok basit. Kaynamış sıcak su içerisine bir kaç çubuk karanfil veya normal karanfil atıp, çay demler gibi demleyin. Demlendikten sonra bu çayı saç derinize masaj yaparak uygulayın ve sonrasında durulayın. Düzenli kullanım sonunda çok etkisini göreceksiniz.

Zeytinyağı maskesi;

  • 3 tatlı kaşığı zeytinyağı

  • 2 adet yumurta

  • 1 adet bone

Uygun bir kase içerisinde yumurta ve zeytinyağını çırpın. Elde ettiğiniz karışımı saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Uygulama sonrasında saçlarınıza bir bone takın ve bu şekilde 20 dakika bekleyin. Bekleme süresi sonunda bol su ile saçlarınızı yıkayın.

Bal Maskesi;

  • 2 adet yumurta

  • Bal

  • Badem yağı

  • Zeytinyağı

  • Tarçın

  • Ispanak

  • Kişniş

Yukarıdaki tüm malzemeleri uygun bir kase içerisinde karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı saçlarınızın dibine uygulayın. Uygulama sonrasında 15 dakika bekleyin ve bir şampuan ile yıkayın. Saçlar için bal maskesini haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.

BİR YORUM YAPIN 4

dilek 3 yıl önce

Zigavus argan yağı özlü şampuan bana çok iyi geldi yıpranmaları onardı memnunum

alper 3 yıl önce

zigavus saç jölesi çok güzel saçı dökmüyor diğer joleler gibi rahatsız etmiyor kalıntıda bırakmıyor tavsiye ederim

ceyhan 3 yıl önce

saç dökülmem vardı doğum sonrası daha fazla dökülmeye başladı eczane tavsiyesiyle zigavus sarımsaklı şampuan kullanmaya başladım iyiki de başlamışım kultuldum çok şükür

Emine 5 yıl önce

Saçlarım dökülmeye başladığında doktora gittim ilk olarak ama testlerde falan bir şey çıkmadı bende tavsiye edilen ürünleri evde yapılan karışımları falan uyguladım ama düzelme olmadı saçlarımda arkadaşım liquid keratini duymuş onu da dene dedi hemen aldım kullanmaya başladım ve dökülme yavaşladı set bitti şuan ve dökülme sadece normalde olabilecek kadar tararken falan bir kaç tel düşüyor sadece :) sonunda kurtuldum dökülmeden.