Kış aylarının gelmesi ile değişiklik gösteren hava durumu en fazla cildimizi etkilemektedir. Aşırı rüzgarlı sert havalar ve ısınmak için kullandığımız klima ve kaloriferler cildimizi kurutarak yıpranmasına sebep olur. Peki cildi bu zarardan kurtulmak için nelere dikkat edilmelidir? Kışın cilt bakımı nasıl yapılmalıdır?
Kış aylarının gelmesi ile soğuk ve sert rüzgarlı günlerde kapımızı çaldı. Soğuyan havaya karşı insan bünyesi, vücut ısısının kaybolmaması ve azalmaması için kan dolaşımını azaltır, ter ve yağ bezelerini daha yavaş çalıştırır. Bu durum da cildin besleyici maddeleri ve gerek duyduğu antioksidanları almasını zorlaştırır ve bu da cildin kuruyarak hasar görmesine sebep olur.
Cildin kuruması görünen ilk sonuçtur. Bunun devamında cilt yağ kaybetmeye başlar ardından ciltte hassaslaşma, kaşınma, kızarma, dış etkenlere karşı kendini koruyamama, cildin esnekliğini kaybetmesi, çatlamalar ve pullanmalar gibi sorunlar ortaya çıkar. Eğer cildiniz de bu tarz problemler görüyorsanız buna acil bir çözüm bulmanız gerekir. Yoksa bu sorunlar cildinizin erken yaşlanmasına sebep olacaktır. Peki kış aylarında cildimizi nasıl koruyabiliriz?
KIŞ AYLARINDA CİLDİ KORUMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Kışın cilt bakımına dikkat edilmediği takdirde kırışıklık, çatlama, sarkma, leke gibi problemlerin yanı sıra cilt üzerinin giysiler, ter ve yağ salgısı ile sürekli örtülü olması yağ bezi hastalıklarının (akne, sebore, milium kistler) artması sonucunu ortaya çıkartır. Ayrıca lipofilik mantar hastalıkları pitriasis versikolor (samyeli hastalığı) ve nem artışına bağlı intertriginöz (vücuttaki kıvrım yerleri) bölge enfeksiyonları daha sık oluşabilir. Peki dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
* Kurumanın önüne geçebilmek için yüz vücut da nemlendirici kremler, yağlı sabunlar ve jeller kullanılmalıdır. Bu ürünlerin yan etkilerinin olmamasına ve anti alerjik olmasına dikkat edilmelidir.
* Cilt tipinize uygun nemlendiriciler kullanılmalı, her banyodan sonra ve vücudun talebine göre sık sık sürülerek vücut nemli tutulmalıdır.
* Kuru cilt tipleri sabun bileşenleri içermeyen losyonlar ile temizlenmelidir. Kesinlikle alkol içeren tonikler kullanmamalıdır.Bu tonikler cilt tarafından oluşturulan bakteriyel koruma tabakasını kaldırırlar. Kaşıntı, aşırı kuruluk ve iltihap kaçınılmaz olur. Aynısı olgun cilt için de geçerlidir.
* Kışın cilt tipine uygun, bitkisel kök hücreli jel, krem veya maskeler uygulanarak, derinin ölü tabakayı yenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca cildin lipid tabakasının desteklenmesi için haftada bir evde yapılabilecek hayvansal ya da bitkisel plasenta içeren maskeler kullanmalı, ayda bir profesyonel cilt bakımlarından destek almalısınız.
* Cildiniz yağlı ise soğuğa karşı daha dayanıklıdır, yalnız bir problemleri nem dengesini sağlamakta zorlanmalarıdır. Bu nedenle bu cilt tipinin tam tersi nemlendiricilere ihtiyacı vardır. Ama nemlendiriciyi dışarı çıkmadan önce değil, daha önce, en iyisi yatmadan önce uygulamak gerekir.
* Kış aylarında cildinizde pul pul dökülmeler meydana geliyorsa, bunu kullanacağınız bir fondöten kapatmayacaktır. Aksine çok daha kötü görünmenize sebep olacaktır. Cildinize düzenli olarak peeling yapmanız ve ardından zengin içerikli bol vitaminli bir gece kremi sürerek beslenmesine yardımcı olmalısınız.
* Kışın cilt bakımında sağlıklı beslenmeye önem veren kişiler, ciltlerinin gereksinim duyduğu vitaminleri, antioksidanları, mineralleri; ve doymamış yağları vücuda alırlar; ve bu sayede kışın cilt bakımı daha etkili hale gelmiş olur. Omega-3 desteği kışın cilt bakımının etkisini arttıracaktır. Kış mevsiminin meyveleri ve sebzeleri ile birlikte tahıllı besinler de, kışın cilt bakımının daha etkili olması için sağlıklı beslenme kuralları arasında yer almaktadır.
* Kuru bir cilt yapısına sahipseniz 20'li yaşlarınız da bile göz çevrenizde kırışmalar meydana gelebilir. Göz çevreniz için uygun özel serumlar kullanmanız gerekir. Göz çevresinin daima nemli tutulması kırışıklığı önleyecektir.
* Dışarıda çok soğuk bir hava varken, evde uzun uzun sıcak bir banyo yapmak size cazip gelebilir. Ama 15 dakikadan sonra bu sıcaklık cildinizin lipid tabakasını (nemin tutulduğu yağ asitleri kompleksi) ele geçirmeye başlar. Cildinizdeki doğal yağların yok olmasına neden olur. Sıcaklığı düşürün ya da banyonuzun süresini kısaltın. Daha sonra çok iyi kurumasına dikkat edin. Islak kalan cilt de cilt kuruluğuna sebebiyet verebilmektedir.
* Kış aylarında sabah ve akşam düzenli yaptığınız cilt temizliği ve bakımında, önce sıcağa yakın ılık su kullanmanız, cildinizi durularken sonlara doğru soğuk su ile bitirmeniz cildinize şok etkisi yaratarak kan dolaşımını hareketlendirir. Kan dolaşımının artması aynı yaz aylarında olduğu gibi yağ ve ter bezlerini harekete geçirerek cilt yüzeyini yumuşatır. Burada en önemli şey, bu noktadan sonra kullanacağımız nemlendiricinin bu nemi muhafaza eden ama nefes almasına da izin veren bir yapıda olması. Kış aylarında kullanacağınız kremlerin nano teknoloji ile üretilmiş, bitkisel protein ve peptid içeriğinin biraz fazla olmasına dikkat edebilirsiniz.
* Ellerinize el bakım kremlerini sürdükten sonra 20-30 dakika streç film ya da pudrasız cerrah eldiveniyle kapatılması gece bakımı şeklinde cildinizi güçlendirir. Her sabah ve her el sabunlama işleminden sonra kremlenmesi özellikle kış aylarında çok önemlidir.
* Dudaklarda oluşan çatlakları yalamak veya yemek sizi kurtarmayacaktır. Her gece yatmadan önce dudaklarınıza süreceğiniz nemlendiriciler tüm gece beslenmelerini sağlayacaktır.
* Her banyodan sonra bacaklarınıza mutlaka nemlendirici losyon sürmelisiniz. Kışın ayaklarınızı yumuşak tutmak için gliserin içeren bir losyon uygulayın.
* Sert sabunlar, cilt kuruluğunu arttıran faktörler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, pH değeri yüksek olan kimyasallar da cilt kuruluğunun nedenleri arasında yer almaktadır. Cilt kuruluğunun nedenlerinden bir başkası da, elbette, deterjanlar ile çok fazla temas halinde olmaktır.
* Kışın cilt bakımında nelere dikkat ediyorsanız, el bakımında da aynı şeylere dikkat etmelisiniz; çünkü ellerin çatlamasını önlemek için de aynı kurallar geçerlidir. Ellerin çatlamasını önlemek için düzenli aralıklarla nemlendirici kullanılması gerekmektedir. Ellerin çatlamasını önlemek için, sıcak su ve yanlış sabunlarla el sabunlamaktan da kaçınmak gerekmektedir.
* Kışın cilt bakımı yaparken, duş ve banyo sonrasında cildinizi korumak için koruyucu losyon kullanmanızın gerekliliğini de unutmamanız önemlidir.
BİR YORUM YAPIN 0