Cilt tipine göre yağ seçimleri nasıl olmalıdır? Cilt tipi nasıl belirlenir?

Cildimizin her zaman parlak ve ışıl ışıl bir görüntü sergileyebilmesi için nemlendirici ürünler ile desteklenmesi gerekir. Kozmetik ürünlerin çoğu kimyasal madde içermektedir bu sebeple cildiniz için en doğal ve sağlıklı yöntem bitkisel yağlardır. Bitkisel yağları cildinize uygulamadan önce cilt tipinizi belirlemeniz gerekir. Hangi yağlar hangi cilt tipine uygundur sizler için araştırdık...

Pürüzsüz ve canlı bir cilde sahip olabilmek için her gün kullanılması gereken bakım ürünleri vardır. Ancak satın aldığımız neredeyse tüm kozmetik ürünlerinde kimyasal maddeler bulunur ve bunlar bir zaman sonra cilde zarar vermeye başlar. Halbuki her şeyin olduğu gibi cildinde faydası doğadandır. Bitkisel özlü ve doğal bakım yağları ile cildinizde parlak, canlı ve hoş bir görüntü yakalamanız mümkün.

Vücudumuz için yaklaşık 46 çeşit yağ kullanılmaktadır. Bu yağlar, güneş ışığından etkilendikleri için koyu renkli şişelerde muhafaza edilirler. Güzellik tedavilerinde uygulanan temel aromaterapik yağlar, yaşlanmayı geciktirirler. Siyah nokta ve aknelerin giderilmesini sağlarlar. Tonik ve derin temizleyicilerle birlikte yüze rutin olarak sürülebilirler. Yağın esansiyel yağ asidi içeriği kadar komedojenik olmaması da (gözenekleri tıkamaması) önemlidir. Cildin ihtiyacı olan içeriği barındıran yağın aynı zamanda gözenekleri tıkamamasına da dikkat etmek gerekir. Kısacası,her yağ her cilt tipi için kullanılmamalıdır. Cildimize uygulayacağımız yağı çok iyi seçmemiz gerekir. Bunun içinde öncelik olarak cilt tipimizi bilmeliyiz. 

cilt

cilt

CİLT TİPİ NASIL BELİRLENİR?

Cilt tipleri iki basit yöntemle belirlenebilir. Cilt tipinizi kabaca anlamak için parmak uçlarınızla yüzünüzün çeşitli bölgelerine dokunun. Yanaklarınıza, alnınıza, çenenize ve burnunuza dokunduğunuzda sebum oranı fazlaysa, cilt tipiniz yağlı; az ise normal, yok denecek kadar az ise kurudur. Yüzünüzde hem kuru hem de yağlı bölgeler tespit ediyorsanız karma cilde sahipsiniz demektir.

Diğer bir yöntem ise kağıt mendil yardımı ile uygulanır. Sabah kalkıldığında temiz bir kağıt mendil ile yüz hafifçe silinir. Eğer kağıt da çok fazla yağ kalıntısı varsa, bu yağlı bir cilde sahip olunduğunun göstergesidir. Yağ kalıntısı yoksa kuru cilt, hafif nemli ise normal cilt, bazı bölgeleri yağlı ise karma cilt olarak nitelendirilebilir. Cilt tiplerinin özelliklerini bilmek, cilt tipi belirlemede iş kolaylaştırır. Cilt tiplerinin özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz.

cilt

cilt

KURU CİLTLER İÇİN HANGİ YAĞLAR KULLANILMALIDIR?

Kuru cilt yüzümüzü soluk gösteren cilt tipidir. Bu cilt tipini ayırt etmek aslında çok basittir. Cilt tipleri arasında en ayırt edilebilen cilt tipidir. Kuru cilt de soyulma ve pullanma, solgunluk, göz kenarlarında kırışıklık, kuruluktan çatlamış kılcal damarların kızarıklığı mevcut olur. 

Kuru ciltler için en iyi yağlar ağır ve daha yavaş kuruyan tekli yağ asidi bulunan yüksek miktarda oleik asit içeren yağlardır. Bu yağlar susuz ciltler için çok uygundur ve yağlı ciltlere göre daha kolay emilir. Eğer yüksek oleik asit içeren yağ kullanıyorsanız ve akne oluşumu söz konusuysa cildiniz kuru olarak kabul edilmez. Ancak susuzdur. Bu durumda aşağıdaki yağların kullanımı uygun olacaktır.

Zeytinyağı 

Kayısı Çekirdeği Yağı 

Makademya Yağı 

Avokado Yağı 

Fındık Yağı 

Badem Yağı 

Argan Yağı 

cilt bakımı

cilt bakımı

YAĞLI CİLTLER İÇİN HANGİ YAĞ KULLANILMALIDIR?

En sorunlu cilt tiplerinden birisi yağlı ciltlerdir. Sürekli bakım yapılması gerekir.  Yüzdeki yağ oranı çok fazla olur ve bu da siyah nokta sivilce fazlalığına sebep olur. Burun üzerindeki gözenekler geniştir ve yüzde kızarıklık mevcut olur. Bakımı yapıldığı sürece muazzam bir cilt tipidir. Işıltılı bir görünüm katar. Bu ciltler için en iyi yağlar gözenekleri tıkamayan hafif ve çoklu yağ asidi bulunan yüksek miktarda linoleik asit içeren besleyici yağlardır. Linoleik asidin -günlük olarak topikal uygulandığında- birkaç hafta içinde tıkanmış gözenekleri %25 oranında azalttığı kanıtlanmıştır.

Aspir Yağı

Çuha Çiçeği Yağı 

Üzüm Çekirdeği Yağı 

Ayçiçek Yağı 

Kenevir Tohumu Yağı 

Susam Yağı 

Kuşburnu Çekirdeği Yağı 

karma cilt

karma cilt

KARMA CİLT TİPLERİ İÇİN HANGİ YAĞLAR KULLANILMALIDIR?

Karma cilt en sık rastlanan cilt tipidir. Yüzün bir kısmında yağ bulunur diğer kısım ise kuru veya normal görülür. Karma ciltler de genellikle alın, burun ve çene bölgesinde yağlanma görülür. Özellikle göz kenarlarında ve yüzün başka yerlerinde kırışıklık görülmektedir. Kuru ve yağlı cilde sahipseniz yüzde rasyosu %50’ye yakın olan badem yağı, argan yağı, kayısı çekirdeği yağı, susam yağı veya kuşburnu çekirdeği yağı seçmelisiniz. Bu yağlar her iki duruma çok uzak olmadan karma cilt tipleri için daha dengelidirler.

BİR YORUM YAPIN 0