7 yıl önce Akdeniz Üniversitesi'ndeki Teknokentte çalışan Türk bilim insanları cildin yaşlanmasını geciktiren bir madde üretti. Madde dermis tabakasında bulunan proteinlerin etkisini azaltarak derinin yeniden oluşumunu sağladığı tespit edildi.
Türk bilim insanları yaşlanmayı geciktirdi. Ürettikleri madde ile ciltteki hücrelerin kendi kendini yenileyerek kırışıklık ve yaşlanma belirtileri azaltıldı.
Dr. Oğuz Öztürk 2012 yılında başladıkları kozmetik biyoteknolojisi üzerine çalışmalar yaptıklarına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı destekli projelerinin bittiğini bildirdi. Öztürk, "Artık ürünlerimizi tüketiciyle buluşturma aşamasına geldik. Proje için yaklaşık 500 bin TL hibe aldık. Asıl amaç ciltte yaşla meydana gelen kırışıklıkları azaltmaya yönelik yüksek teknoloji içeren ürünler geliştirmek. Cilt yaşlanmasıyla meydana gelen kırışıklıkları azaltabilmek için insan cildinde dermis tabakasında bulunan proteinlerin yıkımını azaltarak derinin yeniden yapılanmasını sağladık. Bunu moleküler modelleme yöntemiyle geliştirdik. Tüm çalışmaları bitti" şeklinde konuştu.
BİR AYDA YAŞLANMAYI GECİKTİRDİ
Üretilen madde düzenli kullanıldığında büyük oranda yaşlanmayı azaltığı tespit edildi. Madde ciltteki emilimi hızlandırarak cilt yüzeyini koruduğu gözlemlenmiştir.
Ayrıca Öztürk, "Yüksek teknoloji ürünler yüzde 90 oranında ithal ediliyor. 2023 çalışmaları kapsamında, kozmetik sektöründe ihracat anlamında 5 milyar dolarlık hedef beklenmektedir. Biz de firma olarak ülkemize katkı yapmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda millileştirme, yerlileştirme politikaları içerisinde de bu ürüne yerli ve yabancı üreticilerden talep olacağına inanıyoruz. Firmalarla görüşmeler yapmaktayız" dedi.
SENTETİK BİYOLOJİK BİR ÜRÜN
Elde edilen etken maddenin sentetik biyolojik bir ürün olduğunu ifade eden Dr. Öztürk, "Ürünü üçüncü nesil lipozom teknolojisiyle birleştirerek biyonanoteknoloji anlamında da kozmetik sektörüne katkı sağlamış oluyoruz. 'Dervatyl' markasıyla tescil edilen peptit uluslararası kozmetik ürün bileşenleri terminolojisinde 'Heptapepdite-45' olarak isimlendirildi ve dünya üreticileri tarafından kullanılabilir hale geldi" açıklamasında bulundu.
BİR YORUM YAPIN 0