Hamilelik beyni nasıl değiştiriyor?

Hamilelik döneminde ruhsal değişimlerin yanı sıra biyolojik farklılıklarda kendini gösteriyor. Vücudumuzun en önemli organlarından olan beyin hamilelik süresinde işlevini değiştiriyor. Peki hamilelikte beyin nasıl değişiyor?

Doktordan bebek müjdesini alan anne adaylarının o an ki duyduğu sevinç ve şaşkınlık tarif edilemez bir duygudur. Bir annenin yavrusu olmaktan, bir yavrunun annesi olmaya doğru girilen bu mucizevi süreçte, bebeğin gelişiminin en iyi şekilde sağlanması için bir çok konuda fedakarlıklar yapılabilir. Bu fedakarlıklarla beraber anne adaylarının taşıdıkları beyinde de birtakım farklılıklar görülecektir. Peki hamilelik beyni nasıl etkiliyor?

HAMİLELİK DÖNEMİNDE KADIN BEYNİNİN DEĞİŞİMİ

Bebeğin organ gelişimi ilk trimester'da gerçekleşeceği için anne adaylarının kendilerine en fazla dikkat etmeleri gereken dönemdir. Sağlıklı yiyecekler tercih ederek bebeklerinin beyim gelişimlerine katkı duysalar da çoğu anne adayının ilk üç ayı bulantı ve kusmalardan dolayı çok sancılı geçer.

Bu mide bulantılarının en büyük sebebinin ise fetüsün beyin gelişimini olumsuz etkileyeceği toksinleri vücut dışına çıkarma çabalarının olduğu iddia edilir. Bu dönemde anne adaylarının beyni, karınlarındaki bebeği mümkün olduğunca korumaya ve geliştirmeye yönelik olduğundan kendisini resetler.

BEYİN KENDİNİ RESETLİYOR!

Sağlıklı bir gelişim için beyindeki bazı bölgeler daha baskın hale gelirken bazı bölgeler küçülüyor. Beyindeki gri maddenin küçülmesi zararsız bir unutkanlık durumuna yol açabiliyor. Buradaki esas olay da hamilelik öncesinde yaşanan kötü hatıraların anne akrnındaki bebeği olumsuz etkileyebileceğinden korunma olarak güdülüyor.

HAMİLELERDE NEDEN KOKU HASSASİYETİ FAZLA?

Günümüzde pek çok anne adayında sıklıkla karşılaşılan koku hassasiyetinin gerçekçiliği bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Normalde 'stres hormonu' olarak bilinen kortizol bebeğe olan hassasiyeti arttırır. Kimi araştırmacılar koklama duyusunun arttığını değil de koku alma organının tanımlama gücünün fazla olduğundan dolayı daha hassas olduklarını ortaya koyuyor. 

2018'de anne ve baba olan ünlülerin bebeklerine koydukları isimler

İLİŞKİLİ HABER

2018'de anne ve baba olan ünlülerin bebeklerine koydukları isimler

BİR YORUM YAPIN 0