Instagram Sohbetleri: Zeruj

Türkiye'nin ilk muhafazakar festivali olan Zeruj'un Genel Koordinatörü Zehra Özkaymaz'la bilinmeyenleri konuştuk. Seda Aydın - Zeruj röportajından öne çıkanlar...

Zehra Özkaymaz; 1980 doğumlu iki çocuk annesi, İngilizce Dili ve Edebiyatı mezunu. Bir süre turizmcilik ile uğraşıp anne olduğunda sosyal medya kullanımına başlamıştır. Kuzeni Ferih Burhan ile sosyal medyada başlayan komik video serüveninde bugün bir çok insanın gönlüne taht kurmuş ve girişimci birçok kadının sesi olmuştur. 

 

ZERUJ SİZLERSİNİZ !

*Zeruj kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz ?

Zeruj başka Zehra başka :)

Zeruj sizlersiniz, Zehra benim . Bir hikayedir bu. Kadının oluşturduğu bir hikayedir. Komşuluklarıyla, başarılarıyla, girişimcilik hikayeleri ve mutluluk kaynaklarıyla üzüntü ve acılarıyla oluşturduğu bir hikayedir.

 

*Zeruj ismi nereden geliyor? Festival projesini nasıl hayata geçirdiniz ?

Bana herkes Zeruj diyordu. Zehra ve rujun birleşimi, kadını hitap eden bir kelime. Böyle seslenildi ve böyle tanındım. Aslında bir nick name bu :)

Bundan 4 sene önce Instagramı hayatımı paylaşmak için kullanıyordum ama komik şeyler paylaşıyorduk, beğendiğim güzel bulduğum şeyleri paylaşırken baktım Instagramı insanlar satış yapmak için kullanıyorlar. Birşeyler üretip pazarlayıp satıyorlar. Ama ben bir alıcı olarak elle tutulur gözle görülmeyen bir şeyi almaktan yana değilimdir. Mesela ben Instagramdan veya internetten çok alışveriş yapamam. Dedim ki bu ürünler bir araya gelsin. O zamanlarda Bebek Parkında düzenlenen festivaller vardı. Bizde dedik ki bunun daha farklı bir versiyonunu yapalım. Bu ürünler bir araya gelsin Instagram pazarı gibi birşey olsun dedik ve bu günlere geldi festivallerimiz. Ama sadece kadınlar vardı projenin içerisinde. Git gide ilgi gördük kadınlarımızın sesi olduk ve bugünlere geldik.

KADININ GÜCÜ TAKDİR EDİLMELİ !

*Bugüne kadar gerçekleştirilen festivallerde kadın girişimcilerimizin sizden beklentisi neler oldu?

Kadınlar cefakar insanlardır. Evlilikleri boyunca fedakarlıkta bulunmuşlar. Kadınlar doğurgan insanlar çok zorluklar içerisinde büyüyen insanlar. Bir kere canından can doğuruyorsun. Bu kadınlar böyle güçlü iken onların girişimciliklerinden çok büyük başarılar çıkar diye hedefledik. Kadının tek istediği şey ise beğenilmek takdir edilmek. Bir kadını takdir et beğen, iki katını yapsın, iki katı beğen, dört katını yapsın. Böyle bir şey kadın gücü. Soru neydi ( gülüyor:)

Girişimcilerin beklentileri ise haliyle çoğaldı . Her kadının bir hikayesi var. Bu hikayeyi üretime yönlendirirlerse hem ekonomik bir başarı elde ederler hemde takdir edilip manevi bir başarı elde ediyorlar. bizlerde sınırlı kapasitede iş yapabiliyoruz. Mesela yüz stand kurabiliyoruz. Üç bin metre karede maksimum yüz stand veriliyor bize. Ama binlerce talep alınıyor. Keşke birileri daha çıksa böyle iyi işler yapabilecek, o binlerce talebe cevap verebilseler.

 

KADINLARIMIZ ÜSTÜNDEN PARA KAZANMAYI HEDEFLEDİĞİN AN KAYBEDERSİN

*Aynı projeyle birileri çıkıp festival yapmak isterse tepkiniz nasıl olur?

Oldu. Çok denenmek istendi. Fakat şunu es geçtiler; geçen sezon nerdeyse her gün bir festival düzenlendi. Ama biz bu işi yaparken maddiyattan çok maneviyata önem verdik. Dedik ki bizim için öncelikli olan noktalar var. Mesela mutluluk, mutlu olalım diye yaptık. Bu kadınların hikayelerini acılarını veya mutluluklarını somutlaştırmak istedik. Rüzgar gülleri varya, mesela rüzgarı alıyor çevirip çevirip elektrik üretiyor. Bizde kadının acısını çeviren mekanizma olalım ve birşey üretsin istedik. Biz kadınlarımız üstünden para kazanmayı hedeflemedik. 

Ama diğer insanlar kadının burdaki hüznü acısı mutluluğunu paraya çevirmek istediler işte orda kaybediyorsun.öyle birşey yok. Biz komşuluğu vurgulayalım istedik. Çünkü kadınlar bir araya geldiğinde anlaşmak çok zordur. İki rakip kadını koy yan yana birbirlerini parçalamak için uğraşırlar :) Ama biz rakipliğin yanı sıra kardeşliği yardımlaşmayı ön gördük. Festivale gelip görenler vardır. Hangi standın ihtiyacı varsa diğer firmalar yardımlaşır. Mesela poşet biter, kağıtları biter onlarca firma yardım için sıraya girer. Biz bunu hedef ettiğimiz için şu an bu günlere geldik.

 

ÇOK KURALCIYIM, BENİM İÇİN ÖNCE ÇOCUKLARIM

*Zeruj ismine bir çok yerde rastlıyoruz. Güzel projeleriyle sürekli karşımıza çıkan zeruj, hem aile hem iş hayatına nasıl yetişiyor?

Zeruj yetişemez ama Zehra yetişir ( gülüşmeler) Benim kurallarım ve sınırlarım var. Mesela ben akşam 8’den sonra telefonlara bakmam. Haftasonları telefonlara bakmam. Çok yakınım bile olsa bakmam. .Çocuklarım benle vakit geçirmek istiyor ve ben onlardan bu vakti kısamam. Benim için önce çocuklarım gelir. Ben onların mutluluğu için yaşıyorum o yüzden kuralcıyım ve vakti değerlendiriyorum.

*Sosyal medya hayatınızın neresinde ne kadar vakit geçiriyorsunuz?

Şeker biraz daha küçükken hayatımda baya yer almıştı. Çünkü günlük stres ve sıkıntılarımı gideriyordum. Şeker büyüdükten sonra sosyal medya kullanmamı istemiyor. Elimde telefon görmekten rahatsız oluyorlar. Ben genelde zaten ortamda muhabbet esnasında telefonu elime alıp sosyal medyada takılmam. Müsait zamanımda 1 saatimi ayırıyorum. İş gibi otururum başına  yapacaklarımı yaparım paylaşacaklarımı paylaşırım, takip ettiğim insanlara bakarım neler yapmışlar o şekilde zamanımı ayırıp bırakırım. Sınırlar içerisinde zamanımı ayırıyorum günlük hayatımın içerine sokmuyorum.

Seda; bakalım mı telefonunuzdan son bir günde kaç saat Instagramda takılmışsınız?

1 saat 2 dakika. Ortalama olarak iyiymiş :)

 

*Sosyal medyada ki gönderileriniz ve size gelen yorumlarda tesettürünüzle ilgi bir çok eleştiri alıyorsunuz? Bu eleştirilere ne demek istersiniz?

Hayııııırrrrrr ( gülüşüyorlar) Bu soruyu çok kez cevapladım aslında. Kapalı açık eskidendi. Çünkü eskiden kapalı tam tesettürlü açık ise tam açıktı. Ama şimdi günümüzde muhafazakar diye bir arası çıktı. Kimisinin başı açık kimisi ise saçını kapatıp değişik bağlıyor. Tesettürün modası olmaz. Giyimi kuşamı kaideleri belli ve nettir. Ben tesettürlü değilim. Eskiden tesettürlüydüm ama. Üniversite zamanında çok sıkıntı yaşadık peruklar taktık ve git gide taviz tavizi doğurdu ve buraya geldik.

Açık değilim. Açık mısın kapalı mı sorusunun cevabı ise; ölçülüyüm :)

 

*Dışarıdan size bakıldığında aslında gözümüzde ‘hükümet kadın’ canlanıyor. Bir çok işletmeciyi bir araya toplayan girişimci Zeruj’un ilerisi için daha büyük planları var mıdır ? Dünya’ya ismini duyurmak ister mi?

Büyükbaşın büyük belası olur :) Çok hırslı bir insan değilim. Hükümet kadın benim için bir iltifat teşekkür ederim. Ama heybetli kadınlara genelde öyle hitap edilir.

Dünyadan bize talep var , biz taleplere cevap vermek isteriz ama ben onuda yapacağım bunuda yapmalıyım diye hırslarım yok. Madem buralara kadar geldik Allah doğru yoldan ayırmadan nasip etsin inşallah.

ÇOK AĞLARIM 

*Hiç kimsenin bilmediği görmediği bir özelliğiniz var mı ?

Var. Ben çok ağlarım. Hep gülerken görür insanlar beni.  Aslında gülmelerim içimde bastırdığım bazı duygularımın tecellisidir.

 

*Stalkladığınız bir fenomen var mı ?

Var. Ama ben yabancılara bakıyorum genelde. Türk fenomenleri zaten takipteyim. Youtuberları dehşet stalklıyorum :) 

 

*Türklerde takip etmeyip profilini merak ettiğiniz bir isim var mı?

Hmm.ee engellemiş beni giremiyorum bakamıyorum :) Engellendiklerim var giremiyorum merak ediyorum ( gülüşmeler ) Gülsüm elkhatroushi. Beğeniyorum kendisini lütfen engelimi kaldırsın :) Yani takipleşmesem de başarılarını takdir ettiğim bir insan neler yaptığını merak ediyorum. Allah herkesin yolunu bahtını açık etsin.

 

*Kuzeniniz Ferih Burhan kanunsuz bir iş yapsa polisi arar mısınız?

Kanunsuz bir iş yapsa…. hımmm, ki yapar :) Etmem, söylemem. Onun suçu benim suçum. Onun sevabı benim sevabım. Kendimi söylerim onu söylemem.

BENDE YAŞSIZLIK,CİNSİYETSİZLİK VE BEDENSİZLİK VAR 

*İnsanlar sizde en çok neyi merak ediyor ? Sizi neden takip ediyor?

Bilmiyorum. Aslında çok şaşırıyorum . Ama her halde benim sayfamdaki samimiyeti beğeniyorlar. Sayfamda bir hikaye var. Benim sayfamda poz yok. Gerçekler var.  Vitrin yok iklim var diyelim. Bir de bir kadının bedensizliği var. Yaşsızlığı ,cinsiyetsizliği var. Bende cinsiyet kavramı yok . O sadece evimde kocamla aramda olur. Yaşsızlık olarakta benim 92’li kankam da var, kendimden 14 yaş küçük insanla da oturup muhabbet edebiliyorum, 10 yaş büyük insanlada. Ben güzel olmalıyım kötü çıktım triplerine girmiyorum. Güzellik benim sayfamda ruhta olan bir şey, bu yüzden farklı görüp takip edebiliyorlar.

 

*Normal hayatta da görüldüğü kadar neşeli misiniz yoksa sadece neşeli anlarımı bizlerle paylaşıyorsunuz?

Ben hep neşeliydim. Anneannemden gelen bir özellik bu.biz hayatı olumlamayı severiz. Olumsuzluklar karşısında yılmaktan ziyade olumsuzlukları görmekten ziyade biz hep olumlu bakmaya çalışırız hayata. Bu ömrü de uzatır. Olumsuzluk ararsak çok var. Herkesin gözünün üzerinde kaşı var. Ama aramaya gerek yok güzelliklere bakmak lazım.

 

*Yakın zamanda ki projeleriniz nelerdir bizi neler bekliyor?

Büyük bir istanbul festivali düşünüyoruz Allah kısmet ederse.  Çünkü biz istanbulda bayadır küçük küçük festivaller yaptık büyük yerimiz yoktu diye. Sonrasında Ankara düşünüyoruz, Ankara bize kırıldı çok davet etti çünkü.  Allah nasip kısmet ederse bir de Kuveyt planımız var .

 

KADIN SADECE BEBEK DEĞİL BİR ÇOK ŞEY DOĞURUR!

*Kadın’ deyince aklınıza gelen 3 kelime? 

Son olarak, ‘kadına ve hayata dair herşey’ sloganıyla başladığımız Yasemin serüveninde hangi konuların kadın portalımızda yer almasını istersiniz ?

Doğurmak; illa bebek doğurmak değil. Kadın elinden de doğuruyor. Yemek doğuruyor, örgü doğuruyor, iş doğuruyor bir sürü şey yapıyor.

Bereket ve emanet…

Kadın portalınızda, Yemek tarifleri isterim ( gülüşmeler ) Ben kendim yemek tarifleriyle aşırı stres atıyorum. Yemek deyip geçmemek lazım yemekte kültür var. Kültürün içerisinde kıyafetten tut, insanların dillerine varana kadar bin bir şey var. Yemekte adab, edeb var. O yemeklerin sunumunda bizim adabımız ,sofra edebimiz var. Bu yüzden benim için yemek kültür moda bir çok şeyi ifade ediyor benim için. Bunu görmek isterim.

Röportaj: Seda Aydın ARSLAN - instagram.com/bysedaaydin

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 9

Semra 6 yıl önce

Basarilarinizin devamini diliyorum! Bi festivalde Amerika'da bekliyoruz Efendim

Toplam 2 beğeni

Tgbkkslteke 6 yıl önce

Büyük bir zevkle okudum ve Çok tatlısın zeruj yanağını sıkıp kızımın dediği gibi canım diyesim war

Toplam 1 beğeni

Meryem 6 yıl önce

İstanbula gitme imkanım olmadığı için üzülüyordum Ankara düşündüğünüzü görünce çok sevindim :)

Toplam 1 beğeni

Esra 6 yıl önce

Konu zeruj olunca sıkılmadan hızlı hızlı geçmeden okudum ve yine bir zeruj farkı

Toplam 2 beğeni

Tugba 6 yıl önce

Büyük bir zevkle okudum. Neden başarılı olduğun zaten belli. Herkes için iyiyi guzeli düşünmen yeterli olmuş. Süperrrr

Toplam 4 beğeni

Reyhan 6 yıl önce

Mükemmel bir yazı olmuş. Bir gün mutlaka tanımak isterdim onu . Temiz kalpliliği yüzüne vurmuş güzel insan başarılarının devamını dilerim......

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun