Balıkesirli Ayşın Aksu eski bakır süzgeçleri işleyip sanat eserine dönüştürüyor

Balıkesir'in Edremit ilçesinde Kaz Dağları eteklerinde bulunan Çamlıbel Mahallesi'nde bir el sanatları atölyesi bulunan Ayşın Aksu adlı kadın, eski bakır süzgeçleri işleyip onları birer sanat eserine dönüştürüyor.

Balıkesir Edremit'te yaşayan ve bir el sanatları atölyesi olan Ayşın Aksu, 2009 yılında giriştiği işi sayesinde bugün eski bakır süzgeçlerinden sanat eserleri yapıyor. Aksu bu işe başlama hikayesini şöyle anlatıyor:

'Trabzon'dan, anneannemin çeyizinden gelen 2 bakır süzgecimiz vardı. Annem 'Bunları atsak mı ne yapsak?' derken ben onları depoya getirdim. 'Acaba üzerindeki deliklerden yararlanıp işleyebilir miyim?' diye düşündüm. 3 yıldır hayalimdi, depoda bekliyordu. Bu kış nihayet pandemide elime alabildim, denedim ve oldu. Anneannemden kalan bakır, makarna süzdüğümüz süzgeçler artık evlerimizi süsleyecek birer obje oldu. Çöpe atılmaktan da kurtuldu böylece.'

Oldukça yoğun ilgi gördüklerini dile getiren Aksu, 'Özellikle geçmişe bir özlem yaşıyoruz. Köy evleri için satın almak isteyenler, 'Nasıl yaptınız biz de yapabilir miyiz?' diyenler, atölye çalışması için isteyenler oldu. Bayağı ilgi gördü. Bir haftada 4 tane gitti. Hiç beklediğim bir şey değildi açıkçası. Bu atölyede birçok tasarım ürün var ama daha koyduğum anda 4 süzgeç birden gitti. Anneanneminkileri henüz paylaşmadım bile.' ifadelerini kullanıyor.

Yaşadığı yerde bir antika pazarının da kurulduğunu ifade eden Aksu, 'Geçen sene buradan da 1-2 süzgeç almıştım. Şimdi elimdekileri tüketmeye çalışıyorum. Anneanneminkileri kendime sakladım. Şimdiden sonra işlediklerimi de antika pazarından temin ettiklerim. Zannediyorum mayıs ayından sonra pazarımız tekrar kurulur. Yapmak isteyenler, ilgi duyanlar gelip buradan alıp birlikte işlemek için bana da danışabilirler. Böylece geri dönüşümleri sağlamış oluruz.' diyor.

BİR YORUM YAPIN 0