Kaşkay Türk kadınları göç yolunda geleneksel halı dokuyorlar

Göçebe bir yaşam stiline sahip olan Kaşkay Türk kadınları, ikamet ettikleri yerlerde geleneksel halılarını dokuyup nesilden nesile aktarıyorlar.

Yaz aylarının tamamını serin havaya sahip yaylalarda kış mevsimini ise tamamen sıcak ovalarda geçiren, göçebe yaşam stiline sahip Kaşkay Türkleri'nin kadınları bu dönemlerde geleneksel halılarından dokuyorlar. Kadınlar bu geleneğin nesilden nesile aktarılmasına öncülük ediyorlar.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Geran Tahiri, 'Okuma-yazma bilmediğim halde el halısının tasarımını kendim yapıyorum ve dokuyorum. İpliğini kendim hazırlıyor ve boyasını da kendim yapıyorum. Bir tane halı bir aydan 6 aya kadar sürüyor. Bu göçebelerin işidir.

Bu halıyı dokuduğumda çocuklar küçüktü ve yaramazlık yapıyorlardı. Halıyı 6 ayda dokudum. Halının üstünde keklik, aslan, ahu ve at kafası motiflerini kendimiz tasarlayıp dokuduk. Torunlarımıza ne öğretsek iyidir.' dedi.

Farsimedan boyu Kuranlı oymağı üyelerinden Fatemeh Nadiri ise bu durumu, 'Boylarımızın geleneklerini korumak için dokuyoruz. Kültürümüzün kaybolmasını istemiyoruz. O yüzden bunu çocuklarımıza ve torunlarımıza da öğreteceğiz. Namazlık, kılıf ve halı dokuyoruz. Bu kadim bir gelenektir. Bize öğretiyorlar ve biz de icra ediyoruz.' sözleriyle tanımlıyor.

Ünlülerin şaşkınlık veren çocukluk halleri! Göksel bambaşka biri oldu...

İLİŞKİLİ HABER

Ünlülerin şaşkınlık veren çocukluk halleri! Göksel bambaşka biri oldu...

BİR YORUM YAPIN 0