Üzüm yaprağına ihracat talebi yağıyor, yeni gelir kapısı

Manisa'da kadınlar tarafından toplanan asma yaprakları, tesislerdeki salamura işlemlerinin ardında dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Manisa'da kadınların asma yaprağı toplama mesaisi başladı. İlkbahar aylarında toplanan üzüm yaprakları, il genelindeki 20 tesiste gerçekleştirilen salamura işleminin ardından dünya sofralarında yer alıyor.

Kadınlar tarafından üzüm hasadından önce toplanan asma yaprağı, il genelinde oluşturulan asma yaprağı alım merkezlerine getiriliyor. Buralarda tüccarların aldığı asma yaprakları, tesislerde yaklaşık 5 ay boyunca bekletiliyor.Özellikle Akdeniz ülkeleri tarafından büyük talep gören asma yaprakları, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. İnce ve altının tüysüz olması ile özel tadı ve aroması bulunan asma yaprağı, üzümün yanında üreticiye ikinci gelir kaynağı olurken, geçen yıl 476 bin ton ihracatı yapıldı.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojisi Başkanı Ali Güler, yaprak alımı yapan üretici ve işletmecilere uyarılarda bulunarak, "Salamura yaprak üretimiyle bölgemiz önemli bir potansiyele sahip.Bölgemizin çeşitli yerlerinde yaprak alımları başladı, salamura işlemlerine geçiliyor. Burada yaprağın kalitesi ve son ilaçlama tarihi ile arasındaki süreye dikkat edilmesi gerekir. Yaprak alımı yapılırken, özellikle yaprakların normal boyutlarının 3'te 2'sine geldiği zaman alım yapılması lazım. 

Normal şartlarda aldığımız yaprakların kilogram adedi 350 ile 500 arasında değişmektedir. Bu aralıklarda alınan yapraklar genelde salamuralık yaprak olma özelliği taşımaktadır. Yaprak alımında aşırı yaprak alımından kaçınılmalı, maksimum alınması gerekilen yaprak yüzde 15 ile yüzde 20 arasında olmasını öneriyoruz" dedi.

Çilek seralarında kadın işçilerin 'emek mücadelesi'

İLİŞKİLİ HABER

Çilek seralarında kadın işçilerin 'emek mücadelesi'
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0