Kadınlar resmen çiçek açtı! Ekinezya çiçeğinin üretimi gelir kaynağı oldu

20 kadının el emeği ile ürettikleri Ekinezya çiçeği, aynısefa projesine ilham oldu.

Bursa'da Ekinezya çiçek üretiminde bulunan kadın çiftçilerin başarısı, İzmir Menemen’de aynısefa projesine örnek oldu. Kurucusu kadınların olduğu Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 4 dönümlük aynısefa bahçesinden ilk hasadı alıp, kurutunca bu onlar için gelir kaynağına dönüştü. Kurutulmuş çiçekleri aktarlara satan kadınlar tarhanadan erişteye, salçadan incir topu gibi daha birçok ürünü imal ettiler.

Kooperatif üyesi 20 kadın için yıllık 1 milyona varan bir değer yaratılmasını hedeflediklerine değinen ABC Deterjan Pazarlama Direktörü Deniz Özyer, 4 yılda 250 kadına sürdürülebilir bir gelir sağlama imkanı bulduklarını söyledi.

"ELLERİMİZLE TEMİZLEDİK"

Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşim Sever de, “20 kadın oraları tek tek elimizle temizledik. Sadece 1,5 ay araziyle uğraştık. Kadınların gücünün bir mezbeleliği çiçek bahçesine dönüştürebileceğini herkese gösterdik. Üretim merkezimiz de bizim için çatı oldu. Artık 20 kadın burada hem hayatı hem de ekmeğimizi paylaşacağız. Salçamızı, eriştemizi, kabak reçelimizi birlikte üretip satacağız. Aynısefa çiçeklerimizi kurutup aktarlara vereceğiz. Bize katılmak isteyen çok kadın var. Ürün çeşitliliğimiz arttıkça onları da aramıza katacağız ve 50 kadına ulaşacağız. Üreten ve eğiten kadınlar olmaktan gurur ve onur duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

BİR YORUM YAPIN 0