Gümüşhaneli kadınlar bilezikleriyle hayvancılığa yatırım yaptı

Hayvancılığın yapılmadığı dağlarda kadınların da bileziklerini bozdurarak katıldıkları kooperatifle 500 küçükbaş hayvan alındı, 150 hektar tarla ekildi, köyleri yeniden şenlendi.

Gümüşhane'nin Arzular-Kabaköy Beldesinde yaşayan kadınlar bileziklerini ve altınlarını satarak katıldıkları kooperatifle köylerinde unutulmaya yüz tutmuş hayvancılığı tekrar hayata geçirirken ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Gündüz ev işlerini yaptıktan sonra mandırada görevli çobanlara yardım ederek koyun ve keçi yavrularını yedirip otları doğrayan kadınlar ise halinden oldukça memnun.

Geçtiğimiz Ocak ayında 150 adet küçükbaş hayvanla kurulan Arzular-Kabaköy Esentepe Mahallesi Tarım Kalkınma Kooperatifi, devletin desteğiyle 500 küçükbaş hayvana ulaştı. Kooperatif için ayrıca devlet desteği ile yaklaşık 2,5 milyon TL bedelle içerisinde 2 adet çoban evi bulunan bir mandıra inşa edildi.

"KOYUNUMUZ VE KUZUMUZLA KÖYÜMÜZ ŞENLENDİ"

Kooperatife destek sağlamak ve katılmak için bileziklerini bozdurduğunu söyleyen Şaziye Yakut (55), “Muhtarımız geldi seni buraya üye yapmak istiyorum dedi bende tamam dedim. Önce bir miktar para verdik buraya sonra yetersiz oldu tekrar katkı sağladık. Önce bileziklerimi bozdurdum sonra Euro’m vardı onu bozdurdum buraya katkı yaptım ve katkı yaptığımdan dolayı gurur duyuyorum. Önceden burada çalışanlarımız vardı şimdi ben de geldim burada davarlarımızın otunu kesiyorum.

Koyunlarımız yavruladığında çobana da yardımcı olacağız. Önceden öyle bir düşüncem yoktu. Onları ben saklıyordum. Demek ki buraya nasipmiş burası için bozdurdum. Hiç pişman değilim. Allah razı olsun sebep olanlardan. Belediye başkanımızdan, kendi başkanımızdan muhtarımızdan kim sebep olmuşsa Allah razı olsun. Böyle bir şeyi bize yaşattılar. Koyunumuzun zil sesini duyduk kuzularımızın sesini duyduk daha iyi oldu, köyümüz şenlendi. Yazları köyümüz kalabalık ama kışın burası ıssız oluyor. Şu anda köyde büyükbaş hayvancılık bitti. Üç beş tane evde hayvancılık var ama onun da ardını aldılar yapamıyorlar. Yazın bostan işleriyle biz meşgul oluyoruz, fasulye ekiyoruz, ev işleriyle meşgul olup gidiyoruz ama şimdi koyunumuz buraya geldikten sonra burada bununla ilgileniyoruz” dedi.

"ÇOCUKLARIMIZ ÖZENSİN, GENÇLERİMİZ DESTEK VERSİN"

Esentepe Mahallesi Muhtarı Özgür Bayır, tarım üzerine kurulu kooperatifleriyle küçükbaş hayvancılık yaptıklarını belirterek üyelerin birçoğunun gurbetçi olduğunu söyledi. Bayır,

“Gurbetçilerimizin köyümüze duydukları hasretten dolayı böyle bir girişimde bulunduk. Tarım destekli hibeden faydalandık. Bine yakın hayvan kapasitesi var. Köyümüzdeki hayvan özlemini gerçekleşmeye çalıştık, inşallah daha da büyüteceğiz. Özellikle çocuklarımız bize özensinler, gençlerimiz destek versin biz bu işi yürütelim” şeklinde konuştu.

Kadın girişimciler gücünü savunma ve havacılık sanayisinde de gösterdi

İLİŞKİLİ HABER

Kadın girişimciler gücünü savunma ve havacılık sanayisinde de gösterdi
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0