El işi çeyizlik ürünlerle girişimci oldu! Ürünlerini 10'dan fazla ülkede alıcıyla buluşturuyor

Dikiş Sanat firmasının kurucusu Duygu Tekin Elbi, "9 terzi ve evlerde bizim için dantel ören, kanaviçe işleyen, iğne oyası hazırlayan yaklaşık 150 kişilik destek kadromuz var." dedi.

Uluslararası bir firmadan ayrılarak kendi işini kuran Duygu Tekin Elbi, 150'yi aşkın kadın çalışanıyla ürettiği el işi çeyizlik ürünlerini e-ticaretle 10'dan fazla ülkeye ulaştırıyor. Elbi, işletmesinin hikayesini, ürettikleri ürünleri ve hedeflerini anlattı.

33 yaşında, evli ve 2 çocuk annesi olduğunu belirten Elbi, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü Türkiye derecesiyle kazanarak mezun olduktan sonra, farklı kurumsal firmalarda çalıştığını, 5 yıl önce "Dikiş Sanat" adıyla kendi işini kurduğunu söyledi.

"Çocukluğumdan beri 'Hayalin nedir?' diye sorduklarında hep kendi işimi kurmaktan bahsederdim." diyen Elbi, üreteceği, kadınları ekonomiye katabileceği ve dünyanın her noktasına ulaşabileceği bir iş modelini uzun zaman düşündüğünü ifade etti.

Elbi, şunları söyledi:

"Çocukken annemin dikiş makinesi üzerinde çekilmiş fotoğraflarım vardır. Eskiden beri dikiş, nakış ve işlemeye ilgi duyarım. Aldığım eğitim sonrasında bu geleneksel sanatlara olan sevgimi e-ticaretle birleştiren bir iş modeline dönüştürmeye karar verdim."

İşe başladığı dönemde İstanbul'daki işinden istifa edip memlekete döndüğünü duyanların, aldığı eğitimi bu işle bağdaştıramadığını belirten Elbi, "Zaman içinde iş kurmanın, büyütmenin ve kadınları ekonomiye katmanın ne kadar faydalı ve önemli bir alan olduğu fark edildi. Şimdi iş isteyen kadınların ilk geldiği yer bizim mağazamız oluyor. Benzer şekilde iş kurmak isteyenlere ve gençlere de seminerlerle destek olmaya çalışıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Elbi, memleketi Çanakkale'nin Biga ilçesinde özel tasarım, çoğunlukla tekil ve devamı olmayan, farklı, el işi ev tekstili ürünleri ürettikleri bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Hem fiziksel mağazalardan hem de sosyal medya kaynakları üzerinden satış gerçekleştiriyoruz. Yatak grubu, sofra ve salon koleksiyonları, seccade ve bohça grubu, bebek ürünleri olarak temel 6 kategoride ürünler hazırlıyoruz. 2 katlı mağazamızın üst katında üretimimiz var. İlk katımız ise teşhir ve fotoğrafları müşterilerimize sunduğumuz alanımız."

"KOSGEB DESTEĞİ İLK MAKİNELERİMİ ALIRKEN VE İSTİHDAMDA BÜYÜK FAYDA SAĞLADI"

İş kurma sürecinde KOSGEB'in girişimci hibesi ve faizsiz kredisinden faydalandığını aktaran Elbi, şunları ifade etti:

"Destekler ilk makinelerimi alırken ve istihdamda bana büyük fayda sağladı. Maddi yönü kadar önemli olan bir başka şey de o sürede hazırlanan projenin bana kazandırdığı kapsamlı bakış açısı ve dersleri veren eğitmenin yönlendirilmeleriydi. Adım atarken cesaretlenmem, rekabet ve pazar analizleri yapmam ve bütçemi doğru yönetmem konusunda çok destek oldu." 

Elbi, ürünleri tasarlarken ev tekstili trendlerini yakından takip ettiklerini belirterek, yılın renklerini, eğilimlerini ve tarzları incelediklerini, müşterilerin isteğine göre de tasarımları değiştirebildiklerini anlattı.

"ÇALIŞANLARIMIN TAMAMI KADIN"

Çalışanlarının tamamının kadın olduğunu vurgulayan Elbi, terzi ekibinin farklı memleketleri ve geçmişleri olan, farklı kültürlerden gelen ve bir arada uyum içinde çalışan kadınlardan oluştuğunu dile getirdi.

Elbi, "9 terzi ve evlerde bizim için dantel ören, kanaviçe işleyen, iğne oyası hazırlayan yaklaşık 150 kişilik destek kadromuz var. Neredeyse tamamı daha önce hiçbir işte çalışmamış kadınlar. Hem terzi hem evlerdeki çalışanlarımız sadece iş üretmiyor, aynı zamanda kendilerini de geliştiriyorlar. Hepsi ile tek tek gurur duyuyorum." diye konuştu.

"SATIŞLARIMIZIN YARISINDAN ÇOĞUNU AVRUPA'YA YAPIYORUZ"

Türkiye'de tüm illere ve hemen hemen her ilçeye satış yaptıklarını belirten Elbi, şunları söyledi:

"Ancak esas satışımız yurt dışına oluyor. Satışımızın yarısından çoğunu Avrupa'ya yapıyoruz. Almanya, Hollanda, İsviçre, Fransa, Belçika, İngiltere, ABD, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türk cumhuriyetleri en çok satış yaptığımız yerler."

Gelecekteki plan ve hedeflerini de anlatan Elbi, kadınlar için daha fazla istihdam sağlayarak ürünlerini dünyanın e-ticaret olan her noktasıyla buluşturmak istediğini kaydetti.

Elbi, kadın girişimcilere, "İş kurarken bütçe ve ekip planlaması çok önemli. Bunu yaparken sabırla çok çalışmaları gerekiyor." tavsiyesinde bulundu.

İkinci el tencereyle başladığı reçel imalatında ihracatçı oldu

İLİŞKİLİ HABER

İkinci el tencereyle başladığı reçel imalatında ihracatçı oldu

BİR YORUM YAPIN 0